Sunday, February 11, 2018

Γ. Ραγκούσης: Η υπόθεση Novartis συνιστά οικονομικό έγκλημα. Έχει αντικειμενική υπόσταση


Στις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, η οποία όπως λέει χαρακτηριστικά «συνιστά οικονομικό έγκλημα, έχει αντικειμενική υπόσταση, αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνοντας: «Καμιά συγκάλυψη ενόχων, καμιά πολιτική δολοφονία αθώων». Και εκφράζει την ανησυχία του «μήπως αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της λαϊκής οργής, που θα συντρίψει το κομματικό σύστημα και οδηγήσει σε μία ριζική αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών όχι προς προοδευτική αλλά προς εθνολαϊκιστική κατεύθυνση».
Σχετικά με την στάση του Κινήματος Αλλαγής στην υπόθεση αναφέρει ότι ανήκει «στις πολιτικές δυνάμεις που συνδράμουν τη Δικαιοσύνη στην αποκάλυψη των σκανδάλων και της τιμωρίας των ενόχων σύμφωνα με το κράτος δικαίου, και όχι στις δυνάμεις που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο». Επικρίνει παράλληλα τη ΝΔ η οποία προσπαθεί «να συγκαλύψει, να συσκοτίσει και να συμψηφίσει τα σκάνδαλα με πολιτική συναίνεση». Επισημαίνει ότι πρέπει η διερεύνηση να φτάσει μέχρι τέλους- και να αξιοποιηθεί η συμμετοχή του FBI.
Όσο αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Γιάννης Ραγκούσης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι «χρειαζόμαστε μια «Λοζάνη με τη FYROM», δηλαδή μια διεθνούς κύρους συνθήκη, που θα δένει τα χέρια σε όσους στο μέλλον επιχειρήσουν να παίξουν γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας». Και δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής «με εθνική υπευθυνότητα τηρεί την εθνική γραμμή και δεν την παραβιάζει από καιροσκοπισμό και πολιτική δειλία όπως ο κ. Μητσοτάκης».
Τέλος για το επικείμενο συνέδριο του νέου προοδευτικού φορέα δηλώνει αισιόδοξος για τη συγκρότηση ενιαίας παράταξης αυτόνομης κι ανεξάρτητης από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η εξής:
Ερ. Το πολιτικό κλίμα φορτίζεται έντονα, κύριε Ραγκούση, από την υπόθεση Νοvartis. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση απ΄ όσα έχουν γίνει γνωστά;
Απ. Η υπόθεση Novartis συνιστά οικονομικό έγκλημα. Έχει αντικειμενική υπόσταση. Το γεγονός μάλιστα πως ένα σημαντικό σκέλος του θέματος έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια της κρίσης, το καθιστά ακόμη πιο εξοργιστικό. Η ιδιωτική εταιρεία Novartis έχει λειτουργήσει κατά του δημοσίου συμφέροντος. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή. Πρέπει η διερεύνηση να φτάσει μέχρι τέλους -η συμμετοχή του FBI συμβάλει ήδη καθοριστικά- και όποιοι σύμφωνα με την κρίση της Δικαιοσύνης ενέχονται, να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πιστεύω ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου έρχεται στην πιο δύσκολη στιγμή για το κομματικό σύστημα. Έρχεται τη στιγμή που έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανοχής των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα ελαστικής πολιτικής συνείδησης. Ανησυχώ μήπως αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της λαϊκής οργής. Που θα συντρίψει το κομματικό σύστημα και θα οδηγήσει σε μία ριζική αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών όχι προς προοδευτική αλλά προς εθνολαϊκιστική κατεύθυνση.
Ερ. Με όσα έχουν γίνει γνωστά στην υπόθεση Νοvartis και τις αντιδράσεις όσων εμπλέκονται πώς την αξιολογείτε;
Απ. Καταρχάς δεν ξέρουμε ποιοι τελικά εμπλέκονται. Προς το παρόν ξέρουμε μόνο ποιοι φέρονται να εμπλέκονται. Επειδή δε, οι εικαζόμενες κατηγορίες είναι βαρύτατες και πρωτοφανείς, δεν θέλω να κρίνω αυστηρά τις αντιδράσεις εκείνων των οποίων το όνομα έχει αναμειχθεί. Το δικαίωμά τους στην υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψης τους είναι αναφαίρετο με βάση το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν μπορώ, ούτε θέλω να προεξοφλήσω για κανέναν την τελική κρίση της Δικαιοσύνης. Η ιδέα βεβαίως ότι θα παραπεμφθούν άνθρωποι για κακούργημα με στοιχεία του τύπου «μου είπαν, του είπαν, νομίζω … κοκ», είναι αστεία. Αυτό που για μένα αποτελεί οδηγό είναι η αρχή: καμιά συγκάλυψη ενόχων, καμιά πολιτική δολοφονία αθώων.
Ερ. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι ανοίγουν όλα τα θέματα μαζί, Μακεδονικό, υπόθεση Νovartis, αξιολόγηση κι έξοδος από τα Μνημόνια… Η κυβέρνηση έχει κάποιο πολιτικό σχέδιο κι αν ναι ποιο νομίζετε ότι είναι;
Απ. Προσωπικά δεν θέλω, ούτε δέχομαι να αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλεί το ηθικό πλεονέκτημα στην συνείδηση των πολιτών. Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση πάντοτε έχει το δικό της σχέδιο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο αντιθεσμικές ενέργειες υπουργών οι οποίοι επιχείρησαν να αναλάβουν την πολιτική ιδιοκτησία της αποκάλυψης του σκανδάλου, πολιτικοποιώντας μία καθαρά ποινική διαδικασία.
Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι το δικό μας σχέδιο. Θέλω να είναι απολύτως καθαρό στους πολίτες ότι ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που συνδράμουν τη δικαιοσύνη στην αποκάλυψη των σκανδάλων και της τιμωρίας των ενόχων σύμφωνα με το κράτος δικαίου, και όχι στις δυνάμεις που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Θέλω να είναι απολύτως καθαρό στους πολίτες ότι δεν ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν να συγκαλύψουν, να συσκοτίσουν και να συμψηφίσουν σκάνδαλα με πολιτική συναίνεση, όπως η ΝΔ. Θέλω να είναι απολύτως καθαρό ότι ανήκουμε στις δυνάμεις εκείνες που αξίζει να εμπιστεύονται οι πολίτες για να ξαναστήσουν μαζί τους τη χώρα στα πόδια της. Αφήνοντας πίσω ό,τι μας πλήγωσε, χωρίς σκιές και με απόλυτο σεβασμό στη δικαιοσύνη.
Ερ. Σχετικά με το Μακεδονικό, ποια είναι κατά τη γνώμη σας η ενδεδειγμένη λύση;
Απ. Ενδεδειγμένη λύση είναι η υλοποίηση της εθνικής γραμμής που έχει χαραχθεί εδώ και πολλά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Εθνική γραμμή που συνοψίζεται στην προσπάθεια να αποκαταστήσουμε την τεράστια ζημιά που έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Σαμαρά το 1992, διαγράφοντας τελείως από το εθνικό DNA του κράτους της FYROM, καθώς και από το όνομά του, όλες τις αλυτρωτικές, εθνογενετικές βλέψεις που στρέφονται κατά της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια «Λοζάνη με τη FYROM», δηλαδή μια διεθνούς κύρους συνθήκη, που θα δένει τα χέρια σε όσους στο μέλλον επιχειρήσουν να παίξουν γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας.
Ερ. Σας ικανοποιεί η στάση που τηρεί το Κίνημα Αλλαγής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ;
Απ. Βεβαίως, γιατί με εθνική υπευθυνότητα τηρεί την εθνική γραμμή και δεν την παραβιάζει από καιροσκοπισμό και πολιτική δειλία όπως ο κ. Μητσοτάκης.
Ερ. Συμμερίζεσθε την άποψη ότι η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας;
Απ. Η πιθανότερη αυτή τη στιγμή περίοδος για την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών είναι ο Μάιος του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές. Εκτός εάν το σκάνδαλο Novartis έχει τέτοια επίδραση στο εκλογικό σώμα που θα επέτρεπε στον κ. Τσίπρα να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές με πραγματικές πιθανότητες να τις κερδίσει.
Ερ. Να έρθουμε στα του επικείμενου συνεδρίου για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Τι να περιμένει ο προοδευτικός πολίτης;
Απ. Να περιμένει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας κι ενιαίας προοδευτικής παράταξης.
Ερ. Κατά τη γνώμη σας ποιο πολιτικό σχέδιο θα πρέπει να υπηρετήσει; Αυτόνομος και να στηρίξει κυβέρνηση με τη ΝΔ εάν χρειαστεί ή άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ με νέες εκλογές με απλή αναλογική;
Απ. Το σχέδιο που λέει ότι επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως ανεξάρτητη παράταξη που δεν είναι θεραπαινίδα κανενός.
w.amna.gr/

No comments:

Post a Comment

wibiya widget