Thursday, December 20, 2018

Το «ξανθό γένος» μίλησε: Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φίλος της Ρωσίας – Ο Ερντογάν επίσης φίλος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις αλλά και στην συνεργασία τους στο ζήτημα της Συρίας, λέγοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται όπως και ότι η Μόσχα και η Άγκυρα στο θέμα της Συρίας, καταλήγουν σε συμβιβασμούς, παρότι τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται σε μια σειρά ζητημάτων.
Αναφερόμενος στους συμβιβασμούς που γίνονται όσον αφορά το θέμα της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «ότι αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού λαού σ’ αυτή την κατεύθυνση, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν αυτούς τους συμβιβασμούς και καταλήγουν σ συνεργασία μαζί μας σ’ αυτούς τους συμβιβασμούς, προς όφελος των εξελίξεων στην Συρία, προς όφελος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των σχέσεων μας».
Ξέχασε ο Πούτιν όταν έτρεχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προσκόμιζε στοιχεία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.
Ξέχασε ο Πούτιν όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών του είχαν καταγγείλει μια σειρά από τουρκικές ΜΚΟ, επειδή ανάμεσα στην ανθρωπιστική βοήθεια είχαν κρυμμένα τα όπλα που έδιναν στους τζιχαντιστές.
Επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία παρότι είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος τη συμμαχίας, ταυτόχρονα διεξάγει ανεξάρτητη πολιτική» και προσέθεσε ότι «αυτό το εκτιμούμε, καθώς δημιουργεί όρους προβλεψιμότητας και σταθερότητας στις σχέσεις μας».
Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τον ρόλο του Τούρκου προέδρου στην ενίσχυση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τάση αυτή θα συνεχισθεί υπό την ηγεσία του κυρίου Ερντογάν», αλλά και τον ιστορικό ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ λέγοντας ότι «ήταν μεγάλος φίλος της Ρωσίας, συνεργάζονταν με την Ρωσία, εργάζονταν μαζί της και αυτό το εκτιμούμε».
Υπενθυμίζουμε ότι η Σοβιετική Ένωση συνεργάστηκε με την Τουρκία για να ηττηθεί ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία. Αυτή τη φιλία με τους Τούρκους μνημόνευσε ο «ξανθογεννίτης» Πούτιν
Tribune.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget