Monday, June 4, 2018

Οι Σκοπιανοί ενώ παριστάνουν τους «Μακεδόνες» 150.000 από αυτούς έχουν πάρει βουλγάρικα διαβατήρια


Την ώρα που οι Σκοπιανοί «αγωνίζονται» για να κρατήσουν την υποτιθέμενη «μακεδονική» τους ταυτότητα, διαδηλώνοντας μάλιστα κατά χιλιάδες τον ψευδεπίγραφο «μακεδονισμό» τους, παράλληλα συνωστίζονται για να αποκτήσουν ένα βουλγάρικο διαβατήριο, δηλαδή βουλγαρική υπηκοότητα.
Μεταξύ 100.000 και 150.000 υπολογίζονται οι πολίτες της ΠΓΔΜ που έχουν λάβει τη βουλγαρική υπηκοότητα, σύμφωνα με τη σκοπιανή ιστοσελίδα Vesnik, η οποία δίνει και συμβουλές «για τη διαδικασία απόκτησης βουλγαρικού διαβατηρίου».
«Ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, η σταθερή διαβίωση και οι υψηλότεροι μισθοί για μια αξιοπρεπή ζωή είναι ορισμένοι από τους λόγους που όλο και περισσότεροι «Μακεδόνες» καταλήγουν στο βουλγαρικό διαβατήριο», γράφει η Vesnik, δίχως να υπεισέλθει στην ουσία. Δηλαδή, αφού δηλώνουν «Μακεδόνες» και μάλιστα βρίσκονται σε διένεξη μαζί μας για αυτό το ζήτημα -που τους έχει καταδικάσει στη μιζέρια- γιατί έχουν τόση λαχτάρα να γίνουν Βούλγαροι; Γιατί δεν δηλώνουν από την αρχή Βούλγαροι να συνεννοηθούμε;
Μια άλλη απορία: Εάν θέλουν το διαβατήριο απλά για μια καλύτερη ζωή, γιατί δεν ζητάνε διαβατήρια από τη Ρουμανία ή την Ελλάδα; Μήπως γιατί αισθάνονται Βούλγαροι και όλα τα άλλα είναι μια φάρσα;
Στα Σκόπια, όπως γράφει η Vesnik, ο μηνιαίος μισθός είναι 200 ευρώ. Έτσι πάμπολλοι δημόσιοι υπάλληλοι και επιστήμονες, όπως γιατροί, ζητάνε να γίνουν Βούλγαροι -δηλαδή και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για να ξεφύγουν από την ανέχεια.
Οι περισσότεροι που έχουν λάβει τη βουλγαρική υπηκοότητα ζουν στις ανατολικές περιοχές της ΠΓΔΜ, που συνορεύουν με τη Βουλγαρία.
Για παράδειγμα στο Ντέλτσεβο, μια κωμόπολη 12.000 σχεδόν ανθρώπων κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, το 70% των κατοίκων έχουν πάρει βουλγαρικά διαβατήρια.
Πολλοί χρησιμοποιούν τα βουλγαρικά διαβατήρια για να ταξιδέψουν στη συνέχεια μετανάστες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ιταλία, στη Γερμανία, στη Σλοβενία. Αρκετοί βουλγαροποιημένοι Σκοπιανοί αναζητούν εργασία και στην Ελβετία.
Βουλγαρικά διαβατήρια όμως ζητούν και νεαροί που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη για σπουδές.
Τα βουλγαρικά διαβατήρια έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση στην Αχρίδα και στο Μοναστήρι. Αυτό το στοιχείο που δίνει η Vesnik θα πρέπει να μας κινήσει την προσοχή, αφού αυτές είναι περιοχές με πολυπληθές ελληνικό στοιχείο, Βλάχους και Γραικομάνους.
Μήπως επειδή η Ελλάδα δεν τους δίνει την ελληνική υπηκοότητα, για χάρη της σταθερότητας στην περιοχή, αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν στη βουλγαροποίηση; Και πώς άραγε αυτή η βουλγαροποίηση εξυπηρετεί τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όταν οι Βούλγαροι το παίζουν δίπορτο με τη Ρωσία και την Τουρκία;

No comments:

Post a Comment

wibiya widget