Sunday, February 11, 2018

Καμίγ Κλοντέλ! Όταν ο έρωτας τρελαίνει, κυριολεκτικά!

 

Καμίγ Κλοντέλ! Όταν ο έρωτας τρελαίνει, κυριολεκτικά!
"Η οικογένεια αποφάνθηκε πως είναι τρελή και την έκλεισε στο τρελοκομείο.


Η Καμίγ Κλοντέλ πέρασε έγκλειστη εκεί μέσα τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της. "Για το καλό της", είπαν.
Στο τρελοκομείο, μια παγωμένη φυλακή, αρνήθηκε να ζωγραφίσει και να καταπιαστεί με τη γλυπτική. Η μητέρα και η αδερφή της δεν την επισκέφθηκαν ποτέ.
Καμιά φορά ερχόταν να τη δει ο αδερφός της Πολ, ο μουσικός.
Όταν η αμαρτωλή Καμίγ πέθανε, κανείς δεν πήγε να πάρει τη σορό της. Ο κόσμος άργησε πολλά χρόνια μέχρι να ανακαλύψει ότι η Καμίγ δεν ήταν μόνο η ταπεινωμένη ερωμένη του Ογκίστ Ροντέν.
Σχεδόν μισό αιώνα μετά τον θάνατό της, τα έργα της αναστήθηκαν, ταξίδεψαν κι άφησαν τον κόσμο άναυδο: μπρούντζος που χορεύει, μάρμαρο που κλαίει, πέτρα που αγαπάει. Στο Τόκιο, οι τυφλοί ζήτησαν την άδεια να αγγίξουν


τα γλυπτά της. Τα ακούμπησαν. Είπαν πως τα αγάλματα ανέπνεαν."
(Eduardo Galeano, "Γυναίκες", εκδόσεις Πάπυρος)

...............................................................................................
Η Καμίγ Κλοντέλ γεννήθηκε στο προάστιο  Nogent-sur-Seine του Παρισιού το 1864 και έγινε γλύπτρια σε ηλικία 12 ετών. Ηταν εξαιρετικά όμορφη, τόσο που έκοβε την ανάσα: «Υπέροχο μέτωπο, πλαισίωνε τα καταπληκτικά μάτια ενός γαλάζιου τόσο σπάνιου, που δεν συναντά κανείς παρά μόνο στα μυθιστορήματα», έγραφε ο ίδιος ο ποιητής αδελφός της Πολ Κλοντέλ, το 1951. Το μεγάλο ταλέντο της στη γλυπτική την έφερε ως βοηθό στο ατελιέ του μεγάλου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν, σε ηλικία 17 ετών. Η Καμίγ έγινε σταδιακά ερωμένη του. Η αποκορύφωση της παθιασμένης σχέσης τους ήρθε όταν οι δύο καλλιτέχνες έζησαν σε έναν πύργο του 17ου αιώνα, στην καρδιά του Παρισιού, και εργάστηκαν μαζί. Η Καμίγ όμως έζησε πάντα στη σκιά του μεγάλου γλύπτη και υπέφερε γι αυτό. Όταν μια άλλη γυναίκα μπήκε στη ζωή του Ροντέν, η Rose Beuret,  η Καμίγ Κλοντέλ μετά από ατελείωτες σκηνές ζηλοτυπίας, εγκατέλειψε τον πύργο. Στη συνέχεια, ο Ροντέν παντρεύτηκε την Rose Beuret και έζησε μαζί της ως το τέλος της ζωής του, διάσημος και βαθύπλουτος. Η Κλοντέλ δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ από αυτόν τον χωρισμό, ούτε όταν η τέχνη της κατόρθωσε να φτάσει εκείνη του μέντορά της. Σε ένα γλυπτό της, «Ωριμη ηλικία», απεικονίζει την εγκατάλειψή της από τον Ροντέν. Η Καμίγ εικονίζεται να παρακαλάει γονατιστή τον γλύπτη, ενώ εκείνος στρέφεται προς τη νέα ερωμένη του. Το έργο της σταδιακά αρχίζει να στιγματίζεται από παράνοια. Η μετακόμιση του αδελφού της Πολ Κλοντέλ στις ΗΠΑ χειροτερεύει την κατάστασή της. Τελειοποιεί την τεχνική της, βυθισμένη στην τρέλα και χρησιμοποιεί νέα υλικά, όπως ο όνυχας που κάνουν τα έργα της μοναδικά. Το 1906, κλείστηκε σε άσυλο στο Montfavet, παραδομένη τελείως στην παράνοια, και εκεί πέθανε το 1943, μόνη και εγκαταλελειμμένη, σε ηλικία 69 ετών.

(Πηγή: iefimerida.gr)
(Από το ΦΒ της Ιφιγένειας Κουμαργιανού)




No comments:

Post a Comment

wibiya widget