Sunday, May 6, 2012

Η νίκη Ολάντ προάγγελος αλλαγής στην Ευρώπη προβλέπει ο ξένος Τύπος


Η νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα αποτελέσει μια αλλαγή για την Ευρώπη εν μέσω της κρίσης, κυρίως όσον αφορά την πολιτική σκληρής λιτότητας, υποστηρίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος.
"Ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ κέρδισε απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, γεγονός που προαναγγέλλει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους", γράφει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ.
"Ο Ολάντ θριαμβεύει απέναντι στην πολιτική λιτότητας του Σαρκοζί", τονίζουν οι Τάιμς ενώ για την εφημερίδαΓκάρντιαν "ο Ολάντ κέρδισε την εξουσία στη Γαλλία, ανατρέποντας την τάση μιας δεξιόστροφης και ξενοφοβικής λοξοδρόμησης στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η ταμπλόιντ Ντέιλι Μέιλ αποχαιρετά στα γαλλικά τον "φιγουρατζή" Σαρκοζί γράφοντας "Αντίο πρόεδρε μπλινγκ-μπλινγκ".
Ο Ολάντ "υποσχέθηκε να αναθεωρήσει κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Σαρκοζί (...) είναι αυτός που υπόσχεται να αλλάξει την κληρονομιά της Άγκελα Μέρκελ και να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική" για τον τερματισμό της κρίσης και τη σταθεροποίηση του ευρώ, σημειώνει η οικονομική πορτογαλική εφημερίδα Ζουρνάλ ντε Νεγκόσιος επισημαίνοντας επίσης ότι στο Βερολίνο ο Ολάντ "είναι σχεδόν ανεπιθύμητο πρόσωπο".
"Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει" τονίζει η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα. "Θα δούμε πώς (ο Ολάντ) θα τηρήσει την υπόσχεσή του" για τροποποίηση του δημοσιονομικού συμφώνου", συνεχίζει η εφημερίδα.
"Στροφή της Γαλλίας προς τ' αριστερά" τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η Κοριέρε ντέλα Σέρα, η οποία τονίζει ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ανάγκη να τεθεί και ένας αναπτυξιακός στόχος "φαίνεται να δικαιώνουν την επιδίωξη του Ολάντ να προσθέσει ένα τέτοιο κεφάλαιο στο δημοσιονομικό σύμφωνο".
Η ισπανική Ελ Παΐς γράφει ότι "η αριστερά αναγεννήθηκε στις 6 Μαΐου στη Γαλλία" και ότι η εκλογή του Ολάντ "ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στη Γαλλία και την Ευρώπη", κυρίως τερματίζοντας το "διευθυντήριο που ονομαζόταν Μερκοζί".
Η βελγική εφημερίδα Λε Σουάρ προειδοποιεί πάντως τον Ολάντ ότι "ο νικητής (των εκλογών) δεν θα έχει περίοδο χάριτος" ενώ στη Φινλανδία το δημόσιο ραδιόφωνο YLE θεωρεί ότι η εκλογή του Σοσιαλιστή υποψηφίου "δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γαλλία αλλά θα ταράξει επίσης το πολιτικό μέλλον όλης της Ευρώπης".
"Η εποχή του Σαρκοζί τελείωσε", ανακοινώνει η οικονομική, ολλανδική εφημερίδα Χάντελσμπαντ ενώ για την Ντε Τέλεγκραφ "Η γιορτή έληξε για τον Σαρκοζί".

Τελευταία άρθρα από Ανδρέας Ροδίτης της ΕΡΤ



No comments:

Post a Comment

wibiya widget