Saturday, February 10, 2018

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Γιατί η προσωπική επιτυχία δυσαρεστεί τους γύρω μας;



  Επιτέλους κατάφερες να πετύχεις
τον στόχο σου! Έχεις μοχθήσει, έχεις στερηθεί, έχεις καταβάλει όλες σου τις προσπάθειες και οι κόποι σου απέδωσαν καρπούς. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανακοινώσεις την επιτυχία σου, στους κοντινούς σου ανθρώπους. Άλλωστε, η χαρά διπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι. Δυστυχώς όμως, παρατηρείς ότι οι αντιδράσεις αυτών δεν ήταν εκείνες που περίμενες. Τα μάτια τους αρχίζουν να σκοτεινιάζουν και μια υπόκωφη οργή κατακλύζει το μυαλό τους. Οι σκέψεις τρέχουν και η σύγκριση με τον εαυτό τους είναι αναπόφευκτη. Ύστερα από τις προφανής ευχές, ακολουθούν ερωτήσεις και επισημάνσεις που προκαλούν άγχος και προβληματισμούς. Ξαφνικά η επιτυχία σου περνά σε δεύτερο επίπεδο και καλείσαι να απαντήσεις σε σχόλια όπως “είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις;” και “αν αποτύχεις;”. Είναι τα άτομα εκείνα που αν και βρίσκονται κοντά σου, οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον, δύσκολα μπορούν να συμμερισθούν τη επιτυχία σου ή μπορούν αρκεί να μην ξεπερνά τη δική τους!
επιτυχία

Τελικά γιατί ακούμε ευκολότερα “δε πειράζει” απ’ ό,τι “μπράβο” ;

Σύμφωνα με το ρητό “οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται”, οι πραγματικοί όμως φίλοι φαίνονται στη χαρά σας. Η επιτυχία είναι ένας τρόπος να ξεδιαλύνετε ποιοι άνθρωποι χαίρονται πραγματικά και σε ποιους διακρίνεται υποβόσκουσα ζήλια. Υπάρχουν κάποια σημάδια που αποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχετε κοντά σας προτιμούν να συμπαραστέκονται σε μια δυσκολία σας παρά να σας συγχαίρουν.
  • Αρχικά, παρατηρείτε πως μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας σας, αρχίζουν να απομακρύνονται. Σε αντίθεση με παλαιότερα, οι επαφές σας έχουν αραιώσει και βρίσκουν διαρκώς δικαιολογίες για να σας αποφύγουν. Ακόμα και όταν συναντιόσαστε προσπαθούν να αλλάζουν συζήτηση και να αποφεύγουν να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα που σας χαροποίησε.
  • Υποβαθμίζουν την επιτυχία σας. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ότι μπορούν να εξομαλύνουν το πόνο που τους δημιούργησε η κατάκτηση τους στόχους σας
  • ρασυρθεί από τα συναισθήματα του και γι’ αυτό να οδηγήθηκε σε ανάρμοστη συμπεριφορά. Εκφράζοντας οι δύο πλευρές τα συναισθήματα τους μπορεί να εξομαλυνθεί τη κατάσταση και να διαπιστωθεί πως ήταν απλώς μία παρεξήγηση κινήσεων.
    Σε δεύτερο επίπεδο, αν διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση δεν διορθώθηκε το προτιμότερο είναι να κρατήσουμε κάποια απόσταση από αυτό το άτομο. Η απομάκρυνση και η απουσία τοξικών σχολίων θα μας ανακουφίσει και θα επαναφέρει τη καλή μας διάθεση. Θα είμαστε ξανά έτοιμοι να υποδεχτούμε νέες επιτυχίες απαλλαγμένοι από τον φόβο να προκαλέσουμε δυσαρέσκεια. Ωφέλιμο θα ήταν και εμείς απo τη μεριά μας να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σχόλια που μπορούν να προκαλέσουν στενοχώρια και δυσαρέσκεια. Ας μη ξεχνάμε και όλες αυτές τις φορές που βρεθήκαμε στη θέση αυτή που ζηλέψαμε εμείς την επιτυχία ενός άλλου!
    Πηγές:
    http://www.vita.gr/psixologia/article/1697/paixnidia-eksoysias-metaksy-filwn/
    http://www.kathimerini.gr/790897/opinion/epikairothta/politikh/mhdenikh-anoxh-sthn-epityxia-toy-alloy

No comments:

Post a Comment

wibiya widget