Sunday, March 11, 2018

Έφτασαν στα περίχωρα της Εφρίν οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους – Σφοδρές μάχες με τους Κούρδους


Στα περίχωρα της κουρδικής πόλης Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, προπύργιο της κουρδικής σοσιαλιστικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έφτασε ο τουρκικός στρατός εισβολής και οι συμμορίες τζιχαντιστών και Τουρκμένων μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό του. Την πληροφορία μεταδίδει η φιλοϊσλαμιστική ιστοσελίδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Τουρκική εισβολή με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας» ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Συμμετέχουν δύο τουρκικές μεραρχίες (20.000 άνδρες) και περισσότεροι από 5.000 άτακτοι μισθοφόροι.
«Οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στα όρια της πόλης της Εφρίν, αφού πήραν τον έλεγχο (σ.σ. του στρατοπέδου) της Ταξιαρχίας 135», μιας εγκατάστασης όπου εκπαιδεύονται μέλη των YPG, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Βρίσκονται λιγότερα από δύο χιλιόμετρα από την Εφρίν, βορειοανατολικά της πόλης», όπου οι μάχες συνεχίζονται, όπως και οι βομβαρδισμοί αεροσκαφών και του πυροβολικού, πρόσθεσε ο ίδιος.
Έκανε επίσης λόγο για «σφοδρές μάχες και σε άλλα μέτωπα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να προελάσουν για να μπορέσουν να περικυκλώσουν την πόλη».
Οι συμμορίες των τζιχαντιστών και των Τουρκμένων που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις στο πλευρό τους ανέφεραν από την πλευρά τους την κατάληψη λόφου που «επιβλέπει» το ανατολικό τμήμα της πόλης Εφρίν.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να μπουν «ανά πάσα στιγμή» στην Εφρίν.
Οι Τούρκοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι τους διαβεβαίωσαν ότι κατέλαβαν την κοινότητα Τζαντάρις, περίπου είκοσι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Εφρίν.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον πάνω από το 60% του θύλακα της Εφρίν.
Το ίδιο Παρατηρητήριο υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής, η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 204 αμάχων.
Ο τουρκικός στρατός το διαψεύδει και διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επίσης σκοτωθεί πάνω από 370 Κούρδοι μαχητές και 340 Τούρκοι στρατιώτες και μισθοφόροι.
Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο 42 Τούρκοι στρατιωτικοί.
Παρατηρητές προειδοποιούν ότι η επίθεση στην πόλη Εφρίν μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους χιλιάδες άμαχους που βρίσκονται ακόμα εκεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυσε το Σάββατο ότι η τουρκική επιχείρηση θα επεκταθεί, προς την κατεύθυνση των συνόρων με το Ιράκ και την πόλη Κομπάνι, η οποία έχει ιδιαίτερα ισχυρό συμβολισμό για τους Κούρδους.
Αφού «καθαρίσουμε τους τρομοκράτες» από την Εφρίν, είπε ο Ερντογάν, θα «τους καθαρίσουμε κι από τη Μάνμπιτζ, την Άιν Αλ Αράμπ (σ.σ. η ονομασία του Κομπάνι στα αραβικά), την Ταλ Αμπιάντ, τη Ρας Αλ Άιν και την Καμισλί», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μερσίνη, στη νότια Τουρκία. «Όπου κι αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα πάμε εκεί», επέμεινε.
Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας έναν από τους κύριους συμμάχους της στη Συρία και τους αναγνωρίζει ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Tribune.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget