Sunday, November 1, 2015

Τουρκία:Μεγάλη νίκη Ερτογάν.. Επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών

Τουρκία: Καθαρή νίκη του Ερντογάν - Μεγάλες απώλειες για την αντιπολίτευση
Σπουδαία νίκη κατέγραψε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 49,4% των ψήφων και να κερδίσει τις 316 έδρες στην Βουλή.


Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με 25% (134 έδρες) , το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος συγκέντρωσε το 11,9% (41 έδρες) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 10,7% (59 έδρες). 
Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΚΔΑ 40,79%, ΡΛΚ 24,95%, ΚΕΚ 16,29%, ΔΚΛ 13,12%.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε σήμερα μια έκκληση για ενότητα στην χώρα μετά τη μεγάλη νίκη που κατήγαγε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές, ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος».
«Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στο Ικόνιο.
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».
Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».

 Τουρκία: Επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ (φωτό)
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο.
Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.
Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.


Mε καταμετρημένο το 85% των ψήφων το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει κλειδώσει τη νίκη και την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία. Το AKP προηγείται με ποσοστό 50,66% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 24,75%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,98% (MHP) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 10,4.

image
ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Η νίκη δεν είναι δική μας, αλλά του λαού», δήλωσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει την επινίκια ομιλία στη γενέτειρά του Κόνια.
Ανώτατος αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι εξανεμίστηκε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου και ότι το AKP επιστρέφει στην αυτοδυναμία. Το φιλοκουρδικό κόμμα (HDP) φαίνεται να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%.

image
Στο μεταξύ, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και κάνει ρίψεις νερού κατά Κούρδων διαδηλωτών έξω από την έδρα του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία.Mε καταμετρημένο το 85% των ψήφων το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει κλειδώσει τη νίκη και την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία. Το AKP προηγείται με ποσοστό 50,66% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 24,75%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,98% (MHP) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 10,4.

image
«Η νίκη δεν είναι δική μας, αλλά του λαού», δήλωσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει την επινίκια ομιλία στη γενέτειρά του Κόνια.
Ανώτατος αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι εξανεμίστηκε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου και ότι το AKP επιστρέφει στην αυτοδυναμία. Το φιλοκουρδικό κόμμα (HDP) φαίνεται να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%.

image

Στο μεταξύ, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και κάνει ρίψεις νερού κατά Κούρδων διαδηλωτών έξω από την έδρα του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

No comments:

Post a Comment

Ψάξε στην Εφημερίδα efhmeris.blogspot.com

wibiya widget

There was an error in this gadget