Tuesday, November 3, 2015

Ελληνίδα εκλέχθηκε δήμαρχος σε Δήμο της Μελβούρνης

Η Ελένη Πατσικαθεοδώρου εκλέχτηκε δήμαρχος Hume για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. 
Η κ. Πατσικαθεοδώρου, ως δημοτικός σύμβουλος συμπληρώνει επτά χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής στην περιοχή 
Σήμερα, στα όρια του Δήμου Hume -που περιλαμβάνει τα προάστια Broadmeadows και Bulla και μέρη των περιοχών Keilor και Whittlesea-, ζουν πάνω από 180.000 άνθρωποι, με έντονο το ελληνικό στοιχείο. 
Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει αναστάτωση στην περιοχή, αφού μέρη των προαστίων Sunbury και Bulla επρόκειτο να αποσχισθούν από το Δήμο Hume και να σχηματίσουν δικό τους Δήμο. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των περιοχών αυτών ήταν υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος και είχαν τη στήριξη της προηγούμενης, πολιτειακής κυβέρνησης του Συνασπισμού υπό τον Dennis Napthine. 
Πριν από ένα περίπου χρόνο, η κ. Πατσικαθεοδώρου είχε ζητήσει αλλαγή του υπάρχοντος επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας του Δήμου από την κυβέρνηση Daniel Andrews, καθώς και να πάρει θέση όσον αφορά την σχεδιασθείσα απόσχιση. Η ίδια είχε εναντιωθεί στην απόσχιση τον περιοχών αυτών από το Δήμο. 
Τελικά, πριν από λίγες ημέρες (στις 23 Οκτωβρίου), η υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βικτώριας, Natalie Hutchins, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την απόσχιση του Sunbury από το Δήμο Hume και έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει δημιουργία νέου Δήμου. 
Μετά από τις διαβουλεύσεις που κράτησαν πάνω από τρία χρόνια, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι κάτοικοι του Sunbury θα λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες ως μέρος του Δήμου Hume ενώ και τα δημοτικά τέλη θα διατηρηθούν σε σχετικά ανεκτά επίπεδα. 
Να συμπληρώσουμε ότι στα όρια του Δήμου Hume υπάγεται και το Αεροδρόμιο Μελβούρνης, απ' όπου προέρχονται πολλά από τα έσοδα των δημοτικών ταμείων. Ωστόσο, αν επιτυγχανόταν η απόσχιση, πάνω από το 1/4 των χρημάτων θα πήγαιναν στα ταμεία ενός ενδεχόμενου Δήμου Sunbury. 
O Δήμος Hume είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που έχει εκδώσει Χάρτα με τα Δικαιώματα των Πολιτών του το 2004 και Χάρτα Κοινωνικής Δικαιοσύνης το 2001. 
Αντιδήμαρχος εκλέχθηκε ο Chandra Daya Bamunusinghe, το πρώτο άτομο καταγόμενο από τη Σρι Λάνκα που αναδεικνύεται σε τοπικό αξίωμα στην Αυστραλία.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget