Sunday, July 1, 2018

EΥΡΩΠΗ. Απίστευτο ξύλο Τσίπρα με Κουρτς και Όρμπαν στις Βρυξέλλες – Ατάκες «φωτιά»

Η πολύ σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες για τη στάση των ακροδεξιών φωνών όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι ενδεικτική της ακραίας πόλωσης που υπάρχει στις τάξεις των χωρών μελών της ΕΕ για το θέμα.
Η σκληρές αναφορές του κ. Τσίπρα ονομαστικά στη στάση της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, δηλαδή του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσαν εντύπωση, δεδομένου ότι πολύ σπάνια στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός έχει ονοματίσει χώρες με τις οποίες έχει υπάρξει διαφωνία πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που σήκωσε περισσότερο από όλους τους τόνους ως απάντηση στις κάθε λογής ακροδεξιές καφρίλες που εκστόμισαν οι δύο πρωθυπουργοί, οι οποίοι έχουν κάνει σημαία τους το μεταναστευτικό, ακολουθώντας μία ακραία αντιμεταναστευτική ατζέντα.
«Σε λίγο θα μας πεις να τους κυνηγάμε στην έρημο»
Το πρώτο θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα με τον προσωπικό φίλο του κ. Κυρανάκη και Μητσοτάκη, Σεμπάστιαν Κουρτς, Καγκελάριο της Αυστρίας και οσονούπω επικεφαλής της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, ο ομόσταυλος της ΝΔ στο Λαϊκό Κόμμα αυστριακός Καγκελάριος, με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα του, προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς την συμφωνημένη εδώ και καιρό αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αρνούμενος πεισματικά να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου.
Η τοποθέτηση αυτή που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα ελληνικά -και όχι μόνο- συμφέροντα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του έλληνα πρωθυπουργού, που φέρεται να απάντησε σε έντονο ύφος πως “Είναι εντελώς άλλο να λες ότι δε μπορείς να δεσμευτείς ότι θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και άλλο να μας λες ξεκάθαρα ότι επειδή εσύ διαφωνείς επί της ουσίας, δεν έχεις καμιά πρόθεση να ολοκληρώσεις κάτι που έχουμε ήδη αποφασίσει”.
Η παραπάνω στιγμή έντασης, δεν είναι ήταν και η μοναδική ανάμεσα στους δύο ηγέτες εκείνο το ηλεκτρισμένο βράδυ.
Η προσπάθεια του Κουρτς να προωθήσει ακραία σχέδια για την μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, στηρίζοντας την δημιουργία κλειστών στρατοπέδων για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αφρική καθώς και την ουσιαστική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί ξανά με σκληρό και σκωπτικό λόγο προς τον αυστριακό Καγκελάριο. “Τι είναι αυτά που λέτε; Σε λίγο θα μας πείτε να στείλει η Ευρώπη στρατό στην έρημο και να κυνηγάει τους ανθρώπους”, φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Όρμπαν και το δύσμοιρο το διεθνές δίκαιο
Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό σημείο της έντασης στη μαραθώνια συνεδρίαση ήταν το… πέσιμο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον ξενοφοβικό ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, το οποίο αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο τελευταίος υπερασπιζόταν με πείσμα μια λύση που θα μιλούσε μόνο για κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών. Μάλιστα, ανέφερε πως το μεταναστευτικό δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως όσοι έχουν ροές, οφείλουν να βρουν άκρη μόνοι τους.
Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας τού είπε πως η τοποθέτησή του είναι απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να βρει στήριξη και στην -σκεπτική έως και αρνητική ώς εκείνη την ώρα- Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τη χώρα μας.
Ωστόσο, ο Ορμπαν επέμεινε πως όποιος μπαίνει σε πλοίο να έρθει, δεν μπορεί να δικαιούται άσυλο -θυμίζοντας έτσι τη σκληρή δεξιά γραμμή που ακούγεται ακριβώς έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη-, για να πάρει την απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν καλά πως η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται αν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο στα εδάφη της.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget