Με την αγωνία για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας να κυριαρχεί φτάνει η ώρα της κρίσεως για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της συντηρητικής παράταξης. Στη σκιά του φλερτ των καραμανλικών με το ΣΥΡΙΖΑ και της επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Καραμανλή με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η αξιωματική αντιπολίτευση πηγαίνει στις κάλπες με πολλά τραύματα.
Σε αυτή την τρίμηνη εξαντλητική και άκρως κουραστική διαδικασία της προεκλογικής περιόδου, η οποία δεν είχε προηγούμενο, κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές και δεν ήταν λίγες οι φορές που επικράτησε η ένταση.
Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. και διατυπώνονται ερωτήματα για το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί την επόμενη μέρα να πορευθεί ενωμένη, αν και το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από τη συντηρητική παράταξη.
Η 20η Δεκεμβρίου, η εκλογική D-Day της Ν.Δ. είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για τη συντηρητική παράταξη, καθώς από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα εξαρτηθεί η πορεία της την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό.
Εξάλλου, όλοι αναμένουν ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, καθώς η φθίνουσα πορεία της κυβέρνησης και οι λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενισχύει τη συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ κυριαρχούν τα σενάρια για το βαθμό συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
Εν μέσω της συζήτησης για τις θετικές αναφορές του Θόδωρου Ρουσόπουλου, άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας, επί κυβερνήσεων Καραμανλή, για τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και η επιβεβαίωση από το γραφείο του Κ.Καραμανλή για μια επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό την παραμονή της περίφημης 17χρονης διαπραγμάτευσης, οι τέσσερις υποψήφιοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, μπορεί να δίνουν όρκους πίστης στην ενότητα του κόμματος, αλλά είτε οι ίδιοι, είτε μέσω τρίτων μιλάνε για το ενδεχόμενο της διάσπασης.
Μένει να φανεί εάν την επόμενη μέρα μπορεί όλοι μαζί να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα και εάν και κατά πόσο και σε ποιο χρονικό σημείο θα εμφανιστούν φυγόκεντρες δυνάμεις, καθώς ήδη σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία συζητούνται σενάρια για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τα…σπλάχνα της Ν.Δ.
Εξάλλου, υπάρχουν πολλές συζητήσεις, για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. που θα θελήσει να εξουδετερώσει τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή και ενός κεντρώου – φιλελεύθερου σχήματος. Μένει όμως αυτά να φανούν στην πράξη, καθώς όλα κινούνται σε επίπεδο σεναρίων.
Ο Κ. Καραμανλής δεν φοβάται την διάσπαση και δεν πιστεύει ότι θα γίνει, ενώ τα βασικά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. μιλάνε για το ενδεχόμενο αποχωρήσεως στελεχών. Οι όποιες εξελίξεις και η δρομολόγηση των όποιων κινήσεων από διάφορες πλευρές προϋποθέτει ότι πρέπει να τελειώσουν οι εκλογές στη ΝΔ, ο αυριανός πρώτος γύρος και ενδεχομένως και ο δεύτερος γύρος σε τρεις εβδομάδες, στις 10 Ιανουαρίου, εάν χρειαστεί.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος και τέταρτος και ποιος θα εκλεγεί, ενώ εάν γίνει δεύτερος γύρος (σ.σ. χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία όλων των υποψηφίων για μη διεξαγωγή του δεύτερου) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμαχίες και κυρίως οι πολιτικές συμφωνίες. Πάντως, ο Β. Μεϊμαράκης επιμένει ότι και πρώτος να είναι με μεγάλη διαφορά θα ζητήσει να γίνει δεύτερος γύρος, αλλά όλα θα συζητηθούν μόλις υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.
Το κλειδί της αναμέτρησης είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ., καθώς από τον αριθμό των ψηφισάντων θα κριθεί το αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι παράγοντες σε αυτή την αναμέτρηση, όπως: α) η κινητοποίηση των μηχανισμών και των βουλευτών, β) η δύναμη που έχει ο κάθε υποψήφιος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, γ) η στάση των ψηφοφόρων κατά ηλικία (π.χ. σε άλλα κοινά έχει απήχηση ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και σε άλλα κοινά οι υπόλοιποι), κ.α.
Την ίδια στιγμή, τα σενάρια που συζητούνται έχουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να είναι το πρόσωπο που θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο, ενώ από εκεί και πέρα το κάθε επιτελείο κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για ποιο θα είναι το τελικό δίδυμο του δεύτερου γύρου, εάν διεξαχθεί.
Και αυτό διότι, ήδη συζητείται, εάν ο πρώτος το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42-43% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι από 15 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω, να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, αλλά αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.
Από εκεί και πέρα, εάν δεν συμφωνηθεί να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, μένει να φανεί ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθούν. Π.χ. εάν είναι αντίπαλοι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είτε με τον Απ. Τζιτζικώστα, είτε με τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε με τον Αδ. Γεωργιάδη.
Επίσης κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στην δημοσκοπική εικόνα, αφού δεν ξέρει ποια θα είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος, στοιχείο που καθιστά μάλλον αδύνατον να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, βέβαιος για την επικράτησή του στην τελική αναμέτρηση, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, εμφανίζεται ο Απ. Τζιτζικώστας. Από την άλλη πλευρά, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης εκτιμούν πως η αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο και εκφράζουν βεβαιότητα, καθένας από τη δική του πλευρά, ότι θα είναι μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών της ηγεσίας.
Εάν κυλήσουν όλα ομαλά και δεν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα _η Vodafone λόγω και τους κύρους της εγγυάται λένε την διαδικασία_ το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ 10-10:30, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος είναι πρώτος, ποια περίπου η διαφορά με τον δεύτερο και εάν θα γίνει ή όχι δεύτερος γύρος ή όχι.
TheTOC.gr- Στέφανος Λιγνός
No comments:
Post a Comment