Thursday, December 20, 2018

ΗΠΑ-Ο υπ. Άμυνας Τζέιμς Μάτις τα βρόντηξε στον Τραμπ και παραιτήθηκε: «Πρέπει να σεβόμαστε τους συμμάχους μας»


Ο Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δεν παύθηκε –όπως γράφτηκε-παραιτήθηκε!
Αυτό προκύπτει από το κείμενο της παραίτησής του, που διέρρευσε στον Τύπο.
«Επειδή δικαιούσαι να έχεις έναν υπουργό Άμυνας που οι απόψεις του να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις δικές σου… (…) Πιστεύω ότι είναι το σωστό για εμένα να αφήσω τη θέση μου», αναφέρει ο Τζέιμς Μάτις στο κείμενο της παραίτησής του.
Στην ίδια παραίτηση σε δύο σημεία αναφέρει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σέβονται τους συμμάχους τους, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην απειλή που αντιμετωπίζει ο ελεύθερος κόσμος από τη Ρωσία και την Κίνα, που θέλουν να επιβάλλουν παγκοσμίως τα αυταρχικά μοντέλα διακυβέρνησής τους.
Δεν αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος ο Τζέιμς Μάτις ενημερώνει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αρκετό διάστημα για να βρεθεί αντικαταστάτης και να γίνει ομαλή μετάβαση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου του.
Ο απόστρατος στρατηγός και υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία και οχύρωνε τους Κούρδους για να μπορέσουν να αμυνθούν στον Ερντογάν.
Η αιφνιδιαστική απόφασή του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη να πάρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία, έφερε στην κυριολεξία τον κόσμο ανάποδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες κατασκεύαζαν οχυρά κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, πολλά από τα οποία έμειναν ημιτελή.
Κανείς δεν γνώριζε για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους στην οργή των Τούρκων και τους Ισραηλινούς στην απειλή των Ιρανών και να αποχωρήσει από τη Συρία, ενώ άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της απόφασης του προέδρου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι ήθελε να φύγει από τη Συρία εδώ και καιρό, το είχε εξαγγείλει δημόσια και πριν έξι μήνες και τότε τον μετέπεισαν.
Υπερασπίστηκε την απόφασή του, που πήρε το βράδυ της Τρίτης, ισχυριζόμενος ότι αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση.
Ωστόσο, το βαθύ αμερικανικό κράτος δεν πείθεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ειλικρινής.
Ήδη διασπείρονται υπονοούμενα για προσυνεννόηση με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δύο «δικτάτορες» που εναντιώνονται στους συμμάχους των ΗΠΑ, αν και η Τουρκία τυπικά παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.
Από το πρωί της Πέμπτης οι μεγαλύτερες ισραηλινές ιστοσελίδες, όπως η Jerusalem Post και η Haaretz, σφυροκοπούν τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Συρία.
Τον κατηγορούν για «ατιμία», «ανηθικότητα» και ότι μετά από αυτή του την απόφαση κανένας σύμμαχος δεν θα εμπιστευτεί ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η όλη υπόθεση, όπως εξελίσσεται, φαίνεται να έχει περίεργο βάθος και να μην είναι απλά μια ακόμα «ιδιοτροπία» του Ντόναλντ Τραμπ.
Εδώ διακυβεύονται τεράστιοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί που επηρεάζουν ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
Το συριακό Κουρδιστάν συνδέεται τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης, όσο και με την ασφάλεια του Ισραήλ από την ιρανική στρατιωτική διείσδυση στη Συρία.

Διαβάστε την παραίτηση του στρατηγού Μάτις:



No comments:

Post a Comment

wibiya widget