Tuesday, July 14, 2015

Tο ξέσπασμα του Αλέξη Τσίπρα: ''Πάρτε και το σακάκι μου, το θέλετε και αυτό;''



Δίχως τελειωμό είναι οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής που κράτησε 17 ώρες και άνοιξε το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο.Όπως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τέτοιο σφυροκόπημα που κάποια στιγμή, εκεί γύρω στις πρωινές ώρες της Δευτέρας, σηκώθηκε όρθιος, έβγαλε το σακάκι του και σε μια συμβολική κίνηση το έδωσε στους Ευρωπαίους και στην κ. Μέρκελ λέγοντας: «Ορίστε. Πάρτε το. Μήπως το θέλετε και αυτό;».
Την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης και η Corriere.
Oι Financial Times έγραψαν χθες ότι μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων, η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν φθάσει σε αδιέξοδο και το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή.
Καθώς οι δύο ηγέτες πήγαιναν προς την έξοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρενέβη δυναμικά.  «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγείτε από αυτή την αίθουσα!» είπε ο κ. Τουσκ.
Κι όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, το μεγάλο θύμα ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Οι άλλοι ηγέτες τον σταύρωσαν τον κ. Τσίπρα», αναφέρει το δημοσίευμα των FT.
Στο μεταξύ το Reuters αποκαλύπτει ότι κάποια στιγμή η κατάσταση έγινε τόσο οριακή που ο Τσίπρας μίλησε για προδοσία.
Αιτία, ήταν έντονη διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ για την έδρα του ενιαίου Ταμείου ύψους 50 δις ευρώ. Οπως αναφέρει το πρακτορείο ο Τσίπρας ήταν ένα βήμα από τη ρήξη και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετέφερε στην Μέρκελ ότι ήθελε να ταπεινώσει αυτόν και την αριστερή κυβέρνησή του και όχι να βρεθεί λύση.
«Αν πω ναι και δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη. Όλοι θα πουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα. Εγώ αυτό δεν το κάνω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κ. Μέρκελ.
Τελικά η γερμανική πλευρά έκανε πίσω όπως αναφέρει το Reuters και καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Υπήρχε μεγάλη ανακούφιση γιατί στις 6 το πρωί, φτάσαμε πολύ κοντά στο χειρότερο σενάριο, ανέφερε επίσημη πηγή.
newsbeast.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget