Monday, February 12, 2018

Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: «Την καλούμε να συμμορφωθεί»

Με σκληρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην Άγκυρα που χαρακτήρισε την Κυριακή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μονομερείς αποφάσεις» της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης» τις οποίες και δεν αναγνωρίζει.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η συνεχής προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο δεν συνάδει με την συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα αυτά λίγα μόλις 24ωρα μετά την συνεχόμενη «αδιαφορία» των πλοίων του τουρκικού Ναυτικού που βρίσκονται στο τεμάχιο «3» κοντά στον στόχο «Σουπιά», εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χθες το μεσημέρι μάλιστα είχαν εξαναγκάσει σε αλλαγή πλεύσης και το υπό σημαία νήσων Κομόρος φορτηγό πλοίο «Atlas Sema» που κατευθύνεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, να αλλάξει πορεία και να κινηθεί νοτιότερα κατά 10 ν.μιλια όταν πλησίασε την περιοχή του στόχου «Σουπιά».
Στο μεταξύ, για περίπου τέσσερις ώρες από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, ισραηλινό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών εδάφους/επιφανείας  Gulfstream G650 που φέρει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου της  IAI EL/I-3001 πετούσε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σε πολύ μεγάλο ύψος -της τάξης των 43.000 ποδών-, σε περιοχές δυτικότερα αυτής που βρίσκονται τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Και όλα αυτά όταν το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, «Saipem 12000», το βράδυ της Παρασκευής είχε παρεμποδιστεί από 6 (!) σκάφη του τουρκικού Ναυτικού. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ:
«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό.
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.
Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στην χθεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για«δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού "λαού"», τονίζοντας πως «όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς».
Σημείωνε προκλητικά ότι «παρά τις προειδοποιήσεις, η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», και εκτοξεύει απειλές προς τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι «θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", στην περιοχή των υδρογονανθράκων»
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Παρά τις προειδοποιήσεις, η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα του τουρκοκυπριακού "λαού", οι οποίοι είμαστε συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στη ζώνη 3 της αποκαλούμενης κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού "λαού" επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου".
Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Η μόνη υπευθυνότητα για όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια όλων αυτών, βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Aυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να υπονομεύσει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι 'αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.
Και για όσο διάστημα η "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση" συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους Τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους.
Εκμεταλλευόμαστε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την "ελληνοκυπριακή κυβέρνηση", στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».
ProNEWS.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget