Tuesday, September 4, 2018

Αλέξης Τσίπρας – Τι ετοιμάζει να παρουσιάσει στη Δ.Ε.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το έδαφος για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ επιχειρεί να στρώσει ο Αλέξης Τσίπρας, με την υπογραφή των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων που σηματοδοτούν αυξήσεις για 75.000 εργαζόμενους να δίνουν τον τόνο για τον έναν από τους τρεις πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής που θα ξεδιπλωθεί στο Βελλίδειο Ίδρυμα, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της εργασίας.
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του πλέκουν την ομιλία και εξετάζουν από κοινού με το οικονομικό επιτελείο τη δέσμη μέτρων ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, που αποτελούν και το target group του Αλέξη Τσίπρα για την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια, η Έφη Αχτσιόγλου έβαλε τις υπογραφές για την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας σε τέσσερις κλαδικές συμβάσεις, κάνοντας πράξη την επαναφορά των ΣΣΕ και βάζοντας τη ΝΔ στη θέση του απολογούμενου, δεδομένου ότι έχει ταχθεί κατά αυτών, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα «ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς».
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η ενίσχυση των εργαζομένων αποτελεί πυρήνα της στόχευσης Τσίπρα με την παράλληλη ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, η υπογραφή και άλλων κλαδικών συμβάσεων που θα αυξήσουν περαιτέρω τις απολαβές των εργαζομένων είναι θέμα χρόνου.
Οι χθεσινές πρώτες υπογραφές ήταν υψηλού συμβολισμού για το Μαξίμου κάτι που φάνηκε και από την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ανακοινώνοντας μέτρα ελάφρυνσης που θα αγγίζουν μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, χωρίς αυτό να θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο το στόχο του 3,5%, έχει όλο τον χρόνο μπροστά της για να καλύψει την απόσταση που την χωρίζει από την Νέα Δημοκρατία έως τις επόμενες εκλογές, δεδομένου πως αυτή φαίνεται πως έχει «ταβανιάσει» σε χαμηλά δημοσκοπικά επίπεδα.
Τούτων δοθέντων, σε όλες τις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου έχει διαπιστωθεί πως το παιχνίδι είναι ανοιχτό και ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει και θα έχουν ορίζοντα τετραετίας θα τής επιτρέψουν να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά όταν στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.
Αν και έχει πέσει σιγή ασυρμάτου για το περιεχόμενο των άλλων εξαγγελιών από τη ΔΕΘ, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση μεταξύ των ελαφρύνσεων 1 δισ ευρώ για το 2019 εξετάζει σχέδιο ελάφρυνσης και των ελεύθερων επαγγελματιών και της μικρής επιχειρηματικότητας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα, εξετάζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή εναλλακτικά σενάρια για φοροελαφρύνσεις με εμβληματικό χαρακτήρα, με τον ΕΝΦΙΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών προθέσεων, καθώς εξετάζεται σημαντική μείωσή του με στόχευση υπέρ των μικρότερων ιδιοκτητών.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget