Tuesday, April 12, 2016

Σεισμός στα Σκόπια: Δίνουν χάρη στους πολιτικούς που διώκονται.



Με απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, απαλλάσσονται όλοι οι πολιτικοί της χώρας από κατηγορίες, δικαστικές έρευνες και διώξεις εις βάρος τους που σχετίζονται με την βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα και το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Στόχος αυτής της απόφασης, όπως υποστήριξε ο Ιβάνοφ είναι να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, για την οποία άφησε να εννοηθεί ότι υποκινήθηκε από ξένα κέντρα.
Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα γι αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση, ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Για πραξικόπημα έκανε λόγο ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, ζητώντας την άμεση παραίτηση Ιβάνοφ.
Από την μεριά του, το VMRO-DPMNE του κ.Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η απόφαση αυτή του προέδρου της χώρας εγείρει ερωτηματικά, καθώς παρεμποδίζει όλες τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την πολιτική κρίση στη χώρα.
Αντίδραση από Ευρώπη
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε, Γιοχάνες Χαν, επέκρινε έντονα την απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, να απονείμει χάρη σε όλους τους πολιτικούς εις βάρος των οποίων εκκρεμούν έρευνες και κατηγορίες που σχετίζονται με την βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα, και το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα.
Ταυτόχρονα, ο κ.Χαν αμφισβήτησε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου, μπορούν να είναι αξιόπιστες.
«Οι ενέργειες του προέδρου κ. Ιβάνοφ, κατά την δική μου αντίληψη, δεν συνάδουν με την λειτουργία του κράτους δικαίου και πλέον, μετά τις εξελίξεις αυτές, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο οι επερχόμενες εκλογές μπορούν να είναι αξιόπιστες» ανέφερε ο κ. Χαν σε ανάρτησή του στο twitter.
Ο κ. Χαν σημείωσε ακόμη, ότι οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόσφατες ενέργειες τους, θέτουν σε κίνδυνο την ευρωατλαντική πορεία της χώρας τους.

«Δημοκρατία σημαίνει διάθεση για συμβιβασμό και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και να εργαστούν για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε ο κ.Χαν.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget