Friday, September 28, 2018

Ντι Μάιο: Δεν θέλουμε σύγκρουση με την Ευρώπη – Είμαστε αξιόπιστοι

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού και στην στάση της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε πριν από λίγο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Δεν έχουμε την πρόθεση να πάμε σε σύγκρουση. Τώρα ξεκινά ο διάλογος με την Ευρώπη και με τους πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανησυχώ για την αντίδραση των αγορών, μείναμε κάτω από τα 3% στην σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, και αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι», δήλωσε ο Ντι Μάιο.
«Oι αγορές θα συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα βήμα προς τον πολιτισμό», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.
Κρίση στις σχέσεις ΕΕ – Ιταλίας πυροδοτεί ο προϋπολογισμός του 2019 που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση. Δίνοντας έμφαση στην κοινωνική πολιτική, όπως εξάλλου είχαν δεσμευτεί προεκλογικά και τα δύο κόμματα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, για τα επόμενα τρία χρόνια, αρκετά υψηλότερο από το 1,6% που είχε προτείνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σε μία προσπάθεια να πείσει Ευρωπαίους και αγορές ότι η Ιταλία στοχεύει σε σταδιακή μείωση του χρέους της.
Αποτέλεσμα είναι το ιταλικό χρηματιστήριο να κλυδωνίζεται σήμερα από τις ρευστοποιήσεις και το 10ετές ομόλογο να καταγράφει σημαντική άνοδο.
Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά 0,43% στο 2,33% και του 10ετούς κατά 0,35% και φθάνει στο 3,25%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που αγγίζουν από τις 29 Μαΐου. Όσον αφορά, δε, το χρηματιστήριο του Μιλάνου, χάνει περίπου 3% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στον τραπεζικό κλάδο.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget