Saturday, December 22, 2018

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο εξωτερικό για τις γιορτές οι Ελληνες


Οι Ελληνες άρχισαν και πάλι να επιλέγουν, μεταξύ άλλων, και προορισμούς στο εξωτερικό για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεπερνώντας σταδιακά την απροθυμία και την αδυναμία που εκδηλώθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης. Ως καταλύτης λειτουργεί το γεγονός πως η άνοδος των τιμών στα ξενοδοχεία πολλών εγχώριων προορισμών κατέστησε ανταγωνιστικούς πολλούς ξένους προορισμούς. Την ίδια ώρα, οι παραδοσιακοί χειμερινοί προορισμοί στην ελληνική επαρχία και ειδικότερα την ηπειρωτική Ελλάδα εμφανίζουν υψηλή πληρότητα, που μπορεί όμως να αυξηθεί περαιτέρω εάν το επιτρέψει ο καιρός. Αν δηλαδή υπάρξει άφθονο και «καλό» χιόνι στις περιοχές όπου υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, χωρίς όμως κακοκαιρία. Υψηλή πληρότητα καταγράφουν και τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενα ξένους επισκέπτες που επέλεξαν τις ελληνικές μητροπόλεις για τις εορταστικές τους αποδράσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα, οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό είναι αυξημένες πάνω από 20%, τόσο στους κλασικούς εορταστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως Λονδίνο, Βιέννη, Ελβετία, Φινλανδία και Βελιγράδι, όσο και στα μακρινά ταξίδια προς Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Μάλιστα και οι αραβικές χώρες, όπως Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία, Ντουμπάι, συνεχίζουν την ανάκαμψη που παρουσίασαν και πέρυσι στις γιορτές και το φετινό καλοκαίρι, εμφανίζοντας αύξηση 30%.
«Βαρόμετρο των προτιμήσεων των καταναλωτών εξακολουθεί να αποτελεί η σχέση τιμής - προορισμού και παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς οι καταναλωτές δεν επιλέγουν απαραίτητα την πιο οικονομική πρόταση, αλλά εκείνη που θεωρούν ότι προσφέρει την καλύτερη αξία για τα ποσά που καταβάλλουν (value for money)», σημειώνει η FedHATTA. Το άλλο χαρακτηριστικό της φετινής εορταστικής περιόδου είναι πως οι κρατήσεις των διακοπών έγιναν νωρίς, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Δεκεμβρίου, με μεγάλη πληρότητα στα προσφερόμενα πακέτα.
Οι υψηλές τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά οδηγούν πολλούς Ελληνες ταξιδιώτες να προτιμήσουν προορισμούς του εξωτερικού, δεδομένου ότι υπάρχουν ταξίδια που προσφέρονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, υπογραμμίζει η FedHATTA. Αγαπημένες επιλογές στην Ελλάδα πάντως είναι και φέτος οι κλασικοί χειμερινοί προορισμοί, όπως Ιωάννινα, Μετέωρα, Tζουμέρκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πήλιο, Αρκαδία, Παρνασσός κ.λπ.
Πληρότητα που αγγίζει κατά μέσον όρο το 80% τα φετινά Χριστούγεννα στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ενώ ανοδικά κινείται η πληρότητα και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Το κλίμα είναι θετικό και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις ενδιάμεσες των εορτών ημέρες, όπου υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά δωμάτια», σημειώνει η ΠΟΞ. Πάντως, η κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη σε περιοχές με χιονοδρομικά κέντρα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητικό χιόνι, κάτι που όμως είναι πιθανό να αλλάξει.
Εως και 100%
Στα Καλάβρυτα, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα με την πληρότητα να πλησιάζει το 100%, για την Πρωτοχρονιά φθάνει στο 80%, ενώ για τα Φώτα στο 65%-70%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΠΟΞ. Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στη Λάρισα, ενώ ακόμα καλύτερο είναι στα Τρίκαλα, όπου η πληρότητα έχει φθάσει στο ανώτερο σημείο και ίδια φαίνεται να είναι η τάση για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Στη Μαγνησία, στην πλειονότητα των ξενοδοχείων είναι αρκετά καλή η κίνηση για τα Χριστούγεννα, ενώ συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Ειδικά ο Βόλος εμφανίζει μεγάλη πληρότητα έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Στην Αρκαδία, στην Ημαθία και στη Δράμα η πληρότητα κυμαίνεται για τα Χριστούγεννα κοντά στο 70%, ενώ οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα καταφέρουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Ελληνες κυρίως επισκέπτες. Στα Ιωάννινα τα μικρά καταλύματα είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα, με την τάση να δείχνει ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για την Πρωτοχρονιά η πληρότητα αγγίζει το 70%. Στην Πιερία, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ενώ ήδη φθάνουν σε ποσοστό 80%. Για την Πρωτοχρονιά, η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς την περιοχή, όπως και άλλες της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται να επιλέγουν αρκετοί Βαλκάνιοι τουρίστες.
Πρόταση για επαναφορά αργίας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πάντως, προειδοποιεί πως στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί περισσότερο από 50 ημέρες συνολικά και έχει θετικό οικονομικό αντίκρισμα για τις επιχειρήσεις μόνον κατά τις εορτές. Για τον λόγο αυτό και επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της αργίας της «Λευκής Εβδομάδας» στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Η ΠΟΞ ζητεί επίσης μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραξενοδοχίας. «Τα παραπάνω έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες, για να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους, στρέφονται σε προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ», αναφέρει η ομοσπονδία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget