Saturday, July 13, 2013

“Βουτιά” για τη μετοχή της Boeing μετά τη φωτιά στο 787

Η πυρκαγιά στο Dreamliner των Αιθιοπικών Αερογραμμών ίσως “σφραγίσει” τη μοίρα του αεροσκάφους-ναυαρχίδα της αμερικανικής εταιρείας - Και δεύτερο περιστατικό με αεροπλάνο της εταιρίας μέσα σε λίγες ώρες

Μπορεί ένα ατυχές περιστατικό στο Λονδίνο να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου, να “τρελάνει” τους επενδυτές και τους διοικούντες μιας κολοσσιαίας εταιρείας και τελικά να... στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά;

Η απάντηση είναι “ναι”, εάν πρόκειται για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα Boeing Dreamliner 787 των Αιθιοπικών αερογραμμών που βρισκόταν σταθμευμένο – και ευτυχώς κενό επιβατών – στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Πρόκειται για μια 'παράπλευρη' απώλεια της παρολίγον τραγωδίας στην οποία και πάλι, για πολλοστή φορά, “πρωταγωνίστηκε” ένα αεροσκάφος της Boeing και δη ο τύπος 787, το μοντέλο που έχιε διαφημιστεί ως ο επίδοξος κυρίαρχος των αιθέρων, πλην όμως, με τα διαδοχικά προβλήματα που “βγάζει”, τείνει να καταστεί “δήμιος” της εταιρείας. Ενδεικτική αυτού η νέα βουτιά, άνω του 7% ενδοσυνεδριακά, που κατέγραψε η μετοχή της Boeing αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του νέου “ατυχούς περιστατικού” σε Dreamliner 787.



Το περιστατικό αυτό ήρθε στη συνέχεια αναλόγου σοβαρότητας περιστατικών, ιδίως με την ανάφλεξη μπαταριών στο νέο υπερσύγχρονο αεροσκάφος, που ανάγκασαν την εταιρεία να καθηλώσει όλα τα αεροπλάνα αυτού του τύπου για αρκετούς μήνες και να αποζημιώσει μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που είχαν εντάξει αυτά τα σκάφη στους στόλους τους.

Το νέο αυτό “χτύπημα” στην Βοeing συμπαρέσυρε για κάποια λεπτά της ώρας και τον δείκτη Dow Jones στη Wall Street. Αυτός ανέκαμψε πάντως γρήγορα, το ερώτημα είναι τί θα γίνει με την Boeing και εάν αυτό το νέο ατύχημα θα σημαδέψει για τα καλά τη μοίρα των «Dreamliner». 




Την ίδια ώρα αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικού προβλήματος πραγματοποίησε ένα Dreamliner, στο δεύτερο επεισόδιο με αεροσκάφη αυτού του τύπου μέσα σε λίγες ώρες. Το αεροσκάφος Μπόινγκ 787 Dreamliner της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Thomson Airways που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από τη βορειοδυτική Αγγλία στη Φλόριδα των ΗΠΑ υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Βρετανία και να προσγειωθεί στο Μάντσεστερ καθώς αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα».

Ανακοίνωση της εταιρίας 

Το βράδυ της Παρασκευής η General Electric εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Χίθροο, «δεν σχετίζεται με τους κινητήρες του αεροσκάφους» 
Η εταιρεία, που κατασκευάζει τους κινητήρες μέσω μιας θυγατρικής της, διευκρίνισε ότι παρακολουθεί τις έρευνες αλλά δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μπόινγκ 787 Dreamliner.


Η πολωνική εταιρεία αερομεταφορών LOT ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα τέσσερα αεροσκάφη Μπόινγκ 787 Dreamliner που διαθέτει παρά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα σε ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου, των Αιθιοπικών Αερογραμμών, στο αεροδρόμιο Χίθροου της Βρετανίας.

"Δεν μας ανησυχεί αυτό το συμβάν", ανέφερε η εκπρόσωπος της LOT Μπάρμπαρα Πιγιανόφσκα-Κούρας. "Τα Dreamliner που έχουμε θα συνεχίσουν να πετούν", πρόσθεσε. Η LOT ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που παρέλαβε πέρσι τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget