Saturday, April 4, 2015

ΚΊΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΡΤ :ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΝΕΡΙΤ


ΚΙΝΗΜΑ: Κάτι σαν... ΝΕΡΙΤ η νέα ΕΡΤ
Αυστηρή κριτική ασκεί το  ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών  στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο  που κατέθεσε για την (νέα) ΕΡΤ  τονίζοντας ότι  ''διατηρεί ουσιαστικά το Νόμο 4173/13 περί ΝΕΡΙΤ'' .
 
Το ΚΙΝΗΜΑ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο πρόχειρο, ασαφές, ότι δεν έχει δημοκρατική οχύρωση και ανεξαρτησία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ όλα τα παραπέμπει, όπως επισημαίνει,  ''στο μέλλον και τις εξουσίες του αρμόδιου Υπουργού και ενός πανίσχυρου και πρακτικά ανέλεγκτου Διευθύνοντος Συμβούλου''.
Παράλληλα επικρίνει  και την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έκλεισε για την ''παλιά''  Δημόσια ΕΡΤ ''με ψευδή και προσχηματικά επιχειρήματα'' και ότι αυτή '' είχε κάνει σημαντικά βήματα εξυγίανσης και προόδου'', δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία . 
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η εξής:
 
''Το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο τρόπος, το ύφος και το ήθος, που αυτό έγινε, συνιστούν ντροπή για την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.
 
Η απελθούσα κυβέρνηση έκλεισε τη Δημόσια ΕΡΤ απολύοντας με πρωτοφανή κυνισμό χιλιάδες εργαζόμενους.
 
Έκλεισαν τη Δημόσια ΕΡΤ με ψευδή και προσχηματικά επιχειρήματα.
 
Η ΕΡΤ κατά την περίοδο 2009-2012, αλλά και κατά τον χρόνο που την έκλεισαν, είχε κάνει σημαντικά βήματα εξυγίανσης και προόδου. Είχε μετατρέψει ζημιές 120 εκατομμυρίων ευρώ σε κέρδη άνω των 70 εκατ. ευρώ, χωρίς απολύσεις, είχε περίπου το μισό προσωπικό απ΄ ότι το 2009 με αμοιβές ίδιες με το λοιπό Δημόσιο, είχε ενισχύσει το ποιοτικό της πρόγραμμα και στις εκλογές του 2012 είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στην τηλεθέαση, ως λαϊκή επιβράβευση της πορείας ανεξαρτητοποίησης της από τους ασφυκτικούς κομματικούς εναγκαλισμούς.
 
Ασφαλώς και έπρεπε πολλά ακόμη να γίνουν. Με την ΕΡΤ ανοικτή και με δράσεις για καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ανεξαρτησία. 
 
Το νομοσχέδιο της σημερινής Κυβέρνησης για την ΕΡΤ, όφειλε να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και τις αδικίες - πέραν των εργαζομένων.
 
Ταυτόχρονα έπρεπε να θεμελιώνει μια νέα, σύγχρονη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ποιοτικά αναβαθμισμένη, λειτουργικά εύρυθμη, οικονομικά υγιή και κυρίως κομματικά ανεξάρτητη. Με εγγυήσεις και σταθερή λογοδοσία.
 
Το Νομοσχέδιο της ΕΡΤ διατηρεί ουσιαστικά το Νόμο 4173/13 περί ΝΕΡΙΤ και τροποποιεί μόνο κάποιες διατάξεις του.
 
Γεμάτο ασάφειες και γενικότητες για τα ουσιώδη. Όλα παραπέμπονται  στο μέλλον και τις εξουσίες του αρμόδιου Υπουργού και ενός πανίσχυρου και πρακτικά ανέλεγκτου Διευθύνοντος Συμβούλου. Χωρίς πρόβλεψη και πρακτική δέσμευση για Δημόσια και Κοινωνική Λογοδοσία.
 
Στα ανοικτά και προκλητικά για δημιουργικές αλλαγές μεγάλα θέματα, αλλάζουν απλά το όνομα και διατείνονται ότι κάνουν "Δημοκρατική Τομή και Αριστερή Πολιτική".
 
Η έλλειψη πολιτικής  βούλησης  είναι προφανής και δυστυχώς συμπορεύεται με την προχειρότητα, την ασάφεια και την απουσία συγκεκριμένων και δημιουργικών ιδεών, θέσεων και σχεδίων.
 
Από το Νομοσχέδιο απουσιάζει ό,τι θα αποτελούσε ένδειξη πραγματικού σεβασμού προς τους εργαζόμενους, αλλά και προς τους πολίτες. Η δημοκρατική οχύρωση κι η ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης''.

1 comment:

  1. Μιλάνε για ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση! Σιγά μην μας πηγής ότι η ΕΡΤ ήταν BBC. Η ελληνική ραδιοτηλεόραση μαχητή σήμερα ήταν το προπαγανδιστικο όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήταν αισχρό αυτο πιυ γινόταν. Κορόιδευαν τον λαό και τον τάιζαν προπαγάνδα απο το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτή ήταν η μέχρι σήμερα κατάσταση. Θα δούμε απο δω και πέρα τι θα γίνει. Ο χρόνος θα το δείξει.

    ReplyDelete

wibiya widget