Πρόσκληση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για μεταξύ τους συνάντηση αποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε συγκεκριμένα πως ο Τραμπ θα αποδεχθεί πρόκληση του Βορειοκορεάτη ηγέτη να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής σε τόπο και χρόνο που μένει να οριστούν.
Πρόσθεσε ακόμη πως η Ουάσιγκτον προσμένει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και διευκρίνισε ότι στο μεταξύ οι κυρώσεις και η πίεση που ασκείται στην Πιονγιάνγκ θα συνεχιστούν.
Η παραπάνω εξέλιξη, αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφεται έπειτα από μια διετία εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ, εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ανταλλάξει στο παρελθόν βαρείς χαρακτηρισμούς και απειλές.
Σε σύντομο διάγγελμά του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, Τσανγκ Λι Ουνγκ, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ για την ιστορική σύνοδο κορυφής.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό», είπε, εξηγώντας πως ο πρώτος δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του.
«Mέχρι τα τέλη Μαΐου»
«Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε μέσω Twitter τη «μεγάλη πρόοδο» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του.
Πρόσθεσε πάντως πως «οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία».
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν επιδόθηκε επιστολή του Κιμ στον Τραμπ, όπως είχε αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, αλλά η πρόκλησή του επιδόθηκε «προφορικά».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αλλαγή» της στάσης της Βόρειας Κορέας και την ανακοίνωση για την επικείμενο συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ». «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο» είπε.
Η ανακοίνωση περί επικείμενης συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται σε συνέχεια της εκτόνωσης της έντασης που επιτεύχθηκε στην κορεατική χερσόνησο από την αρχή της χρονιάς, χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.
Ο Κιμ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007.
Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.
Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ συνιστούσαν πάντως η εξέλιξη να αντιμετωπιστεί με μια δόση επιφύλαξης, δεδομένης της πολύμηνης ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ.
Tribune
No comments:
Post a Comment