Tuesday, April 12, 2016

Λέσβος: Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι ετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα (φωτό)

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι ετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, το προσεχή Σάββατο, στην Μυτιλήνη
Με βάση τις πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα βρεθούν στη Λέσβο στην «επέτειο» της επίσκεψης του αποστόλου Παύλου στο νησί. Οι Ελληνικές αρχές φαίνονται ικανοποιημένες από τις ετοιμασίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Ποντίφικα. Εκτεταμένοι καθαρισμοί ξεκίνησαν εδώ και δυο ημέρες σε όλη την Μυτιλήνη…. αλλά περισσότερο γύρω από το άγαλμα της «Μικρασιάτισσας Μάνας» από συνεργεία του Δήμου. Φαίνεται πως ο Πάπας με τους Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο και Τσιπρα θα επισκεφτούν την Επάνω Σκάλα με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών προσφύγων σε μια συμβολικού χαρακτήρα τελετή.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συνοδεύεται από 25 αξιωματούχους και 53 δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου, ειδικούς σε θέματα της Αγίας Έδρας, οι οποίοι θα έρθουν με αεροσκάφος της Alitalia.
Όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης Φραγκίσκου-Βαρθολομαίου, εξετάστηκε – σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο – και η τέλεση της προσευχής των δυο ηγετών του χριστιανισμού στο αρχαίο βόρειο λιμάνι της Μυτιλήνης την Επάνω Σκάλα. Εκεί, υπολογίζεται ότι στις 16-17 Απριλίου του 58 μ.Χ. αποβιβάσθηκε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος συνοδευόμενος από τον ευαγγελιστή Λουκά, τους Μακεδόνες Σώπατρο, γιο του Πύρου από τη Βέροια, Αρίσταρχο και Σεκούνδο από τη Θεσσαλονίκη και τους Μικρασιάτες Γάιο από τη γαλατική Δέρβη, Τιμόθεο από τα Λύστρα της Λυκαονίας και Τρόφιμο και Τυχικό από την Έφεσο.
Στο σημείο όπου θεωρείται το σημείο αποβίβασης του Αποστόλου Παύλου και όπου πριν χρόνια ανασκάφηκε το ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου που ένωνε το βόρειο αρχαίο λιμάνι της πόλης με το νότιο «τριηρικό λιμένα» σήμερα υπάρχει ένα μικρό πάρκο με το ναΰδριο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αποστόλου στη Μυτιλήνη. Δίπλα το μνημείο των Φωκαέων προσφύγων των διωγμών του 1914 και 1922.
Στην απέναντι δε ακριβώς πλευρά του δρόμου βρίσκεται το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, σήμα κατατεθέν των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, της άφιξής τους στη Μυτιλήνη και του ριζώματός τους στην πόλη και στις γύρω γειτονιές που κατοικήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το εξεταζόμενο πρόγραμμα στο ναΰδριο οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες θα συμπροσευχηθούν ενώ αμέσως μετά θα φυτέψουν μία ελιά αποτύπωμα της ενωτικής παρουσίας τους στο χώρο με το αποτύπωμα της παρουσίας του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στο νησί. Ύστερα θα κατευθυνθούν προς τη θάλασσα και θα ρίξουν λουλούδια από μια εξέδρα που θα έχει στηθεί πλάι στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη θάλασσα όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πρόσφυγες.
Το Σάββατο ο πάπας, ο πατριάρχης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα επισκεφθούν το hot spot της Μόριας και στη συνέχεια την Επάνω Σκάλα. Η επίσκεψη του πάπα θα έχει ολοκληρωθεί στις 3.00 το μεσημέρι.
pronews.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget