Tuesday, July 2, 2013

Πάνω που βρήκαμε φίλο.. ο Ma ZeHua αντικατεστησε τον Jiafu στην Cosco

Στο πλαίσιο ανακατατάξεων στην κορυφή της εταιρείας
Ο Ma ZeHua διάχοχος του κάπτεν Jiafu στην Cosco
Ο Γουέι Τζιαφού ( Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
O επικεφαλής της μεγαλύτερης κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Κίνας, η οποία διαχειρίζεται την εισηγμένη China Cosco Holdings, αποχώρησε από τη θέση του στο πλαίσιο ανακατατάξεων στην κορυφή της εταιρείας.

Σύμφωνα με την WSJ, το τμήμα του Κομμουνιστικού Κόμματος που ελέγχει τα ζητήματα προσωπικού και τους υψηλόβαθμους διορισμούς, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος του ΔΣ και κομματικός γραμματέας της Cosco Group, ο Wei Jiafu, θα αποχωρήσει αμέσως από της εταιρεία.

Το Τμήμα Οργανισμών διόρισε το πρόεδρο της εταιρείας Ma Zehua, 60 ετών, ως τον νέο πρόεδρο του ΔΣ και κομματικό γραμματέα της Cosco, ενώ την προεδρία της εταιρεία θα αναλάβει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Li Yunpeng.

"Ο Wei Jiafu αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της κρατικής China Ocean Shipping (Cosco)  «λόγω ηλικίας». Ο 63χρονος Wei έχει ήδη υπερβεί το standard όριο συνταξιοδότησης όσων κατέχουν θέση σε κρατική εταιρεία" ανακοίνωσε το Τμήμα Οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που ελέγχει τα προσωπικά θέματα και τους διορισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Κόμματος.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι νέος επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου διορίστηκε ο Ma ZeHua, 60 ετών, πρόεδρος και αναπληρωτής γραμματέας στην επιτροπή του Κόμματος, ενώ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μέλος της επιτροπής του Κόμματος, ο Li YunPeng, διορίστηκε ως πρόεδρος του ομίλου.

Ο Ma ZeHua, θερείται μόνιμη και όχι μεταβατική επιλογή σύμφωνα με ελληνικούς κύκλους εξοικειωμένους με την λειτουργία του κινεζικού ναυτιλιακού κολοσσού, οι οποίοι επισημαίνουν παράλληλα τις στενές διασυνδέσεις του με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Ο Ma ZeHua ουσιαστικά μέχρι τώρα ήταν ο κομισάριος του κόμματος στην Cosco από τον Αύγουστο του 2011. Θεωρείται βετεράνος της κινεζικής ποντοπόρου ναυτιλίας αλλά και της λιμενικής βιομηχανίας με εκτενή εμπειρία στο εξωτερικό αλλά και ειδικότερα στις ΗΠΑ και την Βρετανία. Διατέλεσε πρόεδρος της Cosco UK και της Cosco America Inc, ενώ έχει διευθύνει και τις δραστηριότητες του ομίλου στην επαρχεία Γκουάνγκ Ζου και στην επαρχεία ΚινγκΝτάο. Απόφοιτος του Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου της Σαγκάη ειδικεύτηκε στην ποντοπόρο και το Διεθνές Δίκαιο. Διαθέτει masters και πιστοποίηση senior economist.

Η αντικατάσταση του κάπτεν Jiafu εκτιμάται ότι δεν οφείλεται αποκλειστικά στους συνταξιοδοτικούς λόγους που πράγματι είχαν ωριμάσει, καθώς αποδίδεται και στην πρόσφατη αλλαγή της κινεζικής κυβερνώσης στα πλαίσια των νέων ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνόντος Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Μαζί με την αναβάθμιση του Ma ZeHua επήλθε και η αντίστοιχη προαγωγή του Li YunPeng. O Li ξεκίνησε την καριέρα του στην Cosco στην περιφέρεια Τιαντζίν το 1976 και μετατάχθηκε στα κεντρικά του Group το 1998, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ομίλου ο Wei Jiafu.

Έχει περάσει από πολλές διευθύνσεις θυγατρικών και το Δεκέμβριο του 2011 ανέλαβε το ρόλο του επιτρόπου του Κουμουνιστικού Κόμματος στον όμιλο. Διαθέτει mastres στη ναυπηγική από το Πανεπιστήμιο της Τιαντζίν το οποίο και απέκτησε το 2001 παράλληλα με την απασχόληση του στην Cosco. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget