Thursday, February 15, 2018

Γιατί χωρίζουν όσοι παντρεύονται του Αγίου Βαλεντίνου


Φαίνεται τόσο ρομαντικό να παντρευτεί κανείς ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνουστις 14 Φεβρουαρίου, αλλά ίσως το ζευγάρι θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί, αν τουλάχιστον δίνει βάση στις στατιστικές.
Μια νέα διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αποφασίζουν να δεθούν με τα δεσμά του γάμου τη συγκεκριμένη μέρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα τα επόμενα χρόνια, από ό,τι αν είχαν παντρευτεί μια κοινή μέρα του έτους.
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι νυμφεύονται του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα διαζυγίου αργότερα και 45% μικρότερη πιθανότητα να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο του γάμου τους.
Το 6% των γάμων που γίνονται τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν διαλυθεί μέσα στην επόμενη τριετία, έναντι ποσοστού 4% κατά μέσο όρο για όλες τις μέρες του έτους.
Οι Αυστραλοί και οι Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν Καμπάτεκ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Popular Economics, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια γάμους, συσχετίζοντας τη διάρκεια κάθε γάμου με την ημερομηνία που έγινε.
Έμφαση δόθηκε στη σύγκριση ανάμεσα σε δημοφιλείς και ιδιαίτερες ημερομηνίες γάμου, όπως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μέρες με χαρακτηριστική διαδοχή αριθμών (π.χ. 9/9/99 ή 1/2/03), και σε κοινές μέρες χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
Οι γάμοι που γίνονται σε «σπέσιαλ» ημερομηνίες είναι αυξημένοι κατά 137% έως 509% σε σχέση με τις κοινές ημερομηνίες, καθώς οι μελλόνυμφοι τείνουν να τις προτιμούν ως σημαδιακές. Διαπιστώθηκε όμως ότι, για κάποιο περίεργο λόγο, οι «ξεχωριστές» ημερομηνίες γάμου σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου κατά 18% έως 36%.
Η πιθανότητα χωρισμού είναι μεγαλύτερη για τα ζευγάρια που παντρεύονται για πρώτη φορά.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι -όπως διαπίστωσε η μελέτη- τα ζευγάρια που επιλέγουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για τον γάμο τους, έχουν συνήθως ζήσει λιγότερο από έναν χρόνο μαζί έως τότε, ίσως γιατί είναι πιο παρορμητικά στην απόφασή τους να παντρευτούν.
Επίσης, για ανεξήγητο λόγο, η πιθανότητα διαζυγίου είναι μεγαλύτερη για όσους παντρεύονται τις Δευτέρες ή τις Τρίτες.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget