Sunday, April 24, 2016

Σχόλιο.Η τριήμερη επίσκεψη ΟΜΠΑΜΑ στη Βρετανία.-Τι είπε στη νεολαία:GUARDIAN

Ομπάμα κατά τη συνεδρίαση δημαρχείο.
Μιλώντας σε φοιτητές της Αγγλίας,γράφει ο guardian ο   είπε:
Η σημερινή νεολαία,
η γενιά σας έχει μεγαλώσει σε μια συναρπαστική στιγμή. Έχει  ενηλικιωθεί μέσω 9/11 και 7/7 και είχε φίλους να πάνε στον πόλεμο και να δει οικογένειες να αντέξουν υφέσεις.  στον Γκάρντιαν
Obama addressing students at his 
town hall meeting in London
΄Τι ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο Γ.ΣΤΑΥΡΟΥ
Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Βρετανία πριν συνεχίσει την περιοδεία του στη Γερμανία. Η επίσκεψη του είχε ήδη δρομολογηθεί από τον Φεβρουάριο και αποτελούσε ένα δυνατό χαρτί για τον κ. Κάμερον. Ο Άγγλος Πρωθυπουργός γνωρίζοντας καλά ότι ο μέσος Βρετανός τρέφει εκτίμηση για τις ΗΠΑ αλλά και για τον Αμερικανό πρόεδρο στοιχημάτισε πολλά σε μία παρέμβαση του για την διαμόρφωση του κλίματος υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
Από το Λονδίνο: Γιώργος Σταύρου
AdTech Ad
Οι τρείς μέρες που πέρασε ο κ. Ομπάμα στην Βρετανία ήταν στημένες άριστα στο επικοινωνιακό τους σκέλος. Κοινές δηλώσεις με τον κ. Κάμερον καθώς και επίσκεψη στο κάστρο του Windsor προκειμένου να συναντήσει την βασιλική οικογένεια. Ο κ. Ομπάμα επέλεξε να ταξιδέψει μαζί με την σύζυγο του Μισέλ στην τελευταία επίσκεψή στη Βρετανία ως Αμερικανός Προέδρος.
Η πρώτη παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα ήρθε μέσα από άρθρο του στην Telegraph που είχε ως τίτλο «Ως φίλος σας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Ευρώπη κάνει την Βρετανία ακόμα μεγαλύτερη». Ο κ. Ομπάμα θέλησε αρχικά να υποδηλώσει τις στενές φιλικές έως και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και σε δεύτερη φάση να δηλώσει κατηγορηματικά ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα προκαλέσει πολλά δεινά στην Βρετανία. Στα σημαντικότερα σχόλια του έγραψε ότι «οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικανών που βρίσκονται σήμερα στα νεκροταφεία της Ευρώπης είναι μία απόδειξη για το πόσο αλληλένδετες είναι η ευημερία και η ασφάλεια μας». Επίσης, στην προσπάθεια του να εξαίρει την σχέση Ευρώπης και Βρετανίας, έγραψε: «προτρέπω τους πολίτες του Ην. Βασιλείου να προβούν σε έναν απολογισμό της σχέσης τους με τη Ευρώπη, και να είναι υπερήφανοι ότι η Ε.Ε. έχει βοηθήσει στην εξάπλωση των βρετανικών αξιών και πρακτικών».
Στο πολιτικό και πιο ουσιαστικό σκέλος της συνάντησης του με τον κ. Κάμερον, η ατζέντα των δύο αντρών εκτός του δημοψηφίσματος περιείχε και άλλα θέματα. Συγκεκριμένα, η Downing Street ενημέρωσε ότι συζητήθηκε και επικροτήθηκε η από κοινού μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) και γενικότερα οι εξελίξεις στην Συρία. Επίσης, αποφασίστηκε κοινή στήριξη ΗΠΑ και Ην. Βασιλείου στην νέα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης (GNA) στην Λιβύη και στην μάχη της με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Οι δύο άντρες μετά την συζήτηση τους παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία και οι δύο επισημάναν την ισχυρή φιλία και αμοιβαία εκτίμηση που δένει της δύο χώρες για πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τις επιπτώσεις μίας εξόδου από την Ε.Ε. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε: «Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω», και με αυτό το τρόπο ακύρωσε ένα βασικό επιχείρημα της εκστρατείας του Brexit που δήλωνε σίγουρο για τις τάχιστες συμφωνίες που θα συναφθούν μετά την έξοδο.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ε.Ε. μόνον καλό κάνει στην επιρροή του Ην. Βασιλείου καθώς και ότι οι ΗΠΑ προτιμούν ως βασικό συνομιλητή τους στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεγάλα μπλοκ και όχι μεμονωμένα κράτη. Μία από τις τελευταίες φράσεις του κ. Ομπάμα ξεκαθάριζαν ότι «οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη». Από την πλευρά του ο κ. Κάμερον, βλέποντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρο να κάνουν όλη την δουλειά για τον ίδιο αρκέστηκε στο να αναφερθεί στη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που διαπραγματεύονται ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλώνοντας με νόημα ότι ένα Brexit θα τους θέσει εκτός μιας συμφωνίας που θα φέρει δισεκατομμύρια στην βρετανική οικονομία.
Πριν την επίσκεψη στο σπίτι του κ. Κάμερον, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να επισκεφτεί την Βασίλισσα Ελισάβετ για να της ευχηθεί για τα 90α γενέθλιά της. Η Βασίλισσα μαζί με τον Πρίγκηπα Φίλιππο επέλεξαν να επισκεφτούν με το ζεύγος Ομπάμα τα κάστρα του Windsor όπου και γευμάτισαν. Ο κ. Ομπάμα ωστόσο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τις ζεστές και φιλικές σχέσεις του που διατηρεί από την αρχή της θητείας του με την βασιλική οικογένεια, πραγματοποίησε και δεύτερη ξεχωριστή επίσκεψη στο Παλάτι του Kensington για να συναντήσει το ζεύγος Γουίλιαμ-Καίητ καθώς και τον πρωτότοκο γιο του Πρίγκηπα Γεώργιο.
Οι επισκέψεις αυτές μπορεί να μοιάζουν ανούσιες σε εμάς, ωστόσο οι εικόνες του κ. Ομπάμα με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας «παίζουν» για μέρες στην βρετανική τηλεόραση και τύπο. Η αγάπη και ο σεβασμός του βρετανικού λαού για την Βασίλισσα αλλά και τους υπόλοιπους γαλαζοαίματους σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Ομπάμα είναι ένα σημαντικό επικοινωνιακό χαρτί για το στρατόπεδο του κ. Κάμερον.
Το αντίπαλο στρατόπεδο και ο κ. Μπόρις Τζόνσον (πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, μπορεί να γίνει ο επόμενος αρχηγός των Τόρις σε περίπτωση επικράτησης του Brexit), αν και όπως δήλωσε είναι φαν του Αμερικανού Προέδρου, στο θέμα του δημοψηφίσματος είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, ο κ. Τζόνσον δήλωσε εκ μέρους της καμπάνιας υπέρ της εξόδου ότι « Η περήφανη δημοκρατία της Αμερικής έχει χτιστεί επάνω στις αρχές της ελευθερίας. Είναι υποκριτικό για εμάς, να μας υποδεικνύεται από την Αμερική να εμπλέξουμε τους εαυτούς μας ακόμα περισσότερο σε μία δομή η οποία είναι εντελώς ξένη στις αμερικανικές παραδόσεις.». Και συνεχίζοντας δήλωσε ότι «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι θα αποδέχονταν ότι υπάρχει κάτι παράξενο στο να μας ζητάτε να υποτάξουμε την δημοκρατίας κατά αυτόν τον τρόπο. Πόσο μάλλον όταν η Αμερική δεν θα φανταζόταν ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια να πράξει αναλόγως.»
Γεγονός είναι πάντως ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα εξυπηρέτησε τους σκοπούς του κ. Κάμερον. Οι λόγοι στήριξης της παραμονής αφήνει πολλά ερωτήματα. Είναι βέβαιο ότι προσωπική χάρη στον κ. Κάμερον δεν υφίσταται από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου, η εμμονή του πάντως να ταυτίζει την ευρωπαϊκή ιστορία με την ιστορία της Ε.Ε. αφήνει χώρο για κριτική. Οι δεκάδες αναφορές του κ. Ομπάμα στις εμπορικές συμφωνίες επέτρεψε σε διάφορους τόσο στην Βρετανία όσο και στην Αμερική να τον κατηγορήσουν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα επιχειρηματικών λόμπι και να αποδοκιμάσουν την παρέμβαση του στην δημοκρατική λειτουργία μίας φιλικής χώρας χωρίς αιτία από πλευράς του Προέδρου.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget