Saturday, December 8, 2018

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ>ΔΙΑΤΡΟΦΗ.ABC:Η Αδελαΐδα βάζει τα τρόφιμα, όχι τις εξελίξεις στην κορυφή του μενού της πόλης

Η Αδελαΐδα βάζει τα τρόφιμα, όχι τις εξελίξεις στην κορυφή του μενού της πόλης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ 
Ο Scott Samwell ζει σε λαχανίδες  βρυξελλών.
Η οικογένειά του Adelaide Hills είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές λαχανικών της Αυστραλίας και ο μοναδικός παραγωγός του υβριδίου βόσκησης kale-brussels, το kalette.
Εστιατόρια πιάτα όπως διπλά-μαγειρεμένα βρύα βρυξέλλών σοταρισμένα με μπέικον και πασπαλισμένα με παρμεζάνα έχουν κάνει το κακοποιημένο λαχανικό εξαιρετικά δημοφιλές.
Αλλά η οικογένεια δεν είναι σε θέση να επεκτείνει το αγρόκτημα Mt Barker για να συμβαδίσει με τη ζήτηση, επειδή θα κυριολεκτικά έτρεξε σε έναν τοίχο από τούβλα.
«Όταν βγήκαμε για πρώτη φορά στο δρόμο Bald Hills Road, ήμασταν η μόνη ιδιοκτησία εδώ, το μοναδικό σπίτι εδώ», είπε ο θείος του Scott Leigh Samwell.
Τριάντα χρόνια αργότερα, «υπάρχουν σπίτια παντού».
Το Mount Barker είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα της Αυστραλίας.
Μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από την Αδελαΐδα με αυτοκινητόδρομο, ο κάποτε αγροτικός οικισμός είναι σήμερα μια δορυφορική πόλη με περισσότερα από 35.000 άτομα και αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Οι προγραμματιστές έχουν προσφέρει τα ποσά χρημάτων Samwells για πότισμα για τη γη τους, αλλά έχουν αντισταθεί στην πώληση.
Ακόμη και αν ήθελαν να εισπράξουν χρήματα, από τον Απρίλιο του επόμενου έτους δεν θα τους επιτραπεί να πουλήσουν για να κάνουν τη δική τους κατοικία.

Η Νότια Αυστραλία εκτιμά την αξία του καλού φαγητού και του κρασιού

Τόσο πολύ, η επαρχιακή αγροτική γη της πόλης προστατεύεται νόμιμα.
Η γεωργία είναι ο οικονομικός οδηγός του κράτους και πολλά συμβαίνουν γύρω από το εύφορο περιθώριο της Αδελαΐδας.
Πριν από δύο χρόνια, η τότε κρατική κυβέρνηση των Εργατικών Εργολάβων εισήγαγε περιοχές περιβάλλοντος και παραγωγής τροφίμων (EFPA) για να περιορίσει την αστική εξάπλωση σε ένα τεράστιο οικόπεδο έκτασης 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Είναι παράνομο να υποδιαιρείται η αγροτική γη για κατοικίες εντός αυτών των προστατευόμενων περιοχών.
Η απαγόρευση αρχίζει να ισχύει τον Απρίλιο του 2019 και έχει την υποστήριξη της σημερινής Φιλελεύθερης κυβέρνησης.
Η κοιλάδα Barossa και η McLaren Vale έχουν ήδη ισχυρούς περιορισμούς ανάπτυξης.
"Πρόκειται για την προστασία ορισμένων από τις καλύτερες περιοχές μας για την παραγωγή τροφίμων", δήλωσε ο υπουργός πρωτοβάθμιας βιομηχανίας της Νότιας Αυστραλίας Tim Whetstone.
"Η κηπευτική είναι αξίας 22,5 δισ. Δολ. Και οι αναπτυσσόμενες [και] περιαστικές εκμεταλλεύσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές."

Ποιο είναι το κύριο όφελος της γεωργίας στην περιφέρεια;

Με μια λέξη, νερό.
Στο Mount Barker, οι Samwells ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επεκταθούν, αλλά έχουν εύκολη πρόσβαση σε τρία βασικά συστατικά που συχνά δεν είναι διαθέσιμα στους αγρότες σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
  • Εργασία
  • Αγορές
  • Ανακυκλωμένα οικιακά λύματα
Αυτός ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ξηρότερη κατάσταση της Αυστραλίας.
Κατά τη διάρκεια ξηρασίας, η βροχή μπορεί να σταματήσει και τα ποτάμια να στεγνώσουν, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να πλένουν, να καθαρίζουν και να ξεπλένονται.
Ίσως όχι τόσο, αλλά αρκετό για να εξασφαλιστεί η αφθονία του νερού άρδευσης για τους Samwells, οι οποίοι έχουν βυθιστεί στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του Mt Barker.
"Δεν θέλουμε να χρειαστεί να αναπτυχθούμε στο φτωχό έδαφος μακριά από την υποδομή, τις μεταφορές και το νερό γιατί θα αυξήσει το κόστος της ήδη δαπανηρής επιχείρησης", δήλωσε ο Scott Samwell.
"Διατηρώντας έτσι αυτό που έχουμε κοντά στις πόλεις και τις περιοχές της περιοχής είναι σημαντικό."

Τα κτηνοτροφικά αγροκτήματα εξυπηρετούν μέχρι και 80 κουτ από το φαγητό της Μελβούρνης

Η Dr Rachel Carey είναι ερευνητής σε συστήματα βιώσιμης διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και λέει ότι έχουμε «παραβλέψει πόσο σημαντικές είναι οι πόλεις για την παραγωγή τροφίμων».
Είπε ότι το μπολ της Μελβούρνης εξυπηρετούσε το 80 τοις εκατό των λαχανικών που κατανάλωναν σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης.
Στη Νότια Αυστραλία, οι κήποι της αγοράς και οι οπωρώνες βόρεια της Αδελαΐδας αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα πέμπτο της κηπευτικής του κράτους.
"Είναι πραγματικά σημαντικό ότι όλα τα κράτη (πολιτείες) της Αυστραλίας εισάγουν τώρα πολύ ισχυρότερη προστασία για τα αγροτεμάχια στην περιφέρεια της πόλης", ανέφερε.
Ο Δρ Carey δήλωσε ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των πόλεων θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές καθώς η προσφορά τροφίμων επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.
"Θα πρέπει να τους δούμε ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αν θέλετε, ως ένα αποθεματικό ενάντια στις μελλοντικές πιέσεις και επίσης πιθανές κρίσεις που είμαστε πιθανόν να αντιμετωπίσουμε για την προσφορά τροφίμων μας", δήλωσε.
"Πρέπει να προγραμματίσουμε για τουλάχιστον 50 χρόνια και πέρα ​​από το να λέμε ότι υπάρχουν περιοχές που δεν θα αγγιχτούν μακροπρόθεσμα, τότε το άλλο κρίσιμο πράγμα, φυσικά, είναι να κρατήσουμε τη γραμμή".

Οι παραγωγοί χωρίζονται σε ζώνες προστασίας των τροφίμων

"Μπορείτε σχεδόν να διαχωρίσετε τους καλλιεργητές μου σε δύο", δήλωσε ο Jordan Brooke-Barnett, επικεφαλής του τμήματος της SA του ομίλου καλλιεργητών AusVeg.
Ο κ. Brooke-Barnett ανέφερε ότι ορισμένα μέλη της AusVeg αντιτίθενται στους αναπτυξιακούς περιορισμούς που επέβαλε η EFPA.
"[Θα ήθελαν] την ευκαιρία να υποδιαιρέσουν τη γη ενδεχομένως μια μέρα σε σπίτια και τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν", είπε.
Άλλοι που ασχολούνται με την αστική καταπίεση και τον "αγώνα για το δικαίωμα να ασκούν την επιχείρησή τους" υποστήριξαν ισχυρότερη προστασία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τον κ. Brooke-Barnett.
Στο Κουίνσλαντ, ο τέταρτος γενιάς λαχανόκηπος Ray Taylor μεταφέρθηκε σε μια περιφερειακή περιοχή, αλλά ήταν ευτυχής.
Η οικογένειά του άρχισε να καλλιεργεί μόλις 11 χιλιόμετρα από το CBD του Μπρίσμπεϊν το 1914, αλλά κάθε γενιά προωθήθηκε περαιτέρω καθώς η πόλη επεκτάθηκε.
Τώρα, η κύρια λειτουργία του Taylor είναι κοντά στο Stanthorpe, 225 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
"Αυτό μας επιτρέπει ως οικογένεια να πάμε και να βρούμε ένα μεγαλύτερο αγροτεμάχιο σε μια άλλη περιοχή, έτσι ... προφανώς μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχείρηση", είπε.
Οι Taylors αυξάνουν 25 εκατομμύρια λαχανικά ετησίως και ενώ μπορούν να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας που προσφέρει ο χώρος, η ασφάλεια του νερού είναι ένα "τεράστιο θέμα".
Χωρίς βροχή, τα 27 φράγματα της εκμετάλλευσης ήταν μόλις 20-60% πλήρη και οι κύριοι κολπίσκοι δεν είχαν τρέξει για 20 μήνες, δήλωσε ο κ. Taylor.
"Είμαστε κάτω από περίπου 30 τοις εκατό σε [λαχανικών] παραγωγή φέτος λόγω της έλλειψης νερού."
Η οικογένεια σχεδιάζει να πουλήσει το τελευταίο της πόδι στην αστική περιφέρεια του Brisbane - μια ιδιοκτησία 40 στρεμμάτων στην προκυμαία του Redland Bay.
"Είναι πολύ μικρό ... και δεν μπορείτε να το επεκτείνετε", δήλωσε ο κ. Taylor.
"Είμαστε οι τελευταίοι που έχουν μείνει εκεί, έτσι όλες οι υπηρεσίες έχουν κλείσει και μετακινηθούν και έχουμε μεγάλη πίεση από την αστική εξάπλωση - εκτόξευση ψεκασμού, σκόνη, θόρυβος - γι 'αυτό είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει σε αυτό το περιβάλλον".
Αυτή είναι η κατάσταση που η Νότια Αυστραλία προσπαθεί να αποφύγει, σύμφωνα με τον υπουργό πρωτοβάθμιας βιομηχανίας του κράτους, ο οποίος δεν εκφράζει συγνώμη για τον περιορισμό της αστικής εξάπλωσης.
"Η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει μια γραμμή, θα πρέπει να δώσει ένα ασφαλές μέλλον στους αγρότες και την παραγωγή τροφίμων στη Νότια Αυστραλία, αλλά και τη βεβαιότητα για όσους προγραμματιστές θέλουν να μετακινηθούν σε περιαστικές περιοχές της Αδελαΐδας και της Νότιας Αυστραλίας", δήλωσε ο κ. Whetstone είπε.

Η ΑΕ προγραμματίζει ένα κέντρο εξαγωγής κηπευτικών ύψους 1 δισ

Το κράτος στοχεύει είναι να εξασφαλίσει ότι έχει αρκετά φρέσκα προϊόντα όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά να ευδοκιμήσουν.
Η προστασία της γεωργικής γης κατά μήκος της άκρης της πόλης αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για τη μετατροπή των βορείων περιοχών Adelaide σε κέντρο εξαγωγών και παγκόσμιο ηγέτη στην εντατική παραγωγή τροφίμων.
Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα επεξεργασμένων λυμάτων που διοχετεύονται στους καλλιεργητές από το εργοστάσιο αποβλήτων Bolivar της Adelaide και να ανοίξουν νέες περιοχές εντός της προστατευόμενης EFPA για άρδευση.
Ο στόχος είναι να τριπλασιαστεί η αξία της ετήσιας καλλιέργειας κηπευτικών βόρεια της Αδελαΐδας σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε δύο δεκαετίες και το σχέδιο έχει την υποστήριξη της βιομηχανίας και όλων των επιπέδων διακυβέρνησης.
Η εξασφάλιση βεβαιότητας γύρω από τη γη και το νερό συνέβαλε στην τόνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και του διαθέσιμου κεφαλαίου, δήλωσε ο κ. Whetstone.

Γνωρίστε τον επενδυτή Henry Liu

Ο Henry Liu είναι ένα άτομο που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον των τροφίμων της Νότιας Αυστραλίας.
Ο κ. Liu είχε ένα από τα πρώτα θερμοκήπια στη Βιρτζίνια βόρεια της Αδελαΐδας πριν από 18 χρόνια.
Τώρα έχει οχτώ εκτάρια (1 εκτάριο ισοδυναμεί με 16 στρέμματα) υδροπονικών λαχανικών που καλλιεργούνται σε υπερσύγχρονα, κλιματολογικά ελεγχόμενα θερμοκήπια.
Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 12 εκτάρια όταν το νέο του θερμοκήπιο ξεκινήσει την παραγωγή του στις αρχές του επόμενου έτους.
"Το μέλλον είναι μεγάλο, πολύ φωτεινό", δήλωσε ο κ. Liu.
Οι καλλιέργειες θερμοκηπίων χρησιμοποιούν κατά 95% λιγότερο νερό από αυτές που καλλιεργούνται στον αγρό και το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ανάπτυξης των φυτών, ανέφερε.
"Το πλεονέκτημα των θερμοκηπίων για την παραγωγή πεδίου είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε τις συνθήκες ανάπτυξης", δήλωσε ο κ. Liu.
Αλλά είναι πεινασμένοι στην ενέργεια και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι ακόμα αρκετή για να τις τρέξει.
Ο κ. Liu πιστεύει ότι η υδροπονική καλλιέργεια θα αυξηθεί, αλλά θα υπάρχει πάντα μια θέση για την καλλιέργεια με βάση το έδαφος και ότι, ωστόσο, τα τρόφιμα παράγονται κοντά στο νερό, οι αγορές και η εργασία είναι επαρκής λόγος για να προστατεύονται τα κύπελλα ποτών της πόλης.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget