Thursday, April 23, 2015

Η Ελληνική και "τρομερή "ΦΑΣΟΛΑΔΑ σε όλο τον κόσμο


Τα φασόλια Πρεσπών "Πελεκάνος" ταξιδεύουν σε νέες χώρες στο εξωτερικό

Η εκδίκηση της… Φασολάδας!

Πελεκανος6
«Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι», «Φασολάδα που θρέφει την Ελλάδα». Δεκάδες εκφράσεις υπάρχουν για να δείξουν πόσο δεμένος ήταν ο λαός μας με τη φασολάδα, που πήρε το αίμα της πίσω επιστρέφοντας στο τραπέζι μας, εν μέσω κρίσης. Αλλά τώρα όλα δείχνουν πως μετά τις πρώτες ενέργειες που είχαν γίνει και πήγαν καλά πως το ελληνικό φασόλι δια του… «Πελεκάνου» ανοίγει περισσότερο τις φτερούγες του  για το εξωτερικό.
Η παρουσία της φασολάδας στο ελληνικό τραπέζι είχε μειωθεί πάρα πολύ τις περασμένες δεκαετίες, επειδή θεωρήθηκε σύμβολο φτώχειας κι ανέχειας κι αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, όπως και γενικότερα τα όσπρια, από το κρέας.
Πελεκανος2

Με την ιστορία της μεσογειακής δίαιτας, σαφώς φάνηκε ότι το παρεξηγημένο φασόλι είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Απαλλαγμένα λοιπόν, από το αρνητικό περίβλημα του παρελθόντος τα φασόλια επανέρχονται δριμύτερα και παίρνουν το αίμα τους πίσω, αφού όχι μόνο επανέρχονται στο ελληνικό τραπέζι λόγω κρίσης, αλλά ξεκινούν, όπως φαίνεται μια καλή πορεία για εξαγωγές, αναγνωρισμένα ως Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης γράφοντας τη δική μας ιστορία στο γαστρονομικό μας πολιτισμό.
Μάλιστα είναι σημαντικό ότι τα φασόλια έχουν ή θα έπρεπε να παίζουν ως βασικοί παίκτες, στο διαιτολόγιο, όσων θέλουν ν΄ αδυνατίσουν ή όσων για λόγους υγείας, δεν θα έπρεπε να καταναλώνουν συχνά κρέας.
Τα φασόλια Πρεσπών είναι ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα.  Φέτος από το συνεταιρισμό Πρεσπών η τιμή που δόθηκε στους παραγωγούς ήταν γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Το 55% του φασολιού Πρεσπών παράγει ο αγροτικός συνεταιρισμός μ΄ επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Στεργίου κι ήδη η πορεία του προϊόντος παρά την κρίση και το γεγονός ότι είναι ΠΟΠ είναι μικρή αλλά αυξητική στην Ελλάδα ενώ βελτιώνει σταθερά τα μεγέθη του και για το εξωτερικό. Στην περιοχή γίνονται περίπου 11.000 τόνοι φασολιού ενώ στο συνεταιρισμό συμμετέχουν 31 παραγωγοί με 4.500 στρέμματα.
Πελεκάνος5
Ήδη γίνονται εξαγωγές στη Νέα Υόρκη, ενώ πρόσφατα έκλεισε συμφωνία για εξαγωγή στη Ρουμανία με αγγλική εταιρία. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός  Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος» έχει πάρει τις πιστοποιήσεις που πρέπει, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για Γερμανία κι Αγγλία ενώ ήδη μιλούν με αντιπρόσωπο από τις Αραβικές χώρες.
Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν φασόλια Πρεσπών γιατί πολλές φορές κυκλοφορούν και μαϊμού στην αγορά ή ανακατεμένα που δεν βράζουν με τίποτα. Γι΄ αυτό είναι καλό πάντα ν΄ αγοράζουν συσκευασμένα προϊόντα.
Πληροφορίες: Αγροτικός συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος»: τηλ.: 23850 51855, φαξ: 23850 51856.

Τέσσερις νεκροί στο Συδνευ από ισχυρούς ανέμους: https://youtu.be/4zhDbfBWhZw

No comments:

Post a Comment

wibiya widget