Saturday, July 20, 2013

Επιστολή. Δήμος Θεσσαλονίκης και Λουτρά ΘέρμηςΆποψη του Ανέστη Αναστασιάδη  σχετικά με τον
απολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2012


Δεν θέλω να μπω σε θέματα έργων στον Δήμο μας, γιατί αυτά κάθε χρόνο τα λέμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε, και αυτή την εποχή ότι δεν γίνεται το δικαιολογούμε πάντα με την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης, που πράγματι υπάρχει, και οι δήμοι με τα λίγα διαθέσιμα χρήματα κάνουν ότι μπορούν αν βέβαια μπορούν ..
Η δική μου παρέμβαση γίνετε σαν πρόεδρος του Πανελληνίου συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, και αφορά το τι έγινε ή δεν έγινε στα Λουτρά της Θέρμης όπου απλά εδώ και 20 χρόνια δεν γίνεται τίποτε παρά τις εξαγγελίες των κρατούντων.
Θέλω να σας θυμίσω ότι τα λουτρά της Θέρμης στην καρδιά του δήμου Θέρμης είναι μια τεραστία έκταση 500 στρεμμάτων πού ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο.
Ο χώρος είναι πυκνό-φυτεμένος με εκατοντάδες πεύκα και θυμίζει όαση μέσα στον κάμπο της περιοχής.
Τα Λουτρά με τα ιστορικά του κτίσματα λειτουργούσαν για εκατοντάδες χρόνια και τα νερά των λουτρών ήταν μέχρι το 2007 σε  φυσική ροή.
Το 1985 όταν ήμουν Αντιδήμαρχος του Δήμου και Πρόεδρος του Συνδέσμου μέχρι και το 2000, κάναμε ότι μπορούσαμε ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν τα λουτρά αν και υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με την παλαιότητα των ξενοδοχείων.
Το 1986 από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Συνδέσμου πραγματοποιηθήκαν μελέτες ανάπτυξης αυτής της Ιστορικής λουτρόπολης όπου συμπεριλάβαμε και τα 500 στρέμματα.
Το όλο θέμα για την παραπέρα ανάπτυξη αυτού του πλούτου στην περιοχή μας σταμάτησε από τους Δημάρχους Κούβελα, Κοσμόπουλο και Παπαγεωργόπουλο με αποτέλεσμα και τα θάψιμο του όλου θέματος.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας από την Ίδρυση του το 2004 έφερε στην επικαιρότητα πάνω από 10 φορές το θέμα της ανάπτυξης αυτής της λουτρόπολης, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την καρδιά της Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένες προτάσεις. Ακόμη προτείναμε και την μεταφορά της ΔΕΘ σε αυτόν τον χώρο, και δυστυχώς δεν πήραμε απάντηση σε καμιά από τις προτάσεις μας.
Το μόνο έργο που έγινε, και αυτό από τα Ευρωπαϊκή Προγράμματα, είναι κάποια αστεία πεζοδρόμια, παιδικές χαρές που σε λίγες μέρες κατεστράφησαν, και πυροσβεστικά συστήματα που και αυτά σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν ξέρουμε αν  λειτουργούν.


Μέσα στον ίδιο χώρο και με τα ίδια προγράμματα γίνανε και κάποιες «πισίνες» που δεν λειτούργησαν ποτέ και είναι σε αθλία κατάσταση.
Εμείς για το όλο πρόβλημα της κατασπατάλησης ενός εκ. ευρώ.  ενημερώσαμε τα όργανα της Ε.Ε. και η απάντηση ήταν ότι αργήσαμε στην καταγγελία.
Ο δήμαρχος κος Γιάννης Μπουτάρης με την ομάδα του υποσχεθήκαν ότι με την ανάληψη των καθηκόντων τους η αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης θα υπαγόταν σε  κάποιο πρόγραμμα, κάτι που προφανώς δεν υφίσταται, και στον απολογισμό δεν ακούσαμε ούτε μια λέξη για αυτήν τους την πρόταση όπως και για το αν σκέπτονται  να κάνουν κάτι σε αυτόν τον τεράστιο χώρο.
Ο Σύλλογος με την ευκαιρία του απολογισμού επαναφέρει στην επικαιρότητα το όλο θέμα, και επειδή υπάρχει και αναγνώριση της Ιαματικής Πηγής, προτείνουμε να μπει άμεσα σε κάποιο πρόγραμμα.
Είναι θέμα του αρμόδιου Αντιδημάρχου, αν δεν κάνουμε λάθος, να προχωρήσουν σε μια οριστική μελέτη αξιοποίησης των 500 στρεμμάτων. Παράλληλα πρέπει να γίνει υδρογεωλογική μελέτη που θα δείξει αν υπάρχουν ακόμη νερά, και μάλιστα με την ανάλογη θερμοκρασία, ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα και να αξιοποιηθεί η λουτρόπολη για το καλό όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά σε συνεργασία με τον δήμο Θέρμης, για το καλό όλης της περιοχής.
Άκουσα στον απολογισμό και για την παραχώρηση μικρών εκτάσεων σε φτωχούς  πολίτες για να καλλιεργούν διάφορα ζαρζαβατικά για τις καθημερινές τους ανάγκες. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτήν την πολιτική, αλλά τα έξοδα μεταφοράς από την πόλη για να πας στα λουτρά και να κάνεις αυτήν την δουλειά νομίζω ότι θα είναι περισσότερα από αυτά που θα βγάλει «ο φτωχός» …
Τέλος, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως εκμεταλλεύεται!! σήμερα ο Δήμος αυτά τα 500 στρέμματα. Υπάρχει ένα μικρό θερμοκήπιο για τις ανάγκες του δήμου σε λουλούδια κ.λ.π, έχει δυο παιδικούς σταθμούς και ένα χώρο γύρω στα 10 στρέμματα για παραγωγή πράσινου τάπητα για τα πάρκα του δήμου.


Είναι το έγκλημα της ΜΗ ανάπτυξης μιας τεράστιας περιουσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οποίο φωνάζουμε εδώ και χρόνια.


Ελπίζουμε στον επόμενο απολογισμό κάτι να ακούσουμε και  για αυτήν την υπόθεση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     
ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ    


Τηλ.: 2310905164                                 
Κιν.:  6948948426       

No comments:

Post a Comment

wibiya widget