Saturday, December 5, 2015

ΚΥΠΡΟΣ. Στη διάθεση της Γαλλίας η βάση "Ανδρέας Παπανδρέου"

Όπωςμεταδίδει ο ΑΝΤ 1,

Στρατιωτικές διευκολύνσεις αποφάσισε να παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γαλλία. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με το Γάλλο ομόλογο του Φρανσουά Ολάντ, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου βρέθηκε σήμερα και ο Υπουργός Αμυνας Μαίκλ Φάλον, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΚΥΠΡΟΣ














Την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης της αεροπορικής βάσης «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις που επιχειρούν κατά του ισλαμικού κράτους σε Συρία και Ιράκ, αποφάσισε η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αφορά στον ανεφοδιασμό πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε προσγειώσεις και απογειώσεις μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών. 

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν στην αίθουσα επισήμων του αεροδρόμιου Λάρνακας ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Δημοσίευσε μάλιστα, φωτογραφίες και σχόλια στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitterQ

«Χαίρομαι που καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη Λάρνακα. Εποικοδομητική συζήτηση για κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα.» 

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ολάντ μετέβη με ελικόπτερο στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» που αγκυροβόλησε κοντά στις ακτές της Συρίας. Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας της χώρας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε στα δύο χιλιάδες μέλη του πληρώματος την ανάληψη συντονιστικού ρόλου, από την περιοχή του Κόλπου. 

«Σε διάστημα μερικών ημερών, θα αναπτυχθείτε σε μια νέα περιοχή, θα αναλάβετε διοικητικές ευθύνες έναντι των συμμάχων μας στο πλαίσιο του συνασπισμού. Και θα συνεχίσετε να επιχειρείται με ένα διαφορετικό τρόπο, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον επισκέφθηκε σήμερα τις Βάσεις Ακρωτηρίου και επιθεώρησε μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό. Εξήγησε μάλιστα, στους βρετανούς στρατιώτες την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για εμπλοκή της χώρας στον αγώνα κατά του ISIS. 

«Είμαστε όλοι σε κίνδυνο από το μένος των τρομοκρατών και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι μόνο μέσα από τη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση που καταφέραμε να είμαστε εδώ και να εντείνουμε τον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατών, που αποτελεί ζήτημα όλων», είπε ο κ. Φάλον.

Ο κύριος Φάλον συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε τις επιχειρήσεις των Βρετανών κατά της τρομοκρατίας και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget