Ανοιχτές είναι από την Κυριακή οι πόρτες του Πολυτεχνείου για όποιον θέλει να αφήσει ένα λουλούδι, φόρο τιμής στο μνημείο της εξέγερσης του ’73. Οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου κορυφώνονται αύριο Τρίτη με την καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε επιφυλακή η αστυνομία, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πρ. Παυλόπουλος: Αδιάλειπτος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία ούτως ή άλλως παραμένει πάντα επίκαιρη αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες εκπέμπει νέους εθνικώς κρίσιμους συμβολισμούς, διδάσκει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας πρέπει να είναι αδιάλειπτος και αμείωτος. Ιδίως υπό την σημερινή διεθνή συγκυρία, λόγω της οποίας οι κίνδυνοι για τον Άνθρωπο, εμφανείς και υποδόριοι, παίρνουν διαστάσεις άκρως διαβρωτικής υπονόμευσης της αξίας του και της ακώλυτης άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Τη σημασία της ενεργητικής συμμετοχής της νεολαίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον, υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στο μήνυμά του για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη.
«Τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Η πραγμάτωσή τους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα της νέας γενιάς για μόρφωση, πολιτισμό και εργασία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ίδια η δημοκρατία, αποτελούν σταθερά τη μόνη εγγύηση μιας πορείας προς την ανάπτυξη και την ευημερία», αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργού.
Τέλος, ο κ. Φίλης καλεί τη νέα γενιά να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση και να «οδηγήσει τη χώρα σε πολυδιάστατη ανάπτυξη και ευημερία, για να πραγματώσουμε το όραμα μιας κοινωνίας της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
«Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα δύο χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερση μας υπενθυμίζει πως το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή κατακτιέται με αγώνες και θυσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση τηςΝεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα αγωνιζόμαστε για μία Ελλάδα Δημοκρατίας, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας σε μία Ευρώπη στην οποία οι λαοί παλεύουν για να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», σημειώνει η ανακοίνωση.
Και συνεχίζει: «Σε έναν κόσμο που βράζει από την ανατολή μέχρι τη Δύση όπου οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επενδύουν στην καταστολή, τον αυταρχισμό και παράλληλα το τέρας του Ισλαμοφασισμού γιγαντώνεται, την στιγμή που μικρά παιδιά πνίγονται στο Αιγαίο, εμείς ενωμένοι οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ανοίγοντας νέους δρόμους αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης».
«Τιμούμε στις 17 Νοέμβρη την εξέγερση της νέας γενιάς για Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Τιμούμε τους αγώνες για Ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη Παιδεία, περισσότερη Δημοκρατία, ουσιαστική ασφάλεια. Στις κρίσιμες αυτές ώρες ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον αυταρχισμό, τη μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Είπε επίσης ότι διεκδικούμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ουσιαστική αλληλεγγύη και σταθερή προσήλωση στις αρχές, τις αξίες και τις κατακτήσεις της Ευρώπης.
«Επιμένουμε σε πολιτικές που οδηγούν πιο γρήγορα στην έξοδο από την κρίση, τη συνοχή της κοινωνίας, την τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη της νέας γενιάς», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«42 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ο αγώνας για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη παραμένει πάντα επίκαιρος. Πολύ περισσότερο μάλιστα αυτές τις ημέρες μετά και τα τρομοκρατικά πλήγματα στην καρδιά της Ευρώπης», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
«Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα δεν λύνονται με τα παχιά λόγια, τα ψέματα και τις κάλπικες υποσχέσεις που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει η σημερινή κυβέρνηση» αναφέρει η κα Γεννηματά και υπογραμμίζει ότι απαιτείται άμεσα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, «με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα».
«Οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη απέναντι στα φαινόμενα φασισμού και τρομοκρατίας από όπου και αν προέρχονται», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
«Τώρα που τα φαντάσματα του τυφλού φανατισμού και της τρομοκρατίας παίρνουν πάλι σάρκα και οστά, η διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου και ο ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές και στον ρατσισμό και την ξενοφοβία αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Το ΚΚΕ τιμά τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σαράντα δύο χρόνια μετά συνεχίζουμε, ώστε να μπει στο επίκεντρο της εργατικής λαϊκής πάλης ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους, ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κατάθεση στεφανιού στο Πολυτεχνείο.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος ανέφερε: «Το ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζει να μας εμπνέει. Τούτες τις μέρες οι νέες γενιές βλέπουν μέσα σε αυτές τις ηρωικές σελίδες του Πολυτεχνείου, και συνολικά της πάλης ενάντια στη δικτατορία, ότι, όταν ο λαός και η νεολαία διαλέγουν την αφοβία και με αποφασιστικότητα τον δρόμο του δίκιου, του αγώνα για το δίκιο, μπορούν να γίνουν πιο ισχυροί, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Έτσι και εμείς σήμερα συνεχίζουμε για να δυναμώσουν οι αγώνες της νεολαίας, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή συνολικότερα, ενάντια σε αυτό το σύστημα που γεννάει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι, οι κεφαλαιοκράτες».
«Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973, αποτελεί ένα αιματηρό όσο και μεγαλειώδες μάθημα Ελευθερίας και Δημοκρατίας το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες 42 χρόνια μετά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε ανεξίτηλα τη νεώτερη Ιστορία της χώρας μας», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Τιμώντας την 17η Νοεμβρίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λέμε “όχι” στο διχασμό της κοινωνίας που ορισμένοι ακραίοι κύκλοι επιχειρούν να επιβάλλουν και τασσόμαστε ενάντια σε λογικές ισοπέδωσης από ακροδεξιές φωνές που προσπαθούν να μειώνουν και να απαξιώσουν τις διεκδικήσεις του λαού μας, ο οποίος απέδειξε πριν από 42 χρόνια ότι, όταν είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια» καταλήγει στη δήλωσή της, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
«Η θυσία του Πολυτεχνείου δίδαξε όλη την Ευρώπη ότι η Ελληνική νεολαία εμφορείται από τα ιδεώδη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και κανένας τύραννος οσοδήποτε δυνατός δεν μπορεί να νικήσει τη νεολαία αυτή. Σήμερα όμως έχει επέλθει κόπωση στο πολιτικό σύστημα και χρειάζεται ένας νέος αγώνας της νεολαίας για αληθινή Δημοκρατία, δικαιοσύνη και ισοπολιτεία και στο νέο αυτό αγώνα η νεολαία θα νικήσει», σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.

Σε επιφυλακή η Αστυνομία

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τα μέτρα ασφαλείας θα είναι παρόμοια με πέρυσι, όταν είχαν τεθεί σε επιφυλακή 6 – 7.000 αστυνομικοί.
Στόχος των αρμοδίων είναι γίνει η πορεία χωρίς κανένα πρόβλημα, να αποτραπούν βίαιες ενέργειες, τραυματισμοί ή καταστροφές και να μην βεβηλωθούν χώροι.
Εκτός από τους αστυνομικούς που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, αυξημένη θα είναι η παρουσία και περιμετρικά του Πολυτεχνείου, του Οικονομικού αλλά και του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας ισχύουν από την Κυριακή μέχρι και αύριο Τρίτη. Οι παρεμβάσεις της Τροχαίας αφορούν τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι και την Πλατεία Κάνιγγος.
Τα μέτρα θα ενταθούν και θα κορυφωθούν αύριο Τρίτη, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας.
Παράλληλα, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ