Monday, April 6, 2015

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή.Σύγκρουση για την «εξεταστική των μνημονίων»

 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-Xρήστος Μπόκας06/04/201518:0207/04/201501:23 (upd) 9

Τσίπρας: Δύο μηνών κυβέρνηση κα μας απειλείτε με προανακριτική, ενώ υπόσχεστε συναίνεση - Παίζετε παιχνίδια με τους θεσμούς και τον πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΣαμαράς: Εξεταστική ναι, αλλά μετά τη νέο μνημόνιο που θα κάνετε - Ξεχάστε τις εύκολες λύσεις για εκλογές και δημοψηφίσματα - Μας καταγγέλετε ενώ παράλληλα αναγνωρίζετε τις επιτυχίες μας Βενιζέλος: Ο Βαρουφάκης πήγε να... προσκυνήσει την Λαγκάρντ για να κερδίσει μια εβδομάδα - Η Ελλάδα ταπεινώθηκε στην έδρα του ΔΝΤ

Βενιζέλος: Στις Κάννες έγινε ότι και στην επταμερή στις Βρυξέλλες

Βενιζέλος: Στις Κάννες έγινε ότι και στην επταμερή στις Βρυξέλλες

Τσίπρας: Δύο μηνών κυβέρνηση κα μας απειλείτε με προανακριτική, ενώ υπόσχεστε συναίνεση - Παίζετε παιχνίδια με τους θεσμούς και τον πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΣαμαράς: Εξεταστική ναι, αλλά μετά τη νέο μνημόνιο που θα κάνετε - Ξεχάστε τις εύκολες λύσεις για εκλογές και δημοψηφίσματα - Μας καταγγέλετε ενώ παράλληλα αναγνωρίζετε τις επιτυχίες μας Βενιζέλος: Ο Βαρουφάκης πήγε να... προσκυνήσει την Λαγκάρντ για να κερδίσει μια εβδομάδα - Η Ελλάδα ταπεινώθηκε στην έδρα του ΔΝΤ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διεξάγεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τους χειρισμούς των μνημονιακών κυβερνήσεων.


Η πρόταση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

- Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τσίπρας: Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τέλειωσαν μαζί με το παλάτι

Την επιχειρηματολογία του για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα της τελευταίας πενταετίας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της απέναντι στη σύσταση της επιτροπής αυτής.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή εκκινείται με στόχο αν απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής: η εκτόξευση του χρέους και της ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, οι εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, οι χιλιάδες νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και η κατάρευση του κοινωνικού κράτους.
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ίδιο τον λαό και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας. Θύμισε μάλιστα πως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε προχωρήσει στη δέσμευση για εξεταστική για το μνημόνιο.

Αναφερόμενος στην κατά την εκτίμησή το αίσθηση των πολιτών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλή βρήκε στο γραφείο της πάνω από 150 δικογραφίες. Πρόσθεσε πως η ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιβάλει τον εαυτό του με μανδύα προστασίας. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις χωρίς πρόθεση ποινικοποίησης θέσεων και αποφάσεων.

Μίλησε, επίσης, για χρέος απέναντι σε έναν λαό που έκανε θυσίες τρομακτικές και υπέφερε και έβλεπε άλλους να μένουν έξω από αυτές τις θυσίες και τόνισε ότι κάποιοι πρόλαβαν και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε κάποια ερωτηματικά για την τελευταία πενταετία όπως:

-Η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος
-Η απόφαση της ΤτΕ στην αυξηση του χρόνου των διακρατικών ομολόγων
-Η αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011 και το τι διεξήχθη στις Κάννες
-Η ανατροπή, όπως είπε, του τότε Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική διάθεση του κ. Σαμαρά, όπως προκύπτει από συνεντεύξει τους, για συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας και τόνισε σε αυτό το σημείο πως στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική βουλή πρέπει να εξετάσει τι ακριβώς έγινε με το PSI που δημιούργησε, όπως σημείωσε, μια ανεπίστρεπτη ζημία στα ταμεία τις χώρας, ενώ πέτυχε να ξελαφρώσει από τα ελληνικά ομόλογα τις γερμανικες τράπεζες. Αναφέρθηκε επίσης και σε ερωτήματα που προκύπτουν για τις επόμενες περιόδους, όπως οι αναδιαρθρώσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έφερνε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή ήταν ήταν στην κυβέρνηση.

Στην ανταπάντησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην έναρξη της επιτροπής που διερευνά το δημόσιο χρέος παρευρέθη για να ακούσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι είναι μια διαδικασία που έχει την υποστήριξη του ίδιου του Προέδρου. Τέλος σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο επειδή συγκυβερνήτης ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Σαμαράς: Από την πρώτη φορά Αριστερά φθάσαμε στην Αριστερά του τίποτα

«Από τους πανηγυρισμούς του «πρώτη φορά Αριστερά» φθάσαμε μέσα σε 2,5 μήνες στην «Αριστερά του Τίποτα»» υποστήριξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τα μνημόνια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί συναίνεσης επιδιώκει την σύγκρουση ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον προειδοποίησε ότι «στο τέλος θα λογοδοτήσει εκείνος που έριξε την χώρα στα βράχια».

«Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε» είπε ο κ. Σαμαράς, προειδοποιώντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και «για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε και για το νέο μνημόνιο όπως και αν το ονομάσετε . Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος».

Είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «κατηγορητήρια για όσους κράτησαν την χώρα όρθια» επισήμανε όμως ότι «θα καταλήξει σε κατηγορητήριο για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ». Υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «ήρθε την χειρότερη στιγμή που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Από την μια στέλνετε επιστολή περιγράφοντας την δεινή θέση της χώρας και από την άλλη ζητάτε εξεταστικές» και πρότεινε η όποια έρευνα να γίνει μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Δεν έχετε δικαίωμα την ώρα που η χώρα αγωνιά εσείς να δημιουργείτε διχαστικές συνθήκες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα προειδοποιώντας τον ότι «εμείς θα κάνουμε επιτροπή για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια».

Χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «από την μια λέτε ότι η κυβερνητική πολιτική απέτυχε και από την άλλη υπογράφετε την συμφωνία της 20ης.2 που λέει ότι η κυβέρνηση πέτυχε πολλά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόσφατο άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση λέγοντας «λέτε ότι ότι αποδυναμώθηκε η Δημοκρατία. Στο άρθρο του κ. Πανούση θα διαβάσετε τι σημαίνει αποδυνάμωση της Δημοκρατίας. Είναι όταν αποκαλείται φασιστικό ότι δεν τους αρέσει. Αυτά τα λόγια είναι του δικού σας υπουργού».

Υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική και εξαγγελίες «χρεοκοπούν» γι αυτό και το Μ. Μαξίμου σπεύδει «να μας στοχοποιήσει».

«Δεν ήταν το μνημόνιο που έφερε την κρίση αλλά η κρίση έφερε το μνημόνιο», είπε ο κ. Σαμαράς και πρότεινε να γίνει εις βάθος έρευνα από το 1981 έως σήμερα προκειμένου να εξεταστούν τα πάντα.

«Να δούμε εξαντλητικά και τους χειρισμούς του 2009 που μας έβαλε στο μνημόνιο. Δεν ψηφίσαμε το 1ο μνημόνιο. Υπογράψαμε την 2η τροποποίηση με την εγγύηση να βγούμε σε γραμμή πίστωσης. Πέρυσι είχαμε βγει στις αγορές και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ευρώ προσφορά» είπε και πρόσθεσε: «Εσείς υπογράψατε την επόμενη τροποποίηση την τετράμηνη επέκταση. Όχι μισές κουβέντες λοιπόν η εξέταση να επεκταθεί και στα δικά σας».

«Σύρατε την χώρα σε πρόωρες εκλογές και οδηγείτε την χώρα σε μοιραίο ατύχημα ή νέο μνημόνιο ή και τα δύο» ανέφερε και συνέχισε: «Επιτέλους κυβερνήστε και ξεχάστε την δραπέτευση. Απλά κυβερνήστε. Κινείστε σαν αντιπολίτευση για να κρύψετε ανικανότητά σας να κυβερνήσετε. Εμείς παραλάβαμε ελλείμματα και ύφεση και παραδώσαμε πλεονάσματα και ανάπτυξη. Παραλάβαμε την χώρα βαθειά στα μνημόνια και την παραδώσαμε στην πόρτα εξόδου των μνημονίων».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης.

«Αντί να αξιοποιήσετε την βοήθειά μας ψάχνετε για συγκρούσεις. Δικά σας στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός. Μιλούν για δίλημμα τι θα προπληρωθεί δάνεια ή συντάξεις; Αλήθεια πως φθάσαμε σε 2,5 μήνες από τους πανηγυρισμούς του πρώτη φορά στην Αριστερά του Τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τα περιστατικά καταλήψεων είπε «Δικός σας βουλευτής πήγε και συμπαραστάθηκε στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη. Ακούμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτρέπεται η κουκούλα και από την άλλη τις δηλώσεις υπουργού σας ότι στις Σκουριές μπορεί να θρηνήσουμε θύματα… γίνονται καταλήψεις παντού. Οι κουκουλοφόροι έφτασαν μέχρι και την Βουλή με την κυβέρνηση να αποδοκιμάζει και την Πρόεδρο της Βουλής να επιδοκιμάζει».

«Αν ρίξετε την χώρα στα βράχια θα αναζητηθούν ευθύνες»

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στον πρωθυπουργό επέστρεψε το γάντι αναφορικά με τις απειλές. «Σας πείραξε ότι είπα ότι είπα για προανακριτική επιτροπή αν πτωχεύσετε την χώρα. Ομολογήσατε όμως ότι σκοπεύετε να μετατρέψετε την επιτροπή σας σε προανακριτική» είπε και πρόσθεσε «εσείς απειλείτε. Ανοίξατε την βεντάλια του λαϊκισμού σας με την περισσή αλαζονεία σας και έχετε την εντύπωση ΄ότι αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια δεν θα αναζητηθούν ευθύνες».

«Έχετε illusion ή delusion;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα επιστρέφοντας την σχετική σπόντα που του είχε πετάξει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί ανατροπής του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες είπε: «Πρώτη φορά θα έχει συμβεί τέτοια ανατροπή όταν ο τότε πρωθυπουργός έχει συζητήσει και με εσάς ποιον αντικαταστάτη θα επιλέξει – εσείς του προτείνατε τον κ. Αρσένη – και σε εμένα είχε προτείνει πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς μέχρι να καταλήξουμε στον Παπαδήμο».

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας τον διέκοψε για να διορθώσει ότι τον κ. Αρσένη πρότεινε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά τελικά επελέγη ο κ. Π. Πικραμμένος.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι «ονειρεύεται κυβέρνηση οικουμενική».

«Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες» είπε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «είπα ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθά την χώρα θα την στηρίξω. Δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς. Λέμε ότι θα στηρίξουμε μεν αλλά δεν είμαστε δεδομένοι».

«Αν είναι έτσι με τις δικογραφίες γιατί μπλοκάρατε την συνταγματική αναθεώρηση που είχαμε ξεκινήσει» αναρωτήθηκε και συνέχισε «Μιλάτε για προτεραιότητες. Εγω δεν είχα την εξεταστική αλλά να σώσω τον τόπο και αυτή συνεχίζω να έχω. Να σωθεί η Ελλάδα είναι το πρώτο κριτήριο».

Αναφορικά με την επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο στην οποία δεν προσκλήθηκε η αντιπολίτευση – όπως καταγγέλλουν τα κόμματα – είπε «Σας έχει υποκαταστήσει η κα. Κωνσταντοπούλου στα καθήκοντά σας κ. Τσίπρα; Έχετε νομιμοποίηση; Από την Βουλή δεν έχετε. Πως αισθανθήκατε όταν ως κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα κόμματα. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένιωθε και τόσο καλά. Εσείς πανηγυρίζατε που πήγατε στο κοινοβούλιο και έλειπαν εκείνοι που δεν καλέσατε. Είναι απαράδεκτα όσα είπατε».

Θεοδωράκης: Ευθύνες γιατί δεν βγήκαμε ακόμα από τα Μνημόνια

Την ανάγκη αναζήτηση των αιτιών για τις οποίες η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από τα Μνημόνια επισήμανε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι «την ώρα που εμείς ασχολούμαστε για τους λόγους που μας οδήγησαν στα μνημόνια οι άλλες χώρες έχουν ήδη βγει από αυτό και αναπτύσσονται».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την απευθείας ανάθεση του εκσυγχρονισμού αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση» είπε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει: «Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια. Στην τιμή, δηλαδή, που είχε συμφωνηθεί από τους προηγούμενους τους οποίους καταγγέλλετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται γρήγορα στους κανόνες του παλιού πολιτικού συστήματος».

Είπε ότι το Ποτάμι συμφωνεί σε εφ' όλης της ύλης συζήτησης που θα ξεκινά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σημειώνοντας «Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Οι προσλήψεις από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 έφτασαν τις 865.000! Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κομμάτων -και της αντιπολίτευσης- που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι παθογένειες του παρελθόντος που έφεραν την κρίση συνεχίζονται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει για την ΕΡΤ, τις φυλακές Γ τύπου και για τους νέους που μας κουνάνε μαντίλι ούτε μια σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημείωσε ότι «Είπε ο Υπουργός Επικρατείας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ΜΜΕ που ζουν με δάνεια και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Συμφωνούμε. Είναι απαράδεκτο! Αλλά μισά λόγια κύριε Υπουργέ! Το Ποτάμι έχει πει πριν τις εκλογές ότι πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό σκηνικό. Πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες. Δώστε προτεραιότητα, λοιπόν. Μην παζαρεύετε με τους νέους υποστηρικτές σας. Ανοίξτε τα χαρτία σας και φέρτε νόμο στη Βουλή».

Επισήμανε ότι «εμείς στην Ελλάδα αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης» εξηγώντας ότι «δε μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Μιλάω για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Έναν νέο εκλογικό νόμο χωρίς το έκτρωμα – όπως το λέγατε παλιά – των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα». Σημείωσε τέλος ότι « Η αισιοδοξία και η ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόνο δύο μήνες. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την πορεία προς το άγνωστο είναι πάλι εδώ. Και δε θα φύγει με εξεταστικές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Μητρόπουλος περιέγραψε τα τέσσερα βασικά πεδία που πρέπει να εστιάσει η έρευνα της επιτροπής λέγοντας τα εξής:

1.Να ερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ και ο βαθμός διαθεσιμότητας των διεθνών αγορών κατά την προμνημονιακή περίοδο

2.Να ερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις και η παραίτηση από την εθνική μας κυριαρχία. Το εφαρμοστέο δίκαιο και το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων που οδήγησε σε απώλεια του 25% του ΑΕΠ , σε ανεργία 1,5 εκατ. πολίτες, σε λεηλασία των αποθεματικών και σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος

3.Να ερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ και κάθε απόφαση που παρεκκλίνει του ευρωπαϊκού πλασίου.

4.Να γίνει έρευνα για τον ρόλο ινστιτούτων και ΜΜΕ που επέβαλαν την αναγκαιότητα του μνημονίου.

Οι ΑΝΕΛ

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, εισηγητής των ΑΝΕΛ που συνυπογράφουν την πρόταση υποστήριξε πως «το χρέος που φορτώθηκε στους Έλληνες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί».

Εξέφρασε την διαφωνία του με τον υπουργό Οικονομιών Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας: «Το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ είναι άγνωστο και τεράστιο που ξεπερνά το 5%... το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ έγινε με δύο συμβάσεις που πρέπει να τις δούμε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας περιλαμβάνεται και «η αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το EFSF μπορεί να απαιτήσει την αποπληρωμή όλου του ποσού».

ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης «χωλαίνει» ενώ υποστήριξε ότι η πρόσφατη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτελεί στην ουσία «παράταση του μνημονίου».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόσφατη «επικαιροποίηση» της δανειακής σύμβασης «περιλαμβάνει και έναν πρόσθετο δυσμενή όρο που δεν είχαν οι προηγούμενες. Πρόκειται για την επιστροφή ομολόγων 11 δις ευρώ από το ΤΧΣ και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί».

Τέλος, υποστήριξε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «προσχηματική» λέγοντας ότι «αναφέρει πως το πρόγραμμα της ασκούμενης πολιτικής έχει αποτύχει την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει εγγράφως πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης θα αποτελέσουν σημείο αφετηρίας ενώ δεσμεύεται για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Το «Ποτάμι»

Την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θέτει ως ο ορόσημο το Ποτάμι για να ξεκινήσει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής σύμφωνα με τον εισηγητής του Κωνσταντίνο Μπαργιώτα. Ο βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά υποθέσεων όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, το χρηματιστήριο κ.α. που είπε πως πρέπει να ερευνηθούν.

«Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η καραμανλική δεξιά από τη μια, μια διευρυμένη συμμαχία αριστεράς και δεξιάς απέναντι στην κυβέρνηση σαμαρικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ εναντίον ΝΔ λοιπόν. Και όλοι εναντίον όλων» είπε ο κ. Μπαργιώτας για να επισημάνει πως «Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο κοντά στο ναυάγιο. Και το ζητούμενο είναι η σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι τα μικροκομματικά κέρδη για την επόμενη εβδομάδα»

Εφτασε στην Ολομέλεια η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την απευθείας ανάθεση σε αμερικανική εταιρία τον εκσυγχρονισμό παλαιών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

«Φτάσατε στο σημείο να δίνετε στις ΗΠΑ ρυθμιστικό ρόλο για τον ορυκτό πλούτο και για τα ζητήματα της περιοχής. Προχωρήσατε άμεσα σε σύμβαση εξοπλιστικών με την αμερικανική Lockheed ύψους 500 εκατ. ευρώ», είπε για να συνεχίσει: «Επιχειρείτε προσπάθεια συγκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Η καλή ημέρα όμως από το πρωί φαίνεται. Δεν συγκρούεστε για τα συμφέροντα του λαού αλλά υποτάσσεστε στα «συμφέροντα» που είναι ενάντια στον λαό».

Ακόμη, ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής να φέρει άμεσα προς συζήτηση την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το ξήλωμα των μνημονίων σημειώνοντας «εκτός και αν προνοείτε ότι θα φέρουμε νέα πρόταση που θα ζητά το ξήλωμα και της δικής σας συμφωνίας».

Αναφορικά με την πρόταση για την εξεταστική είπε ότι οι δανειακές συμβάσεις δεν είναι αποκομμένες από το μνημόνιο.

«Η επιτροπή αποβλέπει στην όξυνση αντιπαράθεσης με κοκορομαχίες και συμμετέχει και η ΝΔ με κατάθεση δικής της πρότασης», είπε για να υποστηρίξει πως «η εξεταστική επιχειρεί να συσκοτίσει την αιτία των προβλημάτων του λαού που αποτελείται από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και της διαχείρισής της όπως την περιγράφουν τα Μνημόνια».

Ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι «με την παράταση της δανειακής σύμβασης συνεχίζεται το μνημόνιο, τα αντιλαϊκά μέτρα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και δεν την φέρνεται στην Βουλή για να μην φανεί η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Λοβέρδος: Έρευνα από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ

«Δεν δημιούργησαν τα μνημόνια την κρίση. Η κρίση δημιούργησε τα μνημόνια», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Παραδώσαμε την χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, κούρεμα χρέους, συμφωνία για νέα μείωση του χρέους και προβλεπόμενη ανάπτυξη 3% για το 2015 και 2016. Ξεπερνούσαμε την κρίση βγαίνοντας στις αγορές».

Παράλληλα, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση «επιδεικνύει πρωτοφανή ανωριμότητα και αφήνει την οικονομία να βουλιάζει».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή ένα ατύχημα στην οικονομία ξαναήρθε στην επιφάνεια και, όπως τόνισε, «επιβεβαιώνεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έλεγε πως ότι καταφέραμε σε 5 χρόνια μπορεί να γκρεμιστεί σε μια εβδομάδα».
«Όσο για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας ότι δήθεν εσείς διαπραγματεύεστε αυτή η προσβολή σας επιστρέφει», τόνισε και πρότεινε να γίνει εξεταστική από την περίοδο της ένταξης της χώρας στην νομισματική ένωση έως σήμερα.

Ο κ. Λοβέρδος άφησε και σαφείς αιχμές για την διακυβέρνηση Καραμανλή υπενθυμίζοντας μάλιστα τα λόγια του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Την κρίση δημιούργησε η ΝΔ και σας την παρέδωσε» έλεγε ο Τσίπρας το 2011 και συμφωνώ» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε τα σημαντικά προβλήματα της οικονομίας όταν τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε την διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

«Δώσαμε μάχη μόνοι μας. Σήμερα ορισμένοι που ζητούν συναίνεση έπη πέντε χρόνια όπλισαν τους πολίτες με μίσος. Εμείς ζήσαμε 5 χρόνια στις επάλξεις με προσωπικό και πολιτικό κόστος και όσους με μίσος αντιμάχονταν τους θυμόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισήμανε ότι θακαταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση, σημείωσε όμως ότι θα μετέχει σε αυτή και θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες και οι Κ. Λαγκάνρτ. Ν. Στρος Καν, Ολι Ρεν κ.α.




cia06/04/201523:34Να γίνει η εξεταστική που ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ! Αυτή που στα Ζάππεια εξήγγειλε ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ! Τώρα άλλοι έχουν τη πλειοψηφία και σε αυτή θα υπακούσεις και όλα τα παπαγαλάκια σου... Όταν ξανά γίνεις κυβέρνηση κάνε όσες θέλεις, την ευκαιρία σου την έχασες Αντωνάκη. Δεν είμαστε όλοι λωτοφάγοι!
Απάντηση
zouzouni06/04/201523:32Αντιαισθητικοί τύποι.
Απάντηση
Σταθης06/04/201523:28Παρακολουθω την Βουλη. Ειναι φοβερο ποσο φασκουν και αντιφασκουν ολοι τους, κρυπτομενοι πισω απο λεξεις και τσιτατα, αλλα ολα τελικα καταληγουν οτι : 1. ΟΛΟΙ ΛΕΓΑΝΕ 5 χρονια ψεμματα στους Ελληνες. 2. Για την κριση δεν ευθυνεται το μνημονιο, αλλα η κριση ευθυνεται για το μνημονιο (Σαμαρας ειπε) δηλαδη η κυβερνηση Καραμανλη (Τσιπρας ειπε). Κολαφος απο ΟΛΟΥΣ τους... πρωην "αντιμνημονιακους"! Τα αυτογκολ μπαινουν το ενα μετα το αλλο. Απιστευτοι διαλογοι, οπου ολοι συνομολογουν οτι ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ! (Τσιπρα ειπε)!!! Να τα βλεπουν οι Ελληνες! Να παψουν να κοιμουνται!
Απάντηση
ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ06/04/201521:54Η μόνη εξεταστική επιτροπή που πρέπει να γίνει είναι για την ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΑ.
Απάντηση
νικος06/04/201520:56Κ για το μνημονιο 3 που υπεγραψαν οι συριζαιοι να μας πουνε...
Απάντηση
OtiNane06/04/201520:42Εδώ καράβια χάνονται, η εξεταστική τους μάρανε. Το ότι τις χρονιές 2007-2009 1000πλασιάστηκαν οι δημόσιες δαπάνες και έγινε το μεγάλο φαγοπότι, μην το εξετάσουμε και στενοχωρήσουμε τον Ψεκασμένο και τον Πάκη που ήταν στην Κυβέρνηση τότε ε? Επίσης αντί να κοιτάμε να βάλουμε τη χώρα μπροστά που ακόμα δε δουλεύει τίποτα από τις εκλογές το πρόβλημα είναι η εξεταστική. Λες και δε μπορούσε να γίνει σε 6 μήνες.
Απάντηση
Τακις06/04/201519:26Να κάνετε και μια εξεταστική ,για το ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα από τα μνημόνια
Απάντηση
Δημήτρης 06/04/201518:58Εκτός από το όριο 2009 και μετά δεν μπορούνε να σβήσουν τι έγινε και ποιοι έφεραν την χώρα εδώ . Τι έγινε ποιο μπροστά ???ΑΛΛΆ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ότι πρώτα θα σωθεί η χώρα και μετά θα τα βρούμε !!ΌΧΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΜΟΥΣ
Απάντηση
dj.06/04/201518:53Το ένα θέμα ειναι πως φτάσαμε στο μνημόνιο και γιατι χαλάσαμε τόσα λεφτά ολα αυτα τα χρόνια και συμφωνώ απόλυτος στη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών αλλα διαφωνώ κάθετα με την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το δεύτερο θέμα που θα έπρεπε επίσης να διερευνηθεί ειναι γιατι δεν εφαρμόστηκε σωστά το προγραμμα του μνημονίου από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμάρα καθώς επίσης και γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ,ΚΚΕ,ΧΑ κάνανε τόσα χρόνια οτι περνούσε από το χέρι τους για να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια.
 

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διεξάγεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τους χειρισμούς των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Η πρόταση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

- Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τσίπρας: Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τέλειωσαν μαζί με το παλάτι

Την επιχειρηματολογία του για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα της τελευταίας πενταετίας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της απέναντι στη σύσταση της επιτροπής αυτής.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή εκκινείται με στόχο αν απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής: η εκτόξευση του χρέους και της ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, οι εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, οι χιλιάδες νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και η κατάρευση του κοινωνικού κράτους.
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ίδιο τον λαό και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας. Θύμισε μάλιστα πως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε προχωρήσει στη δέσμευση για εξεταστική για το μνημόνιο.

Αναφερόμενος στην κατά την εκτίμησή το αίσθηση των πολιτών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλή βρήκε στο γραφείο της πάνω από 150 δικογραφίες. Πρόσθεσε πως η ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιβάλει τον εαυτό του με μανδύα προστασίας. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις χωρίς πρόθεση ποινικοποίησης θέσεων και αποφάσεων.

Μίλησε, επίσης, για χρέος απέναντι σε έναν λαό που έκανε θυσίες τρομακτικές και υπέφερε και έβλεπε άλλους να μένουν έξω από αυτές τις θυσίες και τόνισε ότι κάποιοι πρόλαβαν και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε κάποια ερωτηματικά για την τελευταία πενταετία όπως:

-Η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος
-Η απόφαση της ΤτΕ στην αυξηση του χρόνου των διακρατικών ομολόγων
-Η αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011 και το τι διεξήχθη στις Κάννες
-Η ανατροπή, όπως είπε, του τότε Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική διάθεση του κ. Σαμαρά, όπως προκύπτει από συνεντεύξει τους, για συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας και τόνισε σε αυτό το σημείο πως στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική βουλή πρέπει να εξετάσει τι ακριβώς έγινε με το PSI που δημιούργησε, όπως σημείωσε, μια ανεπίστρεπτη ζημία στα ταμεία τις χώρας, ενώ πέτυχε να ξελαφρώσει από τα ελληνικά ομόλογα τις γερμανικες τράπεζες. Αναφέρθηκε επίσης και σε ερωτήματα που προκύπτουν για τις επόμενες περιόδους, όπως οι αναδιαρθρώσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έφερνε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή ήταν ήταν στην κυβέρνηση.

Στην ανταπάντησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην έναρξη της επιτροπής που διερευνά το δημόσιο χρέος παρευρέθη για να ακούσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι είναι μια διαδικασία που έχει την υποστήριξη του ίδιου του Προέδρου. Τέλος σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο επειδή συγκυβερνήτης ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Σαμαράς: Από την πρώτη φορά Αριστερά φθάσαμε στην Αριστερά του τίποτα

«Από τους πανηγυρισμούς του «πρώτη φορά Αριστερά» φθάσαμε μέσα σε 2,5 μήνες στην «Αριστερά του Τίποτα»» υποστήριξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τα μνημόνια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί συναίνεσης επιδιώκει την σύγκρουση ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον προειδοποίησε ότι «στο τέλος θα λογοδοτήσει εκείνος που έριξε την χώρα στα βράχια».

«Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε» είπε ο κ. Σαμαράς, προειδοποιώντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και «για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε και για το νέο μνημόνιο όπως και αν το ονομάσετε . Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος».

Είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «κατηγορητήρια για όσους κράτησαν την χώρα όρθια» επισήμανε όμως ότι «θα καταλήξει σε κατηγορητήριο για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ». Υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «ήρθε την χειρότερη στιγμή που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Από την μια στέλνετε επιστολή περιγράφοντας την δεινή θέση της χώρας και από την άλλη ζητάτε εξεταστικές» και πρότεινε η όποια έρευνα να γίνει μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Δεν έχετε δικαίωμα την ώρα που η χώρα αγωνιά εσείς να δημιουργείτε διχαστικές συνθήκες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα προειδοποιώντας τον ότι «εμείς θα κάνουμε επιτροπή για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια».

Χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «από την μια λέτε ότι η κυβερνητική πολιτική απέτυχε και από την άλλη υπογράφετε την συμφωνία της 20ης.2 που λέει ότι η κυβέρνηση πέτυχε πολλά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόσφατο άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση λέγοντας «λέτε ότι ότι αποδυναμώθηκε η Δημοκρατία. Στο άρθρο του κ. Πανούση θα διαβάσετε τι σημαίνει αποδυνάμωση της Δημοκρατίας. Είναι όταν αποκαλείται φασιστικό ότι δεν τους αρέσει. Αυτά τα λόγια είναι του δικού σας υπουργού».

Υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική και εξαγγελίες «χρεοκοπούν» γι αυτό και το Μ. Μαξίμου σπεύδει «να μας στοχοποιήσει».

«Δεν ήταν το μνημόνιο που έφερε την κρίση αλλά η κρίση έφερε το μνημόνιο», είπε ο κ. Σαμαράς και πρότεινε να γίνει εις βάθος έρευνα από το 1981 έως σήμερα προκειμένου να εξεταστούν τα πάντα.

«Να δούμε εξαντλητικά και τους χειρισμούς του 2009 που μας έβαλε στο μνημόνιο. Δεν ψηφίσαμε το 1ο μνημόνιο. Υπογράψαμε την 2η τροποποίηση με την εγγύηση να βγούμε σε γραμμή πίστωσης. Πέρυσι είχαμε βγει στις αγορές και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ευρώ προσφορά» είπε και πρόσθεσε: «Εσείς υπογράψατε την επόμενη τροποποίηση την τετράμηνη επέκταση. Όχι μισές κουβέντες λοιπόν η εξέταση να επεκταθεί και στα δικά σας».

«Σύρατε την χώρα σε πρόωρες εκλογές και οδηγείτε την χώρα σε μοιραίο ατύχημα ή νέο μνημόνιο ή και τα δύο» ανέφερε και συνέχισε: «Επιτέλους κυβερνήστε και ξεχάστε την δραπέτευση. Απλά κυβερνήστε. Κινείστε σαν αντιπολίτευση για να κρύψετε ανικανότητά σας να κυβερνήσετε. Εμείς παραλάβαμε ελλείμματα και ύφεση και παραδώσαμε πλεονάσματα και ανάπτυξη. Παραλάβαμε την χώρα βαθειά στα μνημόνια και την παραδώσαμε στην πόρτα εξόδου των μνημονίων».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης.

«Αντί να αξιοποιήσετε την βοήθειά μας ψάχνετε για συγκρούσεις. Δικά σας στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός. Μιλούν για δίλημμα τι θα προπληρωθεί δάνεια ή συντάξεις; Αλήθεια πως φθάσαμε σε 2,5 μήνες από τους πανηγυρισμούς του πρώτη φορά στην Αριστερά του Τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τα περιστατικά καταλήψεων είπε «Δικός σας βουλευτής πήγε και συμπαραστάθηκε στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη. Ακούμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτρέπεται η κουκούλα και από την άλλη τις δηλώσεις υπουργού σας ότι στις Σκουριές μπορεί να θρηνήσουμε θύματα… γίνονται καταλήψεις παντού. Οι κουκουλοφόροι έφτασαν μέχρι και την Βουλή με την κυβέρνηση να αποδοκιμάζει και την Πρόεδρο της Βουλής να επιδοκιμάζει».

«Αν ρίξετε την χώρα στα βράχια θα αναζητηθούν ευθύνες»

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στον πρωθυπουργό επέστρεψε το γάντι αναφορικά με τις απειλές. «Σας πείραξε ότι είπα ότι είπα για προανακριτική επιτροπή αν πτωχεύσετε την χώρα. Ομολογήσατε όμως ότι σκοπεύετε να μετατρέψετε την επιτροπή σας σε προανακριτική» είπε και πρόσθεσε «εσείς απειλείτε. Ανοίξατε την βεντάλια του λαϊκισμού σας με την περισσή αλαζονεία σας και έχετε την εντύπωση ΄ότι αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια δεν θα αναζητηθούν ευθύνες».

«Έχετε illusion ή delusion;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα επιστρέφοντας την σχετική σπόντα που του είχε πετάξει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί ανατροπής του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες είπε: «Πρώτη φορά θα έχει συμβεί τέτοια ανατροπή όταν ο τότε πρωθυπουργός έχει συζητήσει και με εσάς ποιον αντικαταστάτη θα επιλέξει – εσείς του προτείνατε τον κ. Αρσένη – και σε εμένα είχε προτείνει πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς μέχρι να καταλήξουμε στον Παπαδήμο».

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας τον διέκοψε για να διορθώσει ότι τον κ. Αρσένη πρότεινε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά τελικά επελέγη ο κ. Π. Πικραμμένος.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι «ονειρεύεται κυβέρνηση οικουμενική».

«Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες» είπε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «είπα ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθά την χώρα θα την στηρίξω. Δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς. Λέμε ότι θα στηρίξουμε μεν αλλά δεν είμαστε δεδομένοι».

«Αν είναι έτσι με τις δικογραφίες γιατί μπλοκάρατε την συνταγματική αναθεώρηση που είχαμε ξεκινήσει» αναρωτήθηκε και συνέχισε «Μιλάτε για προτεραιότητες. Εγω δεν είχα την εξεταστική αλλά να σώσω τον τόπο και αυτή συνεχίζω να έχω. Να σωθεί η Ελλάδα είναι το πρώτο κριτήριο».

Αναφορικά με την επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο στην οποία δεν προσκλήθηκε η αντιπολίτευση – όπως καταγγέλλουν τα κόμματα – είπε «Σας έχει υποκαταστήσει η κα. Κωνσταντοπούλου στα καθήκοντά σας κ. Τσίπρα; Έχετε νομιμοποίηση; Από την Βουλή δεν έχετε. Πως αισθανθήκατε όταν ως κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα κόμματα. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένιωθε και τόσο καλά. Εσείς πανηγυρίζατε που πήγατε στο κοινοβούλιο και έλειπαν εκείνοι που δεν καλέσατε. Είναι απαράδεκτα όσα είπατε».

Θεοδωράκης: Ευθύνες γιατί δεν βγήκαμε ακόμα από τα Μνημόνια

Την ανάγκη αναζήτηση των αιτιών για τις οποίες η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από τα Μνημόνια επισήμανε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι «την ώρα που εμείς ασχολούμαστε για τους λόγους που μας οδήγησαν στα μνημόνια οι άλλες χώρες έχουν ήδη βγει από αυτό και αναπτύσσονται».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την απευθείας ανάθεση του εκσυγχρονισμού αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση» είπε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει: «Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια. Στην τιμή, δηλαδή, που είχε συμφωνηθεί από τους προηγούμενους τους οποίους καταγγέλλετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται γρήγορα στους κανόνες του παλιού πολιτικού συστήματος».

Είπε ότι το Ποτάμι συμφωνεί σε εφ' όλης της ύλης συζήτησης που θα ξεκινά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σημειώνοντας «Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Οι προσλήψεις από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 έφτασαν τις 865.000! Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κομμάτων -και της αντιπολίτευσης- που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι παθογένειες του παρελθόντος που έφεραν την κρίση συνεχίζονται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει για την ΕΡΤ, τις φυλακές Γ τύπου και για τους νέους που μας κουνάνε μαντίλι ούτε μια σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημείωσε ότι «Είπε ο Υπουργός Επικρατείας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ΜΜΕ που ζουν με δάνεια και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Συμφωνούμε. Είναι απαράδεκτο! Αλλά μισά λόγια κύριε Υπουργέ! Το Ποτάμι έχει πει πριν τις εκλογές ότι πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό σκηνικό. Πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες. Δώστε προτεραιότητα, λοιπόν. Μην παζαρεύετε με τους νέους υποστηρικτές σας. Ανοίξτε τα χαρτία σας και φέρτε νόμο στη Βουλή».

Επισήμανε ότι «εμείς στην Ελλάδα αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης» εξηγώντας ότι «δε μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Μιλάω για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Έναν νέο εκλογικό νόμο χωρίς το έκτρωμα – όπως το λέγατε παλιά – των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα». Σημείωσε τέλος ότι « Η αισιοδοξία και η ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόνο δύο μήνες. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την πορεία προς το άγνωστο είναι πάλι εδώ. Και δε θα φύγει με εξεταστικές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Μητρόπουλος περιέγραψε τα τέσσερα βασικά πεδία που πρέπει να εστιάσει η έρευνα της επιτροπής λέγοντας τα εξής:

1.Να ερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ και ο βαθμός διαθεσιμότητας των διεθνών αγορών κατά την προμνημονιακή περίοδο

2.Να ερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις και η παραίτηση από την εθνική μας κυριαρχία. Το εφαρμοστέο δίκαιο και το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων που οδήγησε σε απώλεια του 25% του ΑΕΠ , σε ανεργία 1,5 εκατ. πολίτες, σε λεηλασία των αποθεματικών και σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος

3.Να ερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ και κάθε απόφαση που παρεκκλίνει του ευρωπαϊκού πλασίου.

4.Να γίνει έρευνα για τον ρόλο ινστιτούτων και ΜΜΕ που επέβαλαν την αναγκαιότητα του μνημονίου.

Οι ΑΝΕΛ

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, εισηγητής των ΑΝΕΛ που συνυπογράφουν την πρόταση υποστήριξε πως «το χρέος που φορτώθηκε στους Έλληνες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί».

Εξέφρασε την διαφωνία του με τον υπουργό Οικονομιών Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας: «Το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ είναι άγνωστο και τεράστιο που ξεπερνά το 5%... το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ έγινε με δύο συμβάσεις που πρέπει να τις δούμε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας περιλαμβάνεται και «η αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το EFSF μπορεί να απαιτήσει την αποπληρωμή όλου του ποσού».

ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης «χωλαίνει» ενώ υποστήριξε ότι η πρόσφατη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτελεί στην ουσία «παράταση του μνημονίου».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόσφατη «επικαιροποίηση» της δανειακής σύμβασης «περιλαμβάνει και έναν πρόσθετο δυσμενή όρο που δεν είχαν οι προηγούμενες. Πρόκειται για την επιστροφή ομολόγων 11 δις ευρώ από το ΤΧΣ και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί».

Τέλος, υποστήριξε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «προσχηματική» λέγοντας ότι «αναφέρει πως το πρόγραμμα της ασκούμενης πολιτικής έχει αποτύχει την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει εγγράφως πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης θα αποτελέσουν σημείο αφετηρίας ενώ δεσμεύεται για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Το «Ποτάμι»

Την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θέτει ως ο ορόσημο το Ποτάμι για να ξεκινήσει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής σύμφωνα με τον εισηγητής του Κωνσταντίνο Μπαργιώτα. Ο βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά υποθέσεων όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, το χρηματιστήριο κ.α. που είπε πως πρέπει να ερευνηθούν.

«Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η καραμανλική δεξιά από τη μια, μια διευρυμένη συμμαχία αριστεράς και δεξιάς απέναντι στην κυβέρνηση σαμαρικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ εναντίον ΝΔ λοιπόν. Και όλοι εναντίον όλων» είπε ο κ. Μπαργιώτας για να επισημάνει πως «Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο κοντά στο ναυάγιο. Και το ζητούμενο είναι η σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι τα μικροκομματικά κέρδη για την επόμενη εβδομάδα»

Εφτασε στην Ολομέλεια η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την απευθείας ανάθεση σε αμερικανική εταιρία τον εκσυγχρονισμό παλαιών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

«Φτάσατε στο σημείο να δίνετε στις ΗΠΑ ρυθμιστικό ρόλο για τον ορυκτό πλούτο και για τα ζητήματα της περιοχής. Προχωρήσατε άμεσα σε σύμβαση εξοπλιστικών με την αμερικανική Lockheed ύψους 500 εκατ. ευρώ», είπε για να συνεχίσει: «Επιχειρείτε προσπάθεια συγκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Η καλή ημέρα όμως από το πρωί φαίνεται. Δεν συγκρούεστε για τα συμφέροντα του λαού αλλά υποτάσσεστε στα «συμφέροντα» που είναι ενάντια στον λαό».

Ακόμη, ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής να φέρει άμεσα προς συζήτηση την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το ξήλωμα των μνημονίων σημειώνοντας «εκτός και αν προνοείτε ότι θα φέρουμε νέα πρόταση που θα ζητά το ξήλωμα και της δικής σας συμφωνίας».

Αναφορικά με την πρόταση για την εξεταστική είπε ότι οι δανειακές συμβάσεις δεν είναι αποκομμένες από το μνημόνιο.

«Η επιτροπή αποβλέπει στην όξυνση αντιπαράθεσης με κοκορομαχίες και συμμετέχει και η ΝΔ με κατάθεση δικής της πρότασης», είπε για να υποστηρίξει πως «η εξεταστική επιχειρεί να συσκοτίσει την αιτία των προβλημάτων του λαού που αποτελείται από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και της διαχείρισής της όπως την περιγράφουν τα Μνημόνια».

Ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι «με την παράταση της δανειακής σύμβασης συνεχίζεται το μνημόνιο, τα αντιλαϊκά μέτρα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και δεν την φέρνεται στην Βουλή για να μην φανεί η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Λοβέρδος: Έρευνα από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ

«Δεν δημιούργησαν τα μνημόνια την κρίση. Η κρίση δημιούργησε τα μνημόνια», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Παραδώσαμε την χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, κούρεμα χρέους, συμφωνία για νέα μείωση του χρέους και προβλεπόμενη ανάπτυξη 3% για το 2015 και 2016. Ξεπερνούσαμε την κρίση βγαίνοντας στις αγορές».

Παράλληλα, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση «επιδεικνύει πρωτοφανή ανωριμότητα και αφήνει την οικονομία να βουλιάζει».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή ένα ατύχημα στην οικονομία ξαναήρθε στην επιφάνεια και, όπως τόνισε, «επιβεβαιώνεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έλεγε πως ότι καταφέραμε σε 5 χρόνια μπορεί να γκρεμιστεί σε μια εβδομάδα».
«Όσο για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας ότι δήθεν εσείς διαπραγματεύεστε αυτή η προσβολή σας επιστρέφει», τόνισε και πρότεινε να γίνει εξεταστική από την περίοδο της ένταξης της χώρας στην νομισματική ένωση έως σήμερα.

Ο κ. Λοβέρδος άφησε και σαφείς αιχμές για την διακυβέρνηση Καραμανλή υπενθυμίζοντας μάλιστα τα λόγια του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Την κρίση δημιούργησε η ΝΔ και σας την παρέδωσε» έλεγε ο Τσίπρας το 2011 και συμφωνώ» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε τα σημαντικά προβλήματα της οικονομίας όταν τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε την διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

«Δώσαμε μάχη μόνοι μας. Σήμερα ορισμένοι που ζητούν συναίνεση έπη πέντε χρόνια όπλισαν τους πολίτες με μίσος. Εμείς ζήσαμε 5 χρόνια στις επάλξεις με προσωπικό και πολιτικό κόστος και όσους με μίσος αντιμάχονταν τους θυμόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισήμανε ότι θακαταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση, σημείωσε όμως ότι θα μετέχει σε αυτή και θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες και οι Κ. Λαγκάνρτ. Ν. Στρος Καν, Ολι Ρεν κ.α.

1 comment:

  1. Οσο δεν βρίσκεται ενας δικτάτορας να τούς στείλει ολους μα ολους αυτούς στα κάτεργα , συνέχεια θα ακούμε λόγια για να μας κοιμίζουν στην βουλή και στα κανάλια και εμείς οι μή κλέφτες στην πείνα και αυτοί οι ασύδοτοι μαζί με τούς δικαστές τα εκατομμύρια στην ελβετία

    ReplyDelete

wibiya widget