Εικόνες που θυμίζουν περισσότερο ανθρώπους που υπέστησαν βασανιστήρια παρά τροφίμους γηροκομείων είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές μέρες μέσα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής εκπομπής Lateline, του κρατικού δικτύου ABC και μεταφέρει και ο Νέος Κόσμος .
Το φωτογραφικό και άλλο υλικό που έδωσαν στην δημοσιότητα συγγενείς τροφίμων, έδειχνε ηλικιωμένους που κακοποιούνταν, υποσιτίζονταν, έφεραν σοβαρά τραύματα λόγω έλλειψης φροντίδας και αφήνονταν στο έλεος της τύχης τους αβοήθητοι για ώρες.
Η εγγονή μίας τροφίμου, της Paula Olga Javurek, έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι πιστεύει ότι οι εμπειρίες που η γιαγιά της είχε στο γηροκομείο ήταν πολύ χειρότερες απ’ αυτές που έζησε όταν ήταν κρατούμενη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία.
Το θέμα πήρε σύντομα διαστάσεις με έναν από τους πολύ γνωστούς δικηγόρους και ακτιβιστές σε θέματα φροντίδας ηλικιωμένων, τον Rodney Lewis, να ζητάει από την κυβέρνηση τη θέσπιση Βασιλικής Έρευνας για να ξεσκεπαστεί το πρόβλημα.
Το θέμα πήρε σύντομα διαστάσεις με έναν από τους πολύ γνωστούς δικηγόρους και ακτιβιστές σε θέματα φροντίδας ηλικιωμένων, τον Rodney Lewis, να ζητάει από την κυβέρνηση τη θέσπιση Βασιλικής Έρευνας για να ξεσκεπαστεί το πρόβλημα.
Εντούτοις και παρά τις φρικιαστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο διευθυντής του οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Φροντίδας προς Ηλικιωμένους, Aged and Community Services Australia, John Kelly, που παραδέχθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι συνθήκες φροντίδας των ηλικιωμένων σε γηροκομεία είναι άθλιες, είπε ότι δεν πιστεύει πως είναι τόσο άσχημη η κατάσταση που χρειάζεται να ξεκινήσει Βασιλική Έρευνα.
«Προβλήματα υπάρχουν αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η έλλειψη προσωπικού θεωρείται ίσως η βασικότερη αιτία για την κατάσταση που επικρατεί σε μερικά γηροκομεία. Θα ήταν πιστεύω πιο ωφέλιμο αντί να ξοδευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια για μία Βασιλική Έρευνα, τα χρήματα αυτά να δοθούν για την καλύτερη επάνδρωση των γηροκομείων της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Kelly.
Σύμφωνα με τον κ. Kelly, το υπάρχον προσωπικό στα γηροκομεία είναι φορτωμένο με πολύ γραφειοκρατική δουλειά γεγονός που το εμποδίζει να παράσχει την κατάλληλη φροντίδα στους τροφίμους. Την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης τόσο της κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα της φροντίδας των ηλικιωμένων όσο και του προσωπικού είναι πολύ χαμηλότερος απ’ αυτόν των ανθρώπων που καταλήγουν στα γηροκομεία, και αυτό κατά τον κ. Kelly θα αποδειχθεί καταστροφική συνταγή για την φροντίδα των ηλικιωμένων της χώρας στο εγγύς μέλλον.
«Πάνω από 250,000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια σήμερα και έως το 2020 ο αριθμός των πασχόντων θα αυξηθεί κατά άλλες 120,000. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις για την φροντίδα αυτών των ανθρώπων θα χρειαστούμε άλλες 82,000 κλίνες μέχρι τώρα» είπε ο κ. Kelly, προσθέτοντας ότι για να φτάσει ο αριθμός των κλινών σε αυτά τα επίπεδα το 2020 θα πρέπει από σήμερα και κάθε βδομάδα να χτίζονται δύο εγκαταστάσεις χωρητικότητας 100 κλινών η κάθε μία. «Αυτό δεν γίνεται σήμερα και κανένας δεν ξέρει πότε θα γίνει» κατέληξε ο κ. Kelly.
Εν τω μεταξύ η υπουργός για Θέματα Τρίτης Ηλικίας Τζασίντα Κόλινς αναφερόμενη στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις προσωπικού αλλά και την αναγκαιότητα θέσπισης πολιτικής που θα επιτρέπει στους συγγενείς αλλά και στους τροφίμους να γνωρίζουν την ποιότητα της φροντίδας που παράσχουν συγκεκριμένα γηροκομεία. Η κ. Κόλινς έκανε πάλει λόγο για το 10ετές πρόγραμμα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για προσωπικό αλλά και για την παροχή καλύτερης φροντίδας σε ηλικιωμένους στο σπίτι τους.
No comments:
Post a Comment