Saturday, December 22, 2018

Ένα αρχαίο κόσμημα από τη Μακεδονία ξεπουλιέται στις ΗΠΑ!


Ένα αρχαίο επιστήθιο κόσμημα από την Μακεδονία, της Γεωμετρικής περιόδου (900-700 π.Χ.), ξεπουλιέται σε δημοπρασία από την… ArtemisGallery, στις ΗΠΑ, στις 20.12.2018…

Πρόκειται για ένα όμορφο χάλκινο (30,2 Χ 14,7 εκατ.) χυτοπρεσσαριστό θωρακικό κόσμημα, με την εμπρόσθιά του επιφάνεια διακοσμημένη με μια σειρά ομόκεντρων κυκλικών μοτίβων, σε ομάδες των τεσσάρων, με στίγματα στις άκρες και το κέντρο! Δύο καμπύλοι ακροδέκτες (ο ένας από τους οποίους ακόμη παραμένει και διασώζεται) οριοθετούνταν με ένα τετράγωνο τμήμα, το οποίο συναντούσε το κύριο σώμα του θωρακικού άκρου, κατέληγε σε αιχμηρά σημεία, και τυλιγόταν γύρω από μια αλυσίδα ή είχε μια αλυσίδα-βρόχο.

Αυτός ο τύπος προσωπικού στολιδιού-στολισμού, ονομάζεται, μερικές φορές, «μπικίνι» για το σχήμα του, ενώ η μορφή του φέρνει σε μήτρα. Ίσως, λοιπόν, το φορούσε μια γυναίκα, που ήταν ήδη μητέρα, ή μια παρθένος, θέλοντας να πέμψει αναλόγως το οπτικό μήνυμα.

Όταν θα δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά, αυτό το εξαιρετικό κόσμημα, θα ήταν γυαλισμένο και θα έλαμπε σαν χρυσό στο στήθος της αρχοντοκυράς που το φορούσε!

Αυτά τα αρχαία ελληνικά στολίδια είναι σπάνια.

Παρόμοια κοσμήματα έχουν βρεθεί στο Αξιόκαστρο (μπορείτε να τα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης), και στο βιβλίο του Jan Bouzek«Graeco–Macedonian Bronzes» (Πράγα 1974, εικ. 28.1 και 4, σελ. 92 και 96-97).

Η «προέλευσή» του, λένε, είναι από «ιδιωτική συλλογή της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ», ενώ η αλήθεια είναι ότι η προέλευσή του είναι από κάποια αρχαία Μακεδονίτισσα Ελληνίδα, από την περιοχή Κοζάνης από την Δυτική Μακεδονία μας…

 ΠΗΓΗ: arxeion-politismou.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget