Sunday, November 15, 2015

Γνωρίστε το μοναδικό Ρόδι και τις θεραπευτικές ιδιότητες




Το ρόδι έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης για τη γεύση και τον συμβολισμό του από την αρχαιότητα. Ακόμη και σήμερα, συμβολίζει τον πλούτο, την αφθονία, την καρποφορία, τη γονιμότητα, την ευφορία και την ευνοϊκή τύχη. Πέρα όμως από όλα αυτά, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρονται ακόμη και αρχαίοι συγγραφείς και γιατροί, όπως ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. Στη Μέση Ανατολή, τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις, όπως για τις αιμορροΐδες, την αμυγδαλίτιδα, την επιπεφυκίτιδα, ακόμη και για την τριχόπτωση. Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε διάφορους πολιτισμούς τα ρόδια θεωρούνταν ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό είναι πολλά. Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων είχε γερές βάσεις. 

Η ανατομία ενός ροδιού

  • Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το έντονο κόκκινο χρώμα του, αλλά και οι πολλοί μικροί ζουμεροί σπόροι του και η δυσκολία στο καθάρισμα.
  • Μέσα σε κάθε ρόδι θα βρούμε πάνω από 600 μικρούς σπόρους, που έχουν γλυκιά ή υπόξινη γεύση.
  • Ο καρπός του ροδιού είναι χαμηλός θερμιδικά (100 γρ. καρπού περιέχουν 68-80 θερμίδες), καθώς το 81% αποτελείται από νερό.
  • Το ρόδι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιού: τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια.
Σούπερ αντιοξειδωτικό τρόφιμο Πλήθος μελετών υποστηρίζουν ότι το ρόδι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό του ροδιού, και ιδιαίτερα των ανθοκυανινών, των τανινών και των πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει τις αρτηρίες μας από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης. Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από ό,τι το κόκκινο κρασί, το σταφύλι, το πράσινο τσάι ή ο χυμός πορτοκαλιού. Ένα μικρό ποτήρι χυμός ροδιού ξεπερνά κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε μονάδες της κλίμακας ORAC, που μετρά την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. 

Πώς μας ωφελεί Χρόνια κλινικών ερευνών έδε-ιξαν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνουμε ρόδι και πιο συγκεκριμένα τον χυμό του. Η υψηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες:

  • Προστατεύει την καρδιά μας Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο). Οι ιδιότητα αυτή, σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο, είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε υπερτασικούς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσω των ούρων. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται, επειδή έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Καταπολεμά τις φλεγμονές.
  • Συντελεί στην προστασία από τον καρκίνο.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών.
  • Έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Ο χυμός τους βοηθά σε περιπτώσεις διάρροιας χάρη στις στυπτικές του ιδιότητες.
  • Συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.
Στην αγορά
  • Επιλέγετε βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή φλούδα. Βέβαια, ακόμα και αν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους παραμένει φρέσκο και αναλλοίωτο για κατανάλωση.
  • Σε μεγάλα σουπερμάρκετ μπορείτε να τα βρείτε και έτοιμα καθαρισμένα.
  • Τα ελληνικά ρόδια είναι πιο ανοιχτόχρωμα από αυτά που εισάγουμε από το εξωτερικό (Ιράν, Τουρκία, Ισπανία), τα οποία είναι κατακόκκινα.
Στην κουζίνα
  • Τρώγονται φρέσκα ως φρούτα.
  • Τα πίνουμε σε μορφή χυμού.
  • Συνδυάζονται με κρέας ή κυνήγι.
  • Νοστιμίζουν σαλάτες και γλυκά.
Φτιάξτε από ρόδι…Χυμό Λιώστε στο μπλέντερ τούς κόκκους από δύο ρόδια (για κάθε ποτήρι χυμού). Στη συνέχεια, περάστε τον πολτό από σήτα και απολαύστε τον. 
Smoothie Χτυπήστε στο μπλέντερ ή στο μούλτι σπόρους από 1 ρόδι μαζί με 1 μπανάνα (ξεφλουδισμένη και κομμένη σε 4 φέτες) και 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ γάλα πλήρες. 
Σιρόπι Βράστε 1 φλιτζάνι χυμό ροδιού με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη ή μέλι μέχρι να δέσει. Περιχύστε με το μείγμα αυτό κέικ (βανίλια, σοκολάτα). 
Γευστικό γλάσο (για ψητά κρεατικά) Για να το φτιάξετε, σιγοβράστε για 1 ώρα περίπου 4 ποτήρια χυμό από ρόδι μαζί με τον χυμό ενός λεμονιού. 
Μελιτζανοσαλάτα Τρυπήστε 2 μελιτζάνες με πιρούνι και ψήστε τις στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν απ’ έξω. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την ψίχα τους, ψιλοκόψτε την και αναμείξτε τη με 1 κουταλάκι λεμόνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο, 1 κουταλάκι δυόσμο, 1 κουταλάκι πετιμέζι, λίγο αλάτι και πιπέρι. 
Τέλος, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι κόκκους ροδιού, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε. 

Tip Τα ρόδια συντηρούνται για αρκετές μέρες εκτός ψυγείου σε σκοτεινό μέρος. Αν όμως σκοπεύετε να αργήσετε να τα καταναλώσετε, καλό θα είναι να τα βάλετε στο ψυγείο. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget