Wednesday, September 12, 2018

Αιχμές Τσίπρα από την Ευρωβουλή: Σε δεύτερο ρόλο τα ευρωπαϊκά όργανα ελέω ΔΝΤ (video)

  • Το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης παρουσίασε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο έλληνας πρωθυπουργός
  • Μήνυμα ενότητας και κοινής αντιμετώπισης του εθνικισμού από τον Αλέξη Τσίπρα
  • «Η οικονομική κρίση της Ελλάδα είχε μετατραπεί και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης»
  • «Σταμάτησε η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες»
  • «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της»
  • «Η Ελλάδα και η Κύπρος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της αν. Μεσογείο»
  • «Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις θα έχει ως συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού»
  • Δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
«Η Ελλάδα τα κατάφερε κι από μέρος του προβλήματος έγινε μέρος της λύσης της λύσης της Ευρώπης», είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,δίνοντας το στίγμα για τη νέα, μεταμνημονιακή εποχή που διανύει η Ελλάδα, η οποία «είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού» και «κρούοντας» παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για τον άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέβηκε και δεύτερη φορά στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου σε πολύ πιο έντονο ύφος από την πρωτολογία του εξαπέλυσε «επίθεση» σε όσους «βύθισαν» τη χώρα στην οικονομική κρίση, εγκαλώντας παράλληλα το μέλος της πολιτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, να δει ότι «στη ΝΔ αρχηγοί γίνονται συνήθως τα τέκνα προηγούμενων αρχηγών». «Μην ψάχνετε σε εμάς για νεποτισμό», ήταν η ηχηρή απάντησή του.
«Η πολιτική της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας»
«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των Θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.
Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης» και προσέθεσε: «Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».
«H καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού»
Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις. «Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε σε όσα έχουν επιτευχθεί λέγοντας: «Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».
Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στηρίχθηκαν οι περισσότερο αδύναμοι και σταμάτησε η ανθρωπιστική κρίση. «Δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δε μπορούσε να πιστέψει» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
«Σταμάτησε η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες»
Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη».
Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το “Σχέδιο Γιούνκερ” και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
«Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ»συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.
Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του “Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες».
«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της»
Υπογράμμισε πως «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Κατοχυρώσαμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, o κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε «ολοκληρώνουμε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».
Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
«Η Ελλάδα και η Κύπρος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της αν. Μεσογείο»
«Παρόλα τα προβλήματα αστάθειας και εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαφυλάσσοντας την ειρήνη στο Αιγαίο, προωθώντας συνεργατικές λύσεις στο προσφυγικό, επιμένοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμε, μαζί με την Κύπρο, τον μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας. Διευρύνουμε τις πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία. Και ταυτόχρονα εμβαθύνουμε τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.
«Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική βαλκανικών κρατών» συνέχισε ο πρωθυπουργός «με κορωνίδα των προσπαθειών μας την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών με τον βόρειο γείτονά μας, αλλά και το συνεχιζόμενο διάλογο με την Αλβανία. Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία».
Περιγράφοντας τη συμφωνία έκανε λόγο για συμφωνία «χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος. Αλλά στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου. Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας».
«Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα»
Επιπρόσθετα, αναφορικά με την πίστη της ελληνικής κοινωνίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την επιμονή και υπομονή της «στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ακόμη και όταν η ίδια η Ευρώπη ή έστω η κυρίαρχη έκφρασή της, πολλές φορές πλήγωνε και υποτιμούσε τον ελληνικό λαό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν από την οκταετή αυτή ελληνική κρίση, που αφήνουμε πίσω μας, να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας τόνισε πως ήρθε η ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε προσθέτοντας και το«πώς θα την θωρακίσουμε απέναντι σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις στο μέλλον. Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης άλλα και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις», σημείωσε επίσης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση»
«Η έξοδος της χώρας από το τελευταίο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στο παρελθόν της» ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός  «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δε συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, αλλά ιστορική τομή με το παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως πρόκειται για «μια νέα αρχή, που εμπεδώνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, επουλώνει πληγές, διορθώνει σταδιακά αδικίες και διανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τoν λαό και τον τόπο μας».
«Την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
«Συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας» κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν τα τελευταία χρόνια, πόσο βαθιά προσηλωμένοι είναι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
«Οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να τις μετεξελίξει σε δομική κρίση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,κρούοντας «το καμπανάκι του κινδύνου» για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις θα έχει ως συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού»
«Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Θα την καταστήσει μια κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ενότητα, χωρίς συνοχή, χωρίς διεθνή ρόλο και χωρίς προοπτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να γίνει περισσότερο δημοκρατική, αξιοποιώντας τα όποια θεσμικά και πολιτικά εργαλεία απέδιδε η Συνθήκη της Λισαβόνας, έγινε περισσότερο τεχνοκρατική και εθνοκεντρική. Με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Και με σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικας να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».
Σκληρή κριτική στα ευρωπαϊκά όργανα: Κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες
Έπειτα, ασκώντας κριτική στον τρόπο που λειτουργούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα, ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονόςότι «κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».
Επιπροσθέτως, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά».
Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μέσω τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του, μια τοποθέτηση που χειροκροτήθηκε από ευρωβουλευτές.
«Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά» 
«Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες»πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως «όταν κυριαρχεί η λογική του απομωνοτισμού έναντι της συνεργασίας, η λογική του “ο καθένας μόνος του”, έναντι του επιμερισμού των βαρών η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού».
«Σήμερα δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος», είναι το μήνυμα που έστειλε στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας για την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.
«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε κρίσιμες χώρες» παρατήρησε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως αυτή η εξέλιξη, απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση.
«Κάποιοι από εσάς, το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω» ανέφερε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά»
Συνεχίζοντας την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερήσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, χειροκροτούμενος από πολλούς ευρωβουλευτές.
«Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να στηρίξουμε, δηλαδή, την προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπυργός.
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και πώς σε όλα αυτά τα θέματα να στηριχθεί η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης, «με ευρωπαϊκές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις».
Και, «για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι λιγότερη αλληλεγγύη και περισσότερα σύνορα, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών μας», ανέφερε εξάλλου.
Δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε την προώθηση του διαλόγου και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας,προκειμένου να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να επανέλθει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Και μια ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που θα συμβάλει στην επίλυση των ανοιχτών κρίσεων».
«Η Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Ξεπέρασε την οικονομική κρίση, βάστηξε στις πλάτες της με αξιοπρέπεια τη προσφυγική κρίση για λογαριασμό όλης της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να προσθέσει: «Άνοιξε δρόμους για τη φιλία των λαών με μια σταθερά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που τη μετατρέπει σε παράγοντα συνεργασίας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Όλα αυτά τα δείγματα γραφής των τελευταίων τριών χρόνων, αποτελούν θετικό οιωνό στο συννεφιασμένο ουρανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δείξαμε ότι υπάρχει δρόμος, αν το πιστέψεις και αν παλέψεις σκληρά. Αυτός είναι και ο δρόμος για το αύριο της Ευρώπης. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες. Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μάη θα είναι κάτι παραπάνω από μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Θα είναι μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, έκανε λόγο «για την ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που απειλούν την Ευρώπη, για την αναβάπτιση της ευρωπαϊκής ιδέας, την ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας. Και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω».
«Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα, το οποίο εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες»
Στη συνέχεια, στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκινώντας, πως «προκάλεσα και ήταν στόχος μου να προκαλέσω έναν ουσιαστικό διάλογο και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Ελλάδας πρέπει να μελετηθεί από την Ευρώπη».
«Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα, το οποίο εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, διότι η κρίση δεν ξεκίνησε χθες, η κρίση ξεκίνησε το 2010», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τα προγράμματα προσαρμογής ξεκίνησαν το 2010 και έχουν περάσει 8 ολόκληρα χρόνια, για να μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και για να μιλάμε για το οριστικό τέλος της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας είπε, «είμαι χαρούμενος και ευτυχής που η κυβέρνησή μου είναι αυτή που πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2015, αυτό από μόνο του είναι μια εξαιρετική πολιτική επιτυχία», τόνισε.
«Όμως αυτό που με κάνει σήμερα να είμαι πραγματικά ευτυχής δεν είναι ότι πετύχαμε να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα προσαρμογής -διότι αυτό θα μπορούσα να το πετύχει και κάποιος ή κάποια άλλη πολιτική δύναμη ακολουθώντας μια συνταγή η οποία θα άφηνε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έρμαιη και απροστάτευτη», ανέφερε ακόμη και συνέχισε: «Αν αισθάνομαι ότι κάτι πετύχαμε είναι ότι από τη μία καταφέραμε να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας οδήγησαν στην δημοσιονομική εξυγίανση και στην έξοδο από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία και η μεγάλη δυσκολία αυτών των τριών χρόνων.
«Το 2015 όταν είχα έρθει εγώ εδώ, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, διότι είχε δύο εκατομμύρια πολίτες ανασφάλιστους, οι οποίο δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη», ενθυμήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε για 600.000 ανθρώπους η δυνατότητα του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος (…) υπήρχαν πραγματικά άνθρωποι που χάσανε όχι μόνο το εισόδημά τους, τη δουλειά τους, το μέλλον τους, το παρόν τους και δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες τους».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως υπήρχαν συμπολίτες μας που δεν είχαν να φάνε και βρίσκονταν κατά χιλιάδες στα συσσίτια. «Αυτή η εικόνα σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει», κατέληξε στη σχετική αναφορά.
«Δεν θέλω εδώ ενώπιόν σας να σας πω ότι είναι success story, αλλά όμως είναι μια πορεία βήμα προς βήμα, ανοίγει δρόμο προς το μέλλον και αν για κάτι πραγματικά είμαι ευτυχής είναι ότι πετύχαμε να βαθύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε μια πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατάφερε» και ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το πλαίσιο προστατεύτηκαν οι ευάλωτοι πολίτες.
«Δώσαμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων»
Συνεχίζοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Δώσαμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί εκεί ήταν ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας των πολιτικών που επιβλήθηκαν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων στην Ελλάδα».
Επίσης, δήλωσε, κάποιοι πιστεύουν ότι μόνο μέσω της συρρίκνωσης της εργασίας μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη, αλλά «εμείς πιστεύουμε το αντίθετο ότι χώρος για την ανάπτυξη μπορεί να δημιουργηθεί μονάχα μέσα από τη στήριξη της εργασίας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής». Αυτή είναι μια μεγάλη ιδεολογική τομή, που έχουμε εμείς οι προοδευτικοί από τους νεοφιλελεύθερους, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
«Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Φερχόφστατ, ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί για την Ελλάδα γιατί χρειάστηκε τρία προγράμματα, γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια ενώ άλλες χώρες που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή οικονομική θέση, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια -γιατί;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.
«Υπήρξαν μεγάλα λάθη λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να το παραδεχτούμε, διότι τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εκ των πραγμάτων οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά ήταν μία συμφωνία ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής με προτεραιοποίηση στις δομικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν να προτεραιοποιήσουν», είπε ο πρωθυπουργός.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτίμησαν τις περικοπές αντί των μεταρρυθμίσεων»
Ειδικά για τις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε ότι προτίμησαν τις περικοπές αντί των μεταρρυθμίσεων γιατί υπέκυψαν σε οργανωμένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. «Αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους από σας που θέλετε να υπερασπιστούν πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στις δικές σας πολιτικές οικογένειες», ανέφερε.
«Έρχομαι να απαντήσω στον κ. Γκονθάλεθ (σ.σ του ΕΛΚ), ο οποίος είπε ότι άλλαξα.Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι σήμερα είναι 11 του Σεπτέμβρη και εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κι άλλη μία μαύρη επέτειος: είναι επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλεθ, στην ομιλία σας αναπαράξατε -δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη- τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορα στο ασφαλιστικό σύστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας και απαντώντας στον κ. Γκονθάλεθ είπε: «Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Θα ήθελα να σάς υπενθυμίσω ότι αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος- δυστυχώς αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων πετυχημένων η μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών, αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα», παρατήρησε επίσης.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος (σ.σ. της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) το λένε και το ξαναλένε πολλοί από τους συντηρητικούς συνάδελφους σας πολιτικούς για το κόστος της διαπραγμάτευσης στο δύσκολο εκείνο εξάμηνο», είπε.
«Καλό είναι όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα να μην μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες διότι αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. ευρώ θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για να συνεχίσει λέγοντας πως επί της ουσίας όσοι υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία, πως αυτό το ποσό θα κερδίζονταν εάν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, το 2015, «πώς, αλήθεια, με ποιες πολιτικές, με αυτές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κύριου Σαμαρά; Ο οποίος δεν είχε καταφέρει ούτε καν να έχει θετικό ισοζύγιο, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είχε υπογράψει της τάξης του 4,5%. Αλλά δεν είχε καταφέρει να φτάσει ούτε στο 0% με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Κατάφερε μόνο το 2014 να πιάσει το 0,4%. Πώς θα κατάφερνε να πιάσει αυτούς τους ρυθμούς που θα ξανάφερναν πίσω το 20% του ΑΕΠ;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, «εδώ πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες όπως επίσης η άλλη ανακρίβεια ότι δήθεν η Ελλάδα σπατάλησε 40 δισ. στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σαράντα πέντε δισεκατομμύρια ήταν το συνολικό κόστος και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα δικά μας χρόνια κόστισε μόνο 6 δισεκατομμύρια από τα 24 που ήταν διαθέσιμη από το τρίτο προγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», κατέληξε.
Υψηλοί τόνοι με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ με «φόντο» τη συμφωνία των Πρεσπών
Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,σημειώνοντας πως το ονοματολογικό λειτούργησε ως ταμπού στην Ελλάδα, η οποία έδειχνε να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα όταν 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πιο μεγάλες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία.
Στις επικρίσεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα αυτά τα χρόνια οι γείτονες μας αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες», «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο κ.. Ζάεφ και όλοι συμπολίτες του ερχόταν στην Ελλάδα με ένα διαβατήριο το οποίο έγραφε Μακεδόνες» για να τονίσει πως από εδώ και στο εξής, μετά τη συμφωνία «το διαβατήριο θα λέει πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
Και συνέχισε λέγοντας «όπως επίσης δεν ξέρω αν για σας έχει κάποια αξία για μένα έχει πολύ μεγάλη που όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προκάτοχός του κ. Ζάεφ -με τον οποίο έχω μια εξαιρετική συνεργασία- ο κ. Γκρούεφσκι είχε γεμίσει τη χώρα του, τις πλατείες των πόλεων της γειτονικής χώρας, με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και βεβαίως με όλα εκείνα τα σύμβολα τα οποία είναι χαρακτηριστικά της Αρχαίας Μακεδονίας, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης».
«Από δω και στο εξής δεν θα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό κάνεις στην γειτονική χώρα, και ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός ή μελλοντικοί πρωθυπουργοί θα έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται το, Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνική ιστορία ως δικό τους κομμάτι» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ίσως πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι πως ο κάθε πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας από δω και στο εξής θα επιβεβαιώνει τη σαφώς σλαβική καταγωγή του λαού του και τις γλώσσες του» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.
«Στην Ελλάδα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τόσο εγώ όσο και ο κ. Ζάεφ δεχόμαστε μία σφοδρή επίθεση ότι είμαστε και οι δύο προδότες. Ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα και ο κ. Μιτσκόφσκι στην ΠΓΔΜ, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος μας κατηγορούν με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία ότι είμαστε προδότες και φέραμε μια επιζήμια συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και προσέθεσε:
«Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει και εγώ και ο κ. Ζάεφ στους λαούς μας, μάλλον ανοίγουμε ένα δρόμο προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας, ένα δρόμο όποιος θα γράψει ιστορία».
«Επωάζεται το αυγό του φιδιού στην Ευρώπη», το μήνυμά του για το προσφυγικό
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως παρά τις δεδομένες διάφορες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη ότι «επωάζεται το αυγό του φιδιού».
Τόνισε ότι είναι «ευτυχής για ό,τι καταφέραμε στην ενδοχώρα», σημείωσε ότι «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, και δεν τιμά κανέναν μας αυτή κατάσταση, είμαστε υποχρεωμένοι όμως να στηρίξουμε μια συμφωνία που αν δεν υπήρχε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» και επανέλαβε ότι η χώρα μας χρειάζεται στήριξη.
«Χρειάζεται όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες και να μη μιλάμε μονάχα για νούμερα και αριθμούς και στατιστικές, αλλά να βλέπουμε πίσω από τα νούμερα, τα πρόσωπα τα αυτών των ανθρώπων που έχουν ονόματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget