Saturday, June 16, 2018

Τσιπρας : Ο Μητσοτάκης θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό όπως ο Σαμαράς το 1993.

Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Διπλή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρώην πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Τσίπρας. Κατήγγειλε ότι ο Σαμαράς δεν διεκδίκησε ποτέ το θέμα της ιθαγένειας και τόνισε ότι δεν αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος με τη συμφωνία

Για μίμηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποιος έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντινου Μητσοτάκη με αφορμή το Σκοπιανό, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςκλείνοντας με την ομιλία του τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
"Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα. Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
"O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες - για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Ο Σαμαράς δεν φρόντισε τα συμφέροντα της χώρας"

Απάντησε όμως εκτενώς και στον κ.Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν διεκδίκησε ποτέ το θέμα της ιθαγένειας, αλλά ότι ήταν ενδοτικός όταν έπρεπε να είναι αδιάλλακτος το 1991 κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και αδιάλλακτος όταν έπρεπε να διαπραγματευθεί στη συνέχεια.
"Ο Σαμαράς στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του 1991 δεν φρόντισε για τα συμφέροντα της χώρας όπως έπρεπε και ήρθε αργότερα να φορτώσει την ευθύνη στον πρωθυπουργό του. Εκεί που έπρεπε να ήταν αδιάλλακτος ήταν ενδοτικός και εκεί που έπρεπε να διαπραγματευτεί ήταν αδιάλλακτος και αυτός σας δίνει γραμμη κ.Μητσοτάκη", είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
"Το πιο ενδιαφέρον τι έλεγε ο Κων.Μητσοτάκης για την κρίσιμη συνεδρίαση όπου διαλύετο η Γιουγκοσλαβία και ο Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στον ΥΠΕΞ και του είχε πει να διεκδικήσει να λυθεί το θέμα διότι είχε αναγνώσει ότι υπήρχε διακαής πόθος Γερμανίας για ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας και της Σλοβενίας. "Τα έκαμε μουσκεμα. Δε φταίει αυτός, εγώ φταίω που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο. Υποχωρησε στην αφορητη πίεση. Του είπα ανόητε εκείνη την ώρα θα μπορούσες να παρεις ό,τι ήθελες, να πεις υποχωρώ αλλά θελω να λυθεί το θέμα των Σκοπίων"
"Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας "απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία", όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα "Νέα Μακεδονία", αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε τον κ.Σαμαρα ότι "παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του. Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής".
Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι κ. Σαμαράς δεν ζήτησε το θέμα του έθνους και της γλώσας από τον κ. Πινέιρο, όπως και στην ενδιάμεση συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε καν το ζήτημα της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου "Μακεδόνας" και "μακεδονική γλώσσα" όλα αυτά τα χρόνια, όπως υποστήριξε.

"Δεν αναγνωρίζουμε μακεδονικό έθνος"

"Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους" υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. "Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους", τόνισε ο κ.Τσίπρας.

"Ο Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα στον εσμό της ΧΑ"

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη ότι με τη στάση του στο Σκοπιανό νομιμοποιεί τον εθνικιστικό εσμό της ΧΑ.
"Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας. Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας. Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας" υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
"Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άντρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο" πρόσθεσε.
Αναρωτήθηκε εάν: "Ειναι στάση εθνική πατριωτική η στάση της ΝΔ σε μία περίοδο που οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι τεράστιες για τη χώρα; Είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε με δική μας ευθύνη πια ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο; Θεωρείτε ότι αυτή η μικρή χώρα συνιστά απειλή για την Ελλάδα; Αυτή είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση, ένα κράτος ενάμιση εκ κατοίκων να μας απειλεί; 'Η μήπως πιστεύετε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα αυτό το κράτος να διαλυθεί; Αλλά θα διαλυθεί προς όφελος μίας μεγάλης Αλβανίας και της Βουλγαρίας."
Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία και έκανε λόγο για πατριωτική ευθύνη.
"Εχοντας την πληρη συναισθηση της ιστορικής ευθύνης και της πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μας", είπε.
"Αναλαμβάνω την ευθύνη την ιστορική γιατί πιστεύω ότι πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την ιστορική μας κληρονομία και ταυτόχρονα να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Αυτό είναι πατριωτισμός" προσθεσε και κατέληξε:
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι φοβική χώρα, με μανία καταδίωξης και κομπάρσος στα παιχνίδια αλλωνών. Να προχωρήσουμε μαζί να γυρίσουμε σελίδα για την Ελλάδα του αύριο, όχι του χθες και της μιζέριας."

No comments:

Post a Comment

wibiya widget