Saturday, July 18, 2015

Οι φλόγες καίνε ακόμα Υμηττό και Λακωνία

Σε Υμηττό και Λακωνία

Σε εξέλιξη βρίσκονταν οι πυρκαγιές στον Υμηττό και τη Νεάπολη Λακωνίας, με την κατάσταση πάντως να είναι καλύτερη σε σχέση με το απόγευμα της Παρασκευής σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές σε Υμηττό και Λακωνία
Επί ποδός ήταν όλη τη νύχτα οι 140 πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην περιοχή του Υμηττού, δίνοντας μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, αφού παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι κόπασαν, οι αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή.
Πολλές είναι οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για εμπρησμό, ενώ όπως έγινε γνωστό συνελήφθησαν δυο άτομα για την πυρκαγιά στον Καρέα.
Η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα με το πρώτο μέτωπο ξεκίνησε από το στρατόπεδο "Σακέτα" και κατευθύνθηκε προς Καρέα, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε από τον Καρέα και κινήθηκε προς την περιοχή "Αστυνομικά".

Το δεύτερο μέτωπο που ήταν και το πιο επικίνδυνο πέρασε μέσα από κατοικημένη περιοχή προκαλώντας ζημιές και ολοσχερή καταστροφή σπιτιών. Αστυνομικοί και πυροσβέστες κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δημιούργησαν με πυροσβεστικά οχήματα μια νοητή γραμμή, ώστε οι φλόγες να μην περάσουν στην κατοικημένη περιοχή.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές σε Υμηττό και Λακωνία

Οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη τη συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων καθώς ήταν επικίνδυνη τόσο η ρίψη νερού όσο και η άντληση του από τη θάλασσα λόγω υψηλού κυματισμού.

Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες θα επιχειρούν να φτάσουν στις μικροεστίες που καίνε ακόμα ώστε να τις κατασβέσουν, ενώ με το πρώτο φως της μέρας, τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά για να σβήσουν εντελώς την πυρκαγιά.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές σε Υμηττό και Λακωνία
Υπενθυμίζεται ότι δύσκολη μέρα θα είναι και η σημερινή λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, γι΄αυτό και στην Αττική απαγορεύθηκε η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα περιαστικά δάση και στα άλση ενώ σε επιφυλακή είναι και η αστυνομία.

Από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, μέχρι τις 9.00 το βράδυ εκδηλώθηκαν συνολικά σε όλη την επικράτεια 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 99 αστικές πυρκαγιές ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν και σε 45 περιπτώσεις για παροχή βοήθειας.
Μάχη στον Καρέα-Καταγγελίες για εμπρησμό
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές σε Υμηττό και Λακωνία
Συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες το μεσημέρι στον Καρέα, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού.

Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 30 βυτιοφόρα και 15 άτομα πεζοπόρο. Την Παρασκυή, οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές σε Υμηττό και Λακωνία

Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ χθες απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έδωσαν «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά από το να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, για εμπρησμό. «Σίγουρος 100%» ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρηστική ενέργεια, εμφανίστηκε μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο δήμαρχος της Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, για την πυρκαγιά στον Καρέα, συνελήφθησαν ένας 67χρονος Έλληνας και ένας 58χρονος Βούλγαρος.
Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου 
Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου σε Νεάπολη, Σπαθοβούνη Κορινθίας και Ίρια Αργολίδας και είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το βράδυ η κατάσταση που επικρατεί σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενεργό μέτωπο, αλλά πάμπολλες μικρές εστίες όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν τις φωτιές υπό έλεγχο.

Στη μεγάλη φωτιά της Νεάποληςολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στο μέτωπο της φωτιάς που εκτεινόταν στη βουνοπλαγιά και την κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κάμπος και σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την έκταση του καμένου προκειμένου να σβήσουν μικροεστίες που ήταν ενεργές.

Το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να θέσουν υπό έλεγχο το σύνολο του πύρινου μετώπου πριν ενισχυθούν οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση.

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. Χωρίς νερό βρίσκεται από χθες ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία χθες βράδυ, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.

Παράλληλα οι ζημιές σε καλλιέργειες και την κτηνοτροφία είναι πολύ μεγάλες κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή.
ΕΘΝΟΣ,gr
  • Διαβάστε ακόμη:

No comments:

Post a Comment

wibiya widget