Monday, December 7, 2015

Προκλητικοί οι. Δουλέμποροι

Την ώρα που η Ευρώπη επενδύει στη στάση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ετοιμάζεται να της δώσει τρία δις ευρώ οι δουλέμποροι στην γειτονική χώρα εμφανίζονται πιο προκλητικοί και αμετανόητοι από ποτέ.
Το τρομοκρατικό χτύπημα που αιματοκύλισε το Παρίσι και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προς την κατεύθυνση η Τουρκία να κρατάει στο έδαφός της περισσότερους πρόσφυγες δεν πτοούν τα κυκλώματα που προσπαθούν να προλάβουν την εντατικοποίηση των ελέγχων και το κλείσιμο των συνόρων από ευρωπαϊκά κράτη.
Οι λογαριασμοί που διατηρούν στο Facebook και αποκαλύπτονται από τον «ΕΤ» της Κυριακής αποτυπώνουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση και το «άγχος» τους να περάσουν όσες περισσότερες καραβιές μπορούν στα ελληνικά νησιά πριν έρθει για τα καλά ο χειμώνας, δημιουργηθούν τα hotspot στην Τουρκία και σηκωθούν φράχτες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ακόμα και μετά από αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις οι δουλέμποροι δρουν απροκάλυπτα και ανεμπόδιστα στη γειτονική χώρα. Ενδεικτικές είναι οι αναρτήσεις τους στα social media.
«Αδέλφια δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε λόγω δυνατού αέρα. Σας επισυνάπτουμε την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Με τη βοήθεια του Θεού θα ταξιδέψουμε σε λίγο για Λέσβο με 900 δολάρια το άτομο», αναφέρεται στις 24 Νοεμβρίου 2015 σε λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται για «διαφημιστικούς λόγους» κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.
Οι τεχνικές της προπαγάνδας που χρησιμοποιούν θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιο από τα βιβλία των ανάλογων πανεπιστημιακών σχολών: Ανεβάζουν φωτογραφίες από μετανάστες που φορούν σωσίβια και απεικονίζονται ευτυχισμένοι στις ακτές των ελληνικών νησιών, αναρτήσεις με τη πρόγνωση του καιρού για να δείξουν ότι οι καιρικές συνθήκες λαμβάνονται υπόψιν, φωτογραφικό υλικό από πολυτελή κότερα τα οποία είναι διαθέσιμα για πιο ευκατάστατους πρόσφυγες και post με τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα. Πουθενά, ωστόσο, δεν θα βρει ο χρήστης υλικό από ναυάγια, νεκρά παιδάκια και κόσμο να θαλασσοπνίγεται μεσοπέλαγα.
Οι διακινητές συνιστούν στους πελάτες τους να τους καλούν μέσω viber και δίνουν τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλούν για να μαθαίνουν για την πρόγνωση του καιρού. Εντύπωση προκαλεί ότι όταν πριν από περίπου 10 ημέρες είχαν διακοπεί για λίγα 24ωρα οι ροές στη Λέσβο εκείνοι είχαν αναρτήσει στο Facebook το λόγο και ενημέρωναν για το τι θα επακολουθούσε: «Φίλοι μου καλό χειμώνα. Έρχονται καταιγίδες στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε τη ζωή κανενός. Λίγη υπομονή και σε λίγες ημέρες αναχωρούμε. Σε όσους τα έχετε ήδη καταφέρει και βρίσκεστε στην Ευρώπη σας εύχομαι καλή τύχη».
Σε άλλη ημερομηνία έχουν αναρτήσει «οδηγό επιβίωσης» για το ταξίδι προς την Ελλάδα: «Τυλίξτε τα χρήματά σας και το διαβατήριο σε αεροστεγή σακούλα ώστε σε περίπτωση ναυαγίου να μην καταστραφούν. Υπάρχουν πολλοί που έχασαν τα λεφτά τους πέφτοντας στο νερό. Εκτός από τσάντα να έχετε μαζί σας και τσαντάκι ώμου ώστε αν πέσετε στη θάλασσα να κολυμπήσετε με αυτό. Να έχετε μαζί σας χάπια για τη ναυτία και ένα μπουκαλάκι νερό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το κινητό σας τηλέφωνο να είναι κλειστό μέσα σε αεροστεγή σακούλα. Αποθηκεύεστε πριν ξεκινήσετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης των ελληνικών Αρχών. Μη φύγετε χωρίς σωσίβιο ακόμα και αν είστε πρωταθλητές στην κολύμβηση. Απαγορεύεται να μιλάτε με τον οδηγό της βάρκας ακόμα και αν νομίζεται ότι θα ναυαγήσετε. Η ζωή σας εξαρτάται από αυτόν. Σε περίπτωση που φτάσετε Ελλάδα χωρίς να σας πιάσουν σκίστε τη βάρκα και προσπαθήστε μέσω GPS από τα κινητά σας να βρείτε που βρισκόσαστε. Και μη ξεχνάτε να κάνετε την προσευχή σας στον Αλλάχ».
Η «ταρίφα» των διακινητών λόγω των κακών καιρικών συνθηκών είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών. «Όσο πιο επικίνδυνο γίνεται το πέρασμα από τα τουρκικά παράλια τόσο χαμηλώνουν τις τιμές τους για να δελεάσουν τους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή δίνουν προσφορές για 900 δολάρια το άτομο. Δυστυχώς φοβόμαστε ότι αν τον Δεκέμβριο συνεχιστούν οι ροές θα υπάρξουν και νέα ναυάγια. Όσον αφορά στο Facebook έχουν γίνει πολλές φορές έρευνες. Κλείνει η μία σελίδα και ανοίγουν άλλη. Την προωθούν από στόμα σε στόμα και γίνεται και πάλι γρήγορα γνωστή. Με τον τρόπο αυτόν ψαρεύουν με εύκολο τρόπο πελάτες. Μετά από δημοσιεύματα είχαν κλείσει κάποιες ιστοσελίδες. Κάποιες φορές μπορείς να αλιεύσεις στοιχεία για τη δίωξη των διακινητών μέσα από τέτοιους ιστότοπους που σίγουρα όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», λέει αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.

Πολυτελή γιοτ

Εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες πολυτελών γιοτ που διαφημίζονται στο Facebook από τους διακινητές ως σύγχρονα μέσα μεταφοράς από την Τουρκία στη Ρόδο.Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια από τα σκάφη που επιδεικνύονται έχουν κατασχεθεί από το Λιμενικό και δεν βρίσκονται πια στην κατοχή των κυκλωμάτων.
«Για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με VIP σκάφος έχουμε τη λύση. Πολυτελές γιοτ με έξι δωμάτια. Ευρύχωρο και πολύ ασφαλές. Η τιμή για το κάθε άτομο είναι 3.500 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνήστε στο παρακάτω τηλέφωνο…», γράφει μία από τις αναρτήσεις.
Ένα από αυτά τα γιοτ είχε εντοπιστεί τον περασμένο Ιούνιο στη Ρόδο. Επρόκειτο για μία θαλαμηγό 15 μέτρων που βρέθηκε από την ακτοφυλακή να μεταφέρει 59 άτομα συριακής και αφγανικής καταγωγής. Οι χειριστές του σκάφους ήταν δύο Τούρκοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ως διακινητές από τους λιμενικούς. Ανάμεσα στους πρόσφυγες ήταν 18 παιδιά και έξι γυναίκες.No comments:

Post a Comment

Ψάξε στην Εφημερίδα efhmeris.blogspot.com

wibiya widget