Tuesday, July 16, 2013

Τρόικα: Όσοι δεν ρυθμίσουν οφειλές στα Ταμεία εντός διμήνου, ας πτωχεύσουν...



Με νέα λουκέτα απειλείται η αγορά, καθώς οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται μέσα σε διάστημα, το πολύ, δύο μηνών να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και περιουσιακών στοιχείων), σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) υπό το ΙΚΑ.
> .

Το ΚΕΑΟ θα αναλάβει άμεσα (θα έπρεπε από 1/7/2013, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό) να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (περί τα 12 δισ. ευρώ). Από την 1/1/2014 θα αναλάβει και τις οφειλές του ΟΓΑ και Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), με προοπτική τη μελλοντική υπαγωγή -με υπουργικές αποφάσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι βεβαιωμένες σε όλα τα Ταμεία.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το newmoney, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη βούλα της τρόικας έχει προς το παρόν απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς αξιώνει εμπράγματες εξασφαλίσεις και εξόφληση των οφειλών του 2013, ενώ προβλέπει και επιτόκιο δανεισμού στα 8,75%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο ΙΚΑ είχαν υποβληθεί συνολικά 3.200 αιτήσεις για την πάγια ρύθμιση και για τη νέα αρχή (ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής 230 εκατ. ευρώ), τη στιγμή που η διοίκηση του Ιδρύματος ανέμενε τις περίπου 55.000 αιτήσεις τις πρώτες δέκα μέρες.

Απογοητευτική είναι, όμως, και η προσέλευση στον ΟΑΕΕ, καθώς οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 1.353, με το ρυθμιζόμενο ποσό να φτάνει τα 10,2 εκατ. ευρώ.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget