Monday, April 20, 2015

Ο Ξηρός βάζει φωτιά στις σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ ..παραμονές 21ης Απριλίου

PEARCE-TSIPRAS01-07FEBRUARY2015

«Φωτιά» έχουν πάρει οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ με αφορμή την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης που άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη της «17Ν» Σάββα Ξηρό.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα παρέθεσε στις 15:00 έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε «μη φιλική» στάση από την πλευρά της Ελλάδας την ενδεχόμενη αποφυλάκιση Ξηρού.
Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί ξεκάθαρη εχθρική ενέργεια, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Θα αλλάξουμε στάση για την διαπραγμάτευση

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Πιρς σημείωσε ότι η πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού δεν μπορεί να αγνοηθεί σε περίπτωση που λάβει χώρα, σε σχέση με την υποστήριξη που έχει παράσχει η Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος.
Στεκόμενος μπροστά από μία πλάκα στην οποία ήταν χαραγμένα τα ονόματα των στελεχών της αμερικανικής αποστολής που έχουν δολοφονηθεί από τη «17 Νοέμβρη», ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την απελευθέρωση καταδικασμένων τρομοκρατών για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.
«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών», πρόσθεσε ο κ. Πιρς.
«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρέσβης και συνέχισε τονίζοντας ότι «Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους».
«Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων» κατέληξε ο Ντέιβιντ Πηρς.
Αποκάλυψε, τέλος, πως για αυτό το ζήτημα η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει προβεί σε διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης από τις 2 Απριλίου, ενώ, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.
Eκαναν διάβημα οι ΗΠΑ
«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης του Ξηρού, ο οποίος εν συνεχεία θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
«Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους» σχολίασε.
Και συμπλήρωσε: «Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».
Ακόμη, αποκάλυψε ότι για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, στις 2 Απριλίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Συνάντηση Κοτζιά με Κέρι
Με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι θα συναντηθεί σήμερα στις 13:45 (20:45 ώρα Ελλάδας), στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η συνάντηση περιγράφεται εξαιρετικά κρίσιμη μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» που αφορούσε τις αμερικανικές πιέσεις για τον Σάββα Ξηρό.
Το απόγευμα ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B’nai B’rith, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Ο Τσίπρας επιχειρεί να καθησυχάσει για τον Ξηρό
Ο Σάββας Ξηρός δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ' οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τον Σάββα Ξηρό, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς» σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Σε ερώτηση για «την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού», επισήμαιναν ότι σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη.
Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση, αλλά για κατ' οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.
Iefimerida.gr 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget