Sunday, December 6, 2015

«Αυτό συμβαίνει όταν γ...ς τη μητέρα Συρία: «Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής σημερα

Κρατείται ο δράστης που τραυμάτισε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους στο σταθμό Λεϊτονστόουν - Φώναζε «όλο το αίμα σας θα χυθεί» - Το χρονικό της επίθεσης και της σύλληψής του

Μετά την αιματηρή επίθεση στο σταθμό Λεϊτονστόουν στο Μετρό του Λονδίνου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, η μητροπολιτική αστυνομία χαρακτηρίζει το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο δράστης, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, κρατείται, ενώ επισημαίνεται πως λίγα δευτερόλεπτα πριν επιτεθεί στα θύματά του, φώναζε «αυτό είναι για τη Συρία».

Στη συνέχεια πέρασε από τις μπάρες ελέγχου και κουνώντας το μαχαίρι απειλούσε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας τον σημάδευαν με τα πιστόλια τους. Τελικά συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους τρεις που τραυματίστηκε στο λαιμό μεταφέρθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, αλλά να είναι προσεκτικοί, όλα αυτά, ενώ η Μεγάλη Βρετανία είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τον Αύγουστο του 2014.

Μετά το επεισόδιο που αναστάτωσε το Λονδίνο, ο σταθμός του μετρό παραμένει κλειστός για σήμερα, Κυριακή, καθώς η βρετανική αστυνομία διεξάγει έρευνα στο σημείο.

Επισημαίνεται, πως ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης όπως καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο φώναξε στον δράστη «δεν είσαι μουσουλμάνος», ενώ ο άνδρας βρισκόταν στο έδαφος, αφού τον είχαν ακινητοποιήσει οι αστυνομικοί με μηχάνημα ηλεκτρικής εκκένωσης.
 
Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγονται οι ένστολοι ενώ επιχειρούν να τον συλλάβουν, να λένε στον δράστη: «Ρίξε το μαχαίρι! Ηλίθιε. Χαζέ. Άφησέ το».

Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι, όταν οι ένστολοι τον μετέφεραν σε όχημα της αστυνομίας οι περαστικοί του φώναζαν, ενώ ένας άνδρας του πέταξε ένα μπουκάλι.

Ένας 24χρονος που βρέθηκε στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης του δράστη δήλωσε: «Είδα έναν άνδρα, έναν ενήλικα να είναι στο έδαφος με έναν ακόμα να βρίσκεται δίπλα του κραδαίνοντας ένα μαχαίρι περίπου 7.5 εκ. Φώναζε στους υπόλοιπους να τρέξουν. Βημάτιζε μπροστά και πίσω δίπλα στον άνδρα που ήταν στο έδαφος».

Αστυνομικοί διενεργούν έρευνα στο μετρό 



Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός σήμερα


Ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον Guardian είπε: «Είδα πολλούς ανθρώπους να τρέχουν αλλά τους αγνόησα και συνέχισα να περπατάω για να πάω στο μετρό, αλλά ξαφνικά δε μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου όταν είδα έναν τύπο με μαχαίρι. Έλεγε “Αυτό συμβαίνει όταν γ...ς την μητέρα Συρία, όλο το αίμα σας θα χυθεί”.».

Σημειώνεται πως η Μεγάλη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη βρετανικών βομβαρδισμών στη Συρία, έπειτα από ψηφοφορία στη βρετανική βουλή, με 397 βουλευτές να λένε «ναι» στη συμμετοχή της χώρας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, μόλις λίγες ώρες από την υπερψήφιση της πρότασης, τέσσερα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Tornado εκτέλεσαν τον πρώτο βομβαρδισμό στη Συρία.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget