Thursday, November 5, 2015

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μ. Παπανδρέου 5/11/15


Παρουσιάστηκε τελικά, παρά το απρόοπτο με την εισβολή του Ρουβίκωνα, το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου «Ερωτας και Εξουσία» με βασικό ομιλητη τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε να ζει τη ζωή του, δεν ήταν σαν τον Καραμανλή που είπε «αποξήρανα την καρδιά μου». 

«Έτσι» σημείωσε «μπλεχτήκαμε με αυτή την ιστορία». «Είναι μια ιστορία αυτή όπου επέρχεται η κατάρα της νεότητας και του σεξουαλικού ερεθισμού. Φοβερή η προσπάθεια της γυναίκας να  κρατήσει την αξιοπρέπειά της, ενώ τα επιχειρήματα της αντιζήλου της είναι σε άλλο επίπεδο συνεννόησης» πρόσθεσε.

Ο κ. Πάγκαλος έκανε και μια αποκάλυψη: «Καποτε είχα πει στον Ανδρέα, να κάναμε  δημοψήφισμα με ερώτημα την έξοδο απο την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, αλλά ο Ανδρέας μου απαντησε: Θα κερδίζαμε τις εκλογές αν ο κόσμος νόμιζε ότι θα αποχωρούσαμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ;»

Τέλος προκάλεσε αίσθηση όταν είπε: «Θεωρώ οτι ειμαι κατά κάποιο τρόπο υιοθετημένος γιος του Αντρέα διότι καθόριζε τον τρόπο που σκεφτόμουν».

Κατά την παρουσίαση ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ , αναφέρθηκε στην πολύχρονη στενή φιλία του με την οικογένεια Παπανδρέου και στους κοινωνικούς αγώνες για την χειραφέτηση των γυναικών με την ίδρυση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, επιτυγχάνοντας την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και την δράση της στο παγκόσμιο κίνημα γυναικών για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Κινητοποίησε τότε την κοινωνία των πολιτών», είπε.

Η κ. Σκέπερς είπε ότι δεν έγραψε ένα βιβλίο-άρλεκιν και πως δικαιούται να πει τη γνώμη της για μια έντονη εποχή που σφραγίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Στην παρέμβασή της η Φωτεινή Σιάννουσημείωσε ότι το βιβλίο είναι πολυεπίπεδο και έχει πολλές αναγνώσεις.
http://admin.nooz.gr/Uploads/pagalos%200511.jpg

"Ήθελε να δείξει τις αξίες της"

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, φίλοι και γνωστοί της είχαν γεμίσει το καφέ του Ιανού στο πατάρι του βιβλιοπωλείου, στην οδό Σταδίου αναμένοντας να αρχίσει η παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου. 

Από νωρίς είχαν πάρει θέση τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ και γύρω στις 8 έφτασαν, ο γιος της Νίκος με τη σύζυγο και τα παιδιά του, η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου, ΄Αντα με την κόρη της και συνονόματη εγγονή της , Μαργαρίτα, ο γιος της Αντρίκος με την σύζυγό του Μαριάνθη Αλεξίου , η οποία μετέφρασε και επιμελήθηκε το βιβλίο. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου απουσίασε καθώς βρίσκεται στην Αμερική. Απούσα και η κόρη της Σοφία.

Προσερχόμενος στο Βιβλιοπωλείο «Ιανός» ο Νίκος ο Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, «Έρωτα και Εξουσία» που εξιστορεί τη σχέση της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρεόυ, μία σχέση ερωτική, που ξεκινά από την δεκαετία του 40, και φθάνει στα μέσα της δεκαετίας του 90, όπου έχει και το οριστικό τέλος, και το βιολογικό και το νομικό. 

Αλλά μέσα από αυτό το βιβλίο, βλέπουμε την εποχή του οράματος, όταν χτιζόταν η Ελλάδα του 70 και του 80, και το πάθος για να αλλάξουν τα πράγματα σ' αυτή τη χώρα. Άρα, είναι ένα βαθιά πολιτικοποιημένο βιβλίο, που έχει όμως και όλα αυτά που βγάζουν τώρα τα ΜΜΕ με τα πικάντικα».

«Η Μαργαρίτα είναι μία γυναίκα που λέει όλη την αλήθεια, είναι φεμινίστρια που πάντα πίστευε ότι δεν πρέπει να κρύψει τίποτα, και τα καλά και τα στραβά. Τον πρόλογο τον έχω γράψει εγώ ο ίδιος, οπότε τη δική μου άποψη την βρίσκει κανείς εκεί. 

Χρειάστηκε βέβαια να κάνω λίγο τα στραβά μάτια σε κάποια ιδιωτικά στοιχεία της μητέρας και του πατέρα μου. Στα δύσκολα κάνεις λίγο τον τυφλό και συνεχίζεις. Ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτές τις αντιδράσεις, και ότι κάνοντας τα στραβά μάτια, μάλλον αυτοτυφλώθηκα. Εάν όμως δει κανείς το βιβλίο προσεκτικά, το 2% είναι οι ιδιωτικές στιγμές και το 98% είναι πολιτικό. 

Έχει το δικαίωμα ο καθένας στην οικογένεια Παπανδρέου, να πει την ιστορία του χωρίς λογοκρισία. Και ειδικά μια γυναίκα που έχει φθάσει τα 90 η οποία είναι σαν να έχει ζήσει 500 εκατομμύρια ζωές. Γιατί έχει ζήσει μία ζωή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μία με τον Γιώργο. 

Η Μαργαρίτα είναι 92 ετών πλέον, και μέσα από αυτό το βιβλίο ήθελε να δείξει τις αξίες της. Γιατί οι αξίες αυτές, έχουν χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το βιβλίο, πιστεύω ότι πιστεύει πως δικαιώνει την πορεία της».

http://admin.nooz.gr/Uploads/magi%200511.jpg

Το βιβλίο 

Η 92χρονη Μαργαρίτα Παπανδρέου μέσα από το βιβλίο της « Ερωτας και Εξουσία» και τις άλλοτε σκληρές και άλλοτε τρυφερές μνήμες της ανασυνθέτει την μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου και μια ολόκληρη πολιτική εποχή, έρωτα και σκανδάλων.

Το βιβλίο των 536 σελίδων μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Μαριάνθη Αλεξίου και αποτελεί μια ερωτική εξομολόγηση προς έναν ηγέτη που ήταν ερωτευμένος με την εξουσία.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου, στη σκιά του επώδυνου χωρισμού, σκιαγραφεί τον άνδρα Ανδρέα , τον εαυτό της, την αεροσυνοδό - όπως αποκαλεί από την αρχή έως το τέλος του βιβλίου την Δήμητρα Λιάνη - τα πάθη και τα μίση τους.  

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Φίλιππος Πετσάλνικος, καθώς και η Έλενα Παναρίτη.

Ο Αντρίκος Παπανδρέου είπε ότι είναι υπερήφανος για την συγγραφή του βιβλίου το οποίο «είναι ένα άκρως πολιτικό βιβλίο», όπως είπε.

ΝΟΟΖ.gr

No comments:

Post a Comment

Ψάξε στην Εφημερίδα efhmeris.blogspot.com

wibiya widget