Monday, July 2, 2018

Βρετανία: Δεν αυξάνονται τα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών παρά το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα δίδακτρα που καλούνται να καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για σπουδές στα πανεπιστήμια της χώρας το 2019, μετά τοBrexit.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Παιδείας γίνεται σαφές πως θα μπορούν να λάβουν φοιτητικά δάνεια, όπως και οι Βρετανοί φοιτητές, ενώ δεν θα υπάρχει διαχωρισμός στην καταβολή διδάκτρων για Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές.
Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Ντάμιαν Χιντς, επεσήμανε ότι οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φοιτούν στα αγγλικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα έχουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους και θα έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια που χορηγούνται από την κυβέρνηση για όλη τη διάρκεια του κύκλου σπουδών τους.
Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι οι φοιτητές από την Ε.Ε. συμβάλλουν σημαντικά στη φήμη των βρετανικών πανεπιστημίων και στον τομέα της εκπαίδευσης. «Αποτελούν απόδειξη της καλής λειτουργίας του συστήματός μας, καθώς πολλοί φοιτητές από το εξωτερικό επιλέγουν να έρθουν και να σπουδάσουν εδώ», συμπλήρωσε ο κ. Χιντς.
«Σήμερα παρέχουμε σαφήνεια και βεβαιότητα σχετικά με τα δίδακτρα όλη τη διάρκεια των μαθημάτων τους», είπε χαρακτηριστικά ο Χιντς.
Σύμφωνα με την Guardian, η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τα δάνεια και τα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα συνεχίσουν να εγγράφονται όπως οι Βρετανοί, παρά την επίσημη ημερομηνία της εφαρμογής του Brexit τον Μάρτιο του 2019.
Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός ανακοίνωσε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα δίδακτρα θα φτάσουν μέχρι και 9,250 λίρες το ανώτερο. Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση αφού η κυβέρνηση προχώρησε στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα σχολείται με τη χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί μακροπρόθεσμη απόφαση για το στάτους των Ευρωπαίων φοιτητών, δεν έχει κατευνάσει τους φόβους που είχε εγείρει κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο διέρρευσε πέρσι και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία θα υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους με τους διεθνείς φοιτητές, σχετικά με την ακαδημαϊκή τους ικανότητα και τις γνώσεις τους στα Αγγλικά, ενώ θα καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα με τους διεθνείς φοιτητές.
Οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 80.000 από τους συνολικά 1.6 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και η ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού αναμένεται να ανακουφίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που σκέφτονται το εκπαιδευτικό «ταξίδι» στη χώρα.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget