Wednesday, September 12, 2018

"Η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη": To σποτ του 1993 με τον Ανδρέα που άλλαξε εποχή στην πολιτική επικοινωνία



Στις εκλογές του Οκτώβρη του 1993 το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην εξουσία και ο Ανδρέας Παπανδρέου καταφέρνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά comebacks στην πολιτική ιστορία. 
Μόλις τρία χρόνια πριν είχε χάσει την εξουσία ενώ είχε βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων οι οποίο είχαν επιδιώξει την πολιτική του εξόντωση. 
 Η αναμέτρηση εκείνου του Οκτωβρίου ήταν σφοδρή ενώ επιστρατεύτηκε και η αρνητική διαφήμιση. 
Οι οθόνες των τηλεοράσεων κατακλύστηκαν από τα σποτάκια των κομμάτων ωστόσο ένα συγκεκριμένο σποτ ξεχώρισε και έγραψε την δικιά του πολιτική και επικοινωνιακή ιστορία. 
 To συγκεκριμένο σποτ έπαιξε για πρώτη φορά το 1992 ως μέρος μια ευρύτερης εναλλακτικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το σποτ του ΠΑΣΟΚ, με την σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο παραμένει εως σήμερα σημείο αναφορά στην πολιτική επικοινωνία μιας και είχε εντυπωσιάσει όχι μόνο για την αισθητική του ποιότητα αλλά και για το μοναδικό συνδυασμό θετικής διαφήμισης και αποτελεσματικότητας του πολιτικού μηνύματος. 
 Το σενάριο δένει το φιλμ της ιστορίας της χώρας με την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και την ηγετική μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου να κλείνει το σποτ με εμβληματικό τρόπο σε γαλανό φόντο, με την σφραγίδα του κυρίαρχου τότε συνθήματος : “H Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη». 
Σε μια εποχή που τα Βαλκάνια φλέγονταν το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο για "την ανάγκη ενότητας και μιας εθνικής ηγεσίας που θα αποπνέει σιγουριά".
 Το σποτ είχε κυριαρχήσει επικοινωνιακά επισκιάζοντας όλο το ζοφερό κλίμα των αρνητικών διαφημίσεων και παραμένει εως σήμερα ενα «πολιτικό φιλμ» που αποτυπώνει με διαχρονικό τρόπο την πολιτική σκέψη του Ανδρέα Παπανδρέου 




Thecaller.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget