Wednesday, September 14, 2011

Mια μέρα σε χωριο της Μελβούρνης

              ΠΟΡΤ ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ¨: 600 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
Εκατό χιλιόμετρα απο το κέντρο της Μελβούρνης βρίσκεται το Πόρτ Άρλιγκτον ,ένα απο τα  πολλα παραλιακα χωρια της Μεβούρνης. Εκει στα χρόνια του μεγαλου ερχομού  του περ. αιωνα πήγαιναν εκδρομές οι νεοφερμένοι απο την Ελλάδα α και την υπόλοιπη Ευρωπη.Τα γλέντια που γινόταν δεν περιγράφονται. Νεαροί και ωραίοι οι δικοί μας το ρίχναν στα σουβλίσματα και στα μπάρμπεκιους  ενω τα πικ-άπ και τα συγκροτήματα (κλαρίνο βιολί και ακκορντεόν,συχνά μόνο ένα απο τα παραπάνω όργανα) έσπρωχναν τα νιατα στο χορό..Οι Τρικαλινοι,οι Καρδιτσιωτες αλλα και άλλες περιοχες προτιμουσαν για ..ορχήστρα,τον Ηλία το Ζωτο με το ακκορντεόν και με τη στεντόρεια φωνή του που έκαναν τις λαγκαδιες και τις αποβάθρες να αναστενάζουν ..Τί ωραιος ο Λιάκος.Τα Θεσσαλικα τραγούδια τα ήξερε όλα, αλλα έλα που σε μια εκδρομή ηταν και πολλοι νεοφερμένοι και θελανε ,,,μοντέρνα.Έτσι όταν μια παρέα του ζήτησε την" κυραγιωργαινα"...,ο Ηλιας άρχισε το "έφταιξα συμπάθησέ με..κυρα Γώργαινα  καυμένη.." και στις φωνες τους "τι ειναι αυτό " ξεκίνησε το "έπεσε απ το δέντρο Κυραγιωργαινα..το παιδάκι σου..". Παραξήγηση εγινε αλλά ξύλο δεν έπεσε... Που να ξέρει ο Ηλίας ότι στην Ελλάδα έκανε πάταγο το τραγύδι.."Κυραγιώργαινα ο Γιωργος σου πού πάει..";
Πολλα απο τα παιδια του '70 βρίσκονται σήμερα ιδιοκτήτες καποιου "εξοχικού" στο Πορτ Αρλινκτον και τα καλοκαιρια ή τα γουικέντ πάνε εκει .Ένας απο αυτούς και ο γείτονας κι ο φιλος μου Άγγελος Τζάρος που με πηρε χτες μαζί του και ξαναθυμηθηκα τα τις πρωτες μερες σστην Αυστραλία.. Ο ίδιος μου ειπε οτι στο  "Εληνικο κλάμπ" του Π.Άρλινγκτον ειναι γραμμένοι 600 συμπατριωτες.. Σκορπιστηκε δυστυχως η πατρίδα μας   στα ξένα μέρη και τα θε ι κάτης ακρογυάλια τα απολαμβάνουν άλλοι..
ΔΠ

Πολλες απο τις φάρμες,καθ οδον  ήταν γεμάτες με κίτρινα λουλούδια .

Ελληνικό μου φάνηκε το τοπίο ,αλλα καμμια σχεση με τις "μαρίνες" της Γλυφάδας που γίνεται μάχη για τα πάρκιγκ των ..σκαφάτων!! 

Κάτω απο τα δέντρα αυτά στήνονταν και στήνονται ακόμα γλέντια και χοροί των Ελλήνων ,ίσως γιατί το τοπίο θύμιζε αρκετά την Ελλάδα που υποχρεωθηκαν να εγκαταλείψουν, έστω κι αν οι κοινωνιολόγοι λένε ότι κανεις δεν έφυγε με τη βία...  

Κι ο γεννημένος στη Λήμνο Άγγελος Τζάρος θυμάται το νησί του,αλλά και την Καβάλα που μεγάλωσε και από εκει έφυγε για Αυστραλία..
Απο τον κήπο αυτον ΄εφαγε όλη η γειτονιά κάθε είδους ζαρζαβατικού το περ.Καλοκαιρι και τωρα τα κουκκιά άνθισαν και χωρισαν καρπό,ενω τα σκορδα είναι  δυνατά και ..μυρωδάτα..

Τι το καλύτερο,μετα απο μια μερα στο κτημα να σε περιμένουν στο σπιτι τα παιδιά και τα εγγόνια.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget