Tuesday, December 8, 2015

Χαμός στα Εξάρχεια.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές, χημικά και καταστροφές

Δεκατρείς συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι αυτή την ώρα, από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου χθες Κυριακή σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων. Προσήχθησαν 26 άτομα.

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές, χημικά και καταστροφές
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν ελαφρά 4 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, εξύβριση, παραβάσεις σχετικά με εκρηκτικές ύλες και παράβαση του νόμου περί όπλων.




Η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», όταν αντιεξουσιαστές εξαπέλυσαν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.
Σημειώνεται ακόμη, ότι χθες το πρωί βρέθηκαν στην περιοχή του λόφου του Στρέφη, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, περισσότερες από 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση.
«Μύριζε μπαρούτι» από νωρίς
Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές, χημικά και καταστροφές
Την Κυριακή το μεσημέρι, με μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, που φορούσαν κουκούλες και πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησαν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας.
Οι νεαροί κλώτσησαν και έσπασαν κιγκλιδώματα, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τους απωθήσουν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και περνώντας από την Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, ομάδα διαδηλωτών έκαψε κλειστό περίπτερο. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα, ενώ η πορεία των μαθητών, καθώς και αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, που είχε ξεκινήσει στις 14:00, ολοκληρώθηκε γύρω στις 16:15.
Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές, χημικά και καταστροφές
Το πρωί κατάστημα ρούχων στη οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια τυλίχθηκε στις φλόγες πιθανότατα - εκτιμά η πυροσβεστική - από βόμβα μολότοφ.
Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες το βράδυ στα Εξάρχεια με μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός ενός Πορτογάλου τουρίστα, πιθανότατα από πέτρα όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος.
Στη Θεσσαλονίκη
Μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου τότε μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές, χημικά και καταστροφές
Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα στη μία το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες κινήθηκαν μέσω Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου.
Όταν η πορεία έφθασε ξανά στο ύψος της Εγνατίας, διασπάστηκε σε δύο τμήματα, κάποιοι κινήθηκαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και άλλοι επέστρεψαν στην Καμάρα. Μετά τη λήξη της πορείας στην περιοχή γύρω από τη Ροτόντα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ.
Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές, χημικά και καταστροφές
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο κέντρο της πόλης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας παραμένουν σε ισχύ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Στο Ηράκλειο
Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Ηρακλείου, από αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας που γινόταν για τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ομάδες αντιεξουσιαστών έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.
Στη συνέχεια, στην οδό 25ης Αυγούστου, προκάλεσαν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών, καταστήματα και αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και οι ομάδες των νεαρών ανταπάντησαν πετώντας πέτρες.
Στα Χανιά
Μικρής έκτασης ζημιές σε διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων προκάλεσε ομάδα νεαρών κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιήθηκε απόψε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα διέσχισαν κεντρικούς δρόμους.
Μικρή ομάδα νεαρών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας φορώντας κράνη και κουκούλες, έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του δημαρχείου και σε αλλά σημεία της πόλης, ενώ λίγο πριν από το τέλος της πορείας και ενώ αυτή βρισκόταν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων, κατέστρεψαν ΑΤΜ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και προκάλεσαν φθορές στα μάρμαρα εισόδου της Τράπεζας Ελλάδας.
Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ στο κέντρο της πόλης παραμένουν ακόμα αστυνομικές δυνάμεις.
Στην Κομοτηνή
Επεισόδια έγιναν έξω από το κτίριο της Παλαιάς Νομικής Σχολής, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Κομοτηνής, όπου κατέληξε γύρω στις 7.30 χθες ο απόγευμα η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στο ίδιο σημείο που εξελίσσονται τα επεισόδια βρίσκεται και η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Ομάδα αντιεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων έξω από το κτίριο του πανεπιστημίου και επιδόθηκε σε πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι άνδρες των ΜΑΤ ανταπέδωσαν, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και χημικά. Λίγο μετά τις 9 οι αστυνομικοί έκαναν μία προσαγωγή νεαρού από την ομάδα των αντιεξουσιαστών.
Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους πέριξ της παλιάς Νομικής έχει απαγορευθεί.
Στην Καλαμάτα
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν την κυριακή το βράδυ στο κέντρο της Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν ομάδα από τους διαδηλωτές, κατά την επιστροφή της πορείας προς την πλατεία 23ης Μαρτίου, προκάλεσαν επεισόδια. Νωρίτερα, πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος.
Συγκεκριμένα, περίπου στις 8.30 το βράδυ, η ομάδα αυτή, φτάνοντας η πορεία στον πεζόδρομο της Αριστομένους και μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγή, όπου βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ, τους επιτέθηκαν με πέτρες και καπνογόνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Οι αστυνομικοί μέχρι στιγμής έχουν προσαγάγει περισσότερα από δέκα άτομα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας για τα επεισόδια, ενώ μία ομάδα από 25 με 30 άτομα βρίσκονται έξω από το κτίριο της Αστυνομίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους προσαχθέντες.
  • Διαβάστε ακόμη:

No comments:

Post a Comment

wibiya widget