Saturday, December 26, 2015

Πάλι στα... κεραμίδια ο Βενιζέλος, κατά του ΓΑΠ

Βενιζέλος: Δεν έπρεπε να υποχωρήσω το 2007 στη χυδαία απειλή του Παπανδρέου
  • 26/Δεκ/2015 - 11:56

    Πολιτική

    Αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου αφήνει για ακόμη μια φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος,λέγοντας πως δεν έπρεπε να είχε υποχωρήσει το 2007 όταν επιχείρησε να κάνει έναν όμιλο προβληματισμού αλλά το πήρε πίσω υπό την απειλή διαγραφής από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
    "Το 2007 το πήρα πίσω υπό μια απειλή θεσμικά χυδαία, αντιδημοκρατική και βάρβαρη. Αλλά έπρεπε να σεβαστώ την ενότητα της παράταξης. Το αποδέχτηκα κι αυτό, όπως αποδέχτηκα σωρεία άλλων πραγμάτων εις βάρος της εσωκομματικής δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού. Κι αναρωτιέμαι αν αυτό πρέπει να γίνεται. Αν δηλαδή πρέπει να υποχωρούμε, επειδή πρέπει να διαφυλαχθούν μείζονα αγαθά, όπως π.χ. η προοπτική νίκης τουΠΑΣΟΚ το 2009, στην οποία συνέβαλα. Αλλοι δεν την τίμησαν και την εξανέμισαν. Τώρα σας λέω ότι δεν πρέπει να υποχωρούμε" τόνισε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
    "Με τον κ. Παπανδρέου δεν έχω καμία προσωπική κόντρα. Θεωρήθηκε το 2007 «έγκλημα καθοσιώσεως» ότι διανοήθηκα να θέσω υποψηφιότητα… Να σας το πω διαφορετικά; Δεν θα γινόμουν ούτε το 2012 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν δεν υπήρχε απόλυτη ανάγκη για λόγους επιβίωσης του χώρου. Αυτά είναι όμως παθογένειες των πολιτικών κομμάτων που πρέπει να θεραπευτούν. Τα κόμματα αυτού του τύπου, τα αρχηγικά, τα προσωπικά, τα οικογενειακά, στα οποία υπάρχουν «πρίγκιπες» και «βαριά ονόματα», δεν αντέχουν στην εποχή μας" πρόσθεσε.
    Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και τη δήλωση του Κώστα Σημίτη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο κόμμα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, που θα διευθύνεται από μια ηγετική ομάδα. "Πριν αποχωρήσω από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015, εκφώνησα έναν αποχαιρετιστήριο λόγο, ο οποίος αποτέλεσε την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας. Εκεί είπαμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού Κέντρου. Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της Κεντροαριστεράς. Διότι στην Κεντροαριστερά προσπαθεί να αποκτήσει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνοντας τις έννοιες. Για να μην παιδευόμαστε λοιπόν με τους όρους, υπάρχει ένας προοδευτικός μεσαίος χώρος. Το προοδευτικό Κέντρο που πρέπει να εκφραστεί" είπε.
    Σε ότι αφορά το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημείωσε ότι είναι η συνέχεια της γραμμής της Ελιάς, την οποία, όπως είπε, "αναγκαστήκαμε δυστυχώς να αναστείλουμε τον Ιανουάριο υπό την απειλή του διασπαστικού σχήματος του κ. Παπανδρέου". "Δεν αρκεί όμως. Πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του συνεδρίου μας για ένα σχήμα που θα ενώνει τις δυνάμεις του προοδευτικού μεσαίου χώρου, θα είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό και θα τους αντιμετωπίζει όλους με ισοτιμία", επισήμανε, λέγοντας πως είναι δευτερεύον ποιος θα είναι αρχηγός σε αυτό το σχήμα.
    Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να είναι η Φώφη Γεννηματά πρόεδρος του σχήματος του προοδευτικού Κέντρου, είπε: "Γιατί να μην μπορεί; Σημασία έχει η ουσιαστική ισοτιμία όλων των συμμετεχόντων. Η προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων. Η αξιοκρατική ανάδειξη νέων πολιτικών στελεχών".
    Για τη σχέση του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: "Δεν έφυγα από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να ασχολούμαι με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Η κοινοβουλευτική παρουσία και ο λόγος μου είναι στοιχεία που αφορούν τον θεσμικό μου ρόλο ως μέλους της Βουλής έναντι της παράταξης αλλά και έναντι της κοινωνίας. Δεν διαπραγματεύομαι ούτε το δικαίωμα λόγου ούτε την πολιτική μου προσωπικότητα. Εχω υποχρέωση να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας χάριν του εθνικού συμφέροντος. Η κ. Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει εκλεγεί με μια υποδειγματική διαδικασία".
    Παράλληλα, για το δικό του ρόλο είπε πως θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα μιας εθνικής προσπάθειας που ανακόπηκε δυστυχώς τον Ιανουάριο". "Δεν έχω καμιά διάθεση ούτε αποστρατείας ούτε εκστρατείας, δεν έχω καμιά διάθεση που να προσδιορίζεται από προσωπικές επιδιώξεις. Το κριτήριό μου αφορά συλλογικότητες, την παράταξη, το έθνος, την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Είμαι στρατευμένος εκεί που ήμουν πάντα. Σε ένα αξιακό πρόταγμα" συμπλήρωσε.
    Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως "τώρα εμφανίζεται ως «πολιτικός μάγκας», επειδή παρουσιάζεται ως κυνικός, ως ικανός να εγκαταλείψει αξίες, υποσχέσεις και προγραμματικούς στόχους και να γίνει το αντίθετο του εαυτού του".
    "Με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθήκαμε σε ανανέωση και διεύρυνση των πολιτικών λιτότητας λόγω της μεγάλης βλάβης που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στην εθνική οικονομία. Σκεφτείτε πού βρισκόταν η χώρα τον Δεκέμβριο του 2014 και πού βρίσκεται τώρα. Η οπισθοχώρηση είναι πολύ μεγάλη" είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του κόμματος.
    Ο κ .Βενιζέλος παραδέχεται πως ήταν λάθος που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ψήφισαν χωρίς όρους το μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι. " Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαμε θέσει σαφείς και καθαρούς προγραμματικούς και θεσμικούς όρους τον Αύγουστο. Επιδείχτηκε υπέρμετρη καλοπιστία στον κ. Τσίπρα" τόνισε ενώ σε οτι αφορά το φόβο περί Grexit, ανέφερε:
    "Προσωπικά εκτιμώ ότι το 2015 η Ευρώπη δεν ήθελε πραγματικά Grexit. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η στασιμοχρεοκοπία. Το σύρσιμο χωρίς απογείωση. Οχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα".

No comments:

Post a Comment

wibiya widget