ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ
Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
Από το δικαστήριο στη φυλακή και από τη φυλακή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας βρέθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, ο οποίος χθες βρέθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης πράξης, για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Ενοχοι κρίθηκαν επίσης τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής: Ανδρέας Νικολάου, διευθυντής της Πυροσβεστικής, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υποδιευθυντής, και Αντρέας Λοϊζίδης, υποδιοικητής της Ειδικής Μονάδας Αποκατάστασης Καταστροφών.Ο κ. Παπακώστας αντιμετωπίζει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης, ενώ οι τρεις αξιωματικοί ποινές φυλάκισης έως 4 χρόνια.
Αθώοι κρίθηκαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο πρώην υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος ε.α. Σάββας Αργυρού. Στο τέλος Ιουλίου το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι θεωρούν ότι στο εδώλιο μαζί με τους 6 κατηγορουμένους θα έπρεπε να καθίσει και ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Οι συγγενείς των θυμάτων προτίθενται να καταθέσουν ιδιωτικές ποινικές αγωγές κατά του Δημήτρη Χριστόφια, καθώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει όσο ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας και καλυπτόταν από ασυλία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Κακουργιοδικείο στη χθεσινή του απόφαση σημείωσε πως δεν θα μπορούσε να κρίνει ένοχο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, αφού αυτός εφάρμοζε την πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δεν ήταν κατηγορούμενος. Επίσης η απόφαση για κατακράτηση του φορτίου με την πυρίτιδα στην Κύπρο την έλαβε μόνος του ο Δημήτρης Χριστόφιας, χωρίς να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο.
Ο αντάρτης υπουργός
Ο καταδικασθείς πρώην υπουργός, Κώστας Παπακώστας, είναι μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Κύπρου, που η όλη πορεία του δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε στα 80 του να βρεθεί πίσω από τα σίδερα. Υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πολέμησε ως αντάρτης κατά των Αγγλων την περίοδο της αποικιοκρατίας, ενώ αργότερα υπηρέτησε ως αξιωματικός του στρατού. Την περίοδο του πραξικοπήματος του 1974 υπερασπίστηκε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και ακολούθως πολέμησε εναντίον των Τούρκων σε καθοριστικές μάχες. Στη συνέχεια μετατάχθηκε στην Αστυνομία, όπου δημιούργησε τη ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμέσης Δράσης) και έφτασε έως τη θέση του υπαρχηγού. Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, διαφωνώντας με τον τότε πρόεδρο Κληρίδη και κατήλθε στον πολιτικό στίβο πετυχαίνοντας την εκλογή του ως βουλευτή του ΑΚΕΛ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας τον διόρισε το 2008 υπουργό Αμυνας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την έκρηξη στο Μαρί. Σήμερα σε μεγάλη ηλικία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και πριν από δύο χρόνια υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης πριν από λίγα χρόνια έχασε την κόρη του, η οποία ήταν τροχονόμος και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο εν ώρα υπηρεσίας.
Το Κακουργιοδικείο, δικαιολογώντας την καταδίκη του, ανέφερε ότι αν και γνώριζε τους κινδύνους επέδειξε πλήρη απραξία και δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους αξιωματικούς της Ναυτικής Βάσης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Διαβάστε επίσης
- Στην κατηγορία
- Ελλάδα
- Με λέξεις-κλειδιά
- Σκουριές
- Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Ελλάδα
- Στάση εργασίας για την «ΕΔΤ» την Πέμπτη
- Καταδίκη μαιευτήρων για θανάτους
- Δεκαετής κάθειρξη σε πατροκτόνο
- Υποσχέσεις Τσαυτάρη στους νέους αγρότες
- Πρεμιέρα για την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση
- Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
- «Θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν ελληνικά»
- Εργολαβικό... ραμαζάνι στο τέμενος του Βοτανικού
- Θρίλερ με βρέφος σε ψυγείο
- Τρόμος στα σύνορα με ευθύνη και της Ε.Ε.
- Δραματική μείωση προσωπικού στο ΕΣΥ
- Προτάσεις Ρακιντζή για εξορθολογισμό
- Χρεώνουν αυθαίρετα τον ΕΟΠΥΥ με νοσήλια εξωτερικού
- Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για τον Σακκά
- Οι πλούσιες χαρίζουν και οι φτωχές πουλάνε τα ωάριά τους
- Στα Αγγλικά πήγαν καλά
No comments:
Post a Comment