Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει ακόμη και σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, κάτι που κρίνεται αναγκαίο τουλάχιστον για όσους υπουργούς διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει μόνο στην αλλαγή των προσώπων που καταψήφισαν, προκειμένου να μην χρειαστεί να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ή αν θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ζητήσει παραιτήσεις. Καταλυτικά στη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος δρα ο Νίκος Βούτσης, τη γνώμη του οποίου εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός. Ο κ. Βούτσης, όμως, εμφανίζεται σίγουρος για τη διεξαγωγή εκλογών και αναφέρει ότι αν δεν γίνουν το Σεπτέμβριο θα γίνουν τον Οκτώβριο.
Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι
Με τις εκλογές να αποτελούν σίγουρη κατάληξη εντός του έτους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται επανασυσπείρωση του κόμματος και ισχυρούς συνοδοιπόρους ώστε να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κομματική κριτική και κοινωνική δυσαρέσκεια.
Διαβάστε ακόμη: Στο Μαξίμου χτίζεται νέα κυβέρνηση
Για να διαμορφώσει αυτό το μείγμα ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει στελέχη με ισχυρά κοινωνικά ερείσματα, σαφείς αλλά όχι άκαμπτους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και άφθαρτα. Εκτός αυτών θα επιλέξει και τεχνοκράτες για να στελεχώσει τον εκτελεστικό μηχανισμό αποδεικνύοντας στους εταίρους ότι δεν διακυβεύεται η αποστελεσματικότητα στα πλαίσια όμως της πολιτικής.
Για το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί αρκετά στελέχη από την ισχυρή κίνηση των 53, η οποία διαθέτει ερείσματα στην κοινωνία, διατηρεί τον έλεγχο του κόμματος και έχει σηματνική ιδεολογική διείσδυση στην Κοινοβουλευτική ομάδα και παρέμβαση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.
Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα καλύψει τον χώρο και αριστερά του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πιο κεντρώο λόγω των κοινών αναφορών που διατηρούν οι 53 με πολιτικούς δορυφόρους.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχουν από τους 53 οι:
Μάκης Μπαλαούρας,
Χριστόφορος Παπαδόπουλος,
ενώ ο Τάσος Κορωνάκης είναι ο γενικός γραμματέας του κόμματος,
ο Χρήστος Μαντας γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπουργός Οικονομικών
της κίνησης εφάπτεται και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση ήδη συμμετέχουν από την κίνηση των 53 οι:
Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χριστοδουλοπούλου Τασία, Θοδωρής Δρίτσας
Kαλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχει είτε απευθείας, είτε στον μηχανισμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.
Αλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η απομάκρυνση της κ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση ή αντικαταστάση του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος δεν αποκλείεται να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής.
Σκέψεις υπάρχουν και για χρησιμοποίηση του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος συγκεντρώνει την αποδοχή και του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει ωστόσο κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θετική του ψήφος παρά την έντονη κριτική που έχει ασκήσει λειτουργεί πάντως καταλυτικά.
Τέλος σίγουρη θεωρείται η αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, λόγω παλαιότερων δηλώσεων. Υπό αμφισβήτηση τίθεται και η παραμονή του κ. Μπαλτά, ενστάσεις στο πρόσωπο του οποίου έχει εκφράσει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
ΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΑΥΓΗ
Ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει το πολιτικό τοπίο
"Η επιλογή των '32' καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην Ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς" αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο χθεσινής σύσκεψης στελεχών κυβέρνησης και κόμματος στο Μαξίμου εν όψει και του σημερινού ανασχηματισμού.
"Πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων" διαμήνυσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν "να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών", αφ' ης στιγμής μάλιστα οι "32" επέλεξαν "να μη μοιραστούν την ευθύνη τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ".
No comments:
Post a Comment