Saturday, April 4, 2015

Καραγκούνες Λαζαρίνες -Παλιά και τώρα στο Αγναντερό και Παλαμά. Γράφει η Άννα Κουσιάντζα


 Η γνωστή "καραγκουνα" λαογράφος μας  Άννα Κουσιάντζα απο τον Παλαμά Καρδίτσας ανάρτησε στο ΦΒ  με την ευκαιρία των "Λαζαρίνων"  τα παρακάτω υπέροχα κείμενα..
 

"Λαζαρίνες" οι αιώνιες φιλενάδες......τα κορίτσια τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζαρου.....μέχρι και την εφηβεία... φορούσαν την επίσημη νυφική ενδυμασία,την παραμονή μάζευαν πολύχρωμα λουλούδια για το στόλισμα του καλαθιού ......μια κίνηση συμβολική για τον ερχομό της άνοιξης την αναγέννηση φύσης και ανθρώπων....τελειώνοντας με το καλάθι σειρά είχαν τα λάχανα και η πίτα.....έπειτα ερχόταν η σειρά του σκυλομάγκου....μεγάλη τιμή η πρόταση των κοριστιών για να τα συνοδεύσουν ...και ακόμα μεγαλύτερη όταν απολάμβαναν την παραδοσιακή "λαζαρόπιτα".....
(φωτο ,1964 Αγναντερό Καρδίτσας,Α.Μαγουλιώτης)




Kάθεται κόρη,κάθεται στα πράσινα λουλούδια
στα *ίτσια στα τριαντάφυλλα,στα δροσερά χορτάρια
-Κέντα το κόρη μ΄,κ'εντα το τ΄αγόρου το μαντήλι.
~να μη σου κακοφάνηκε που σου ΄πα το τραγούδι.
(φωτο αρχείο:
Nikos Filos ,η αδερφούλα του Νίκου,
Ραφαηλία, με παραδοσιακή φορεσιά πέρσι στολίζοντας
το λαζαριάτικο καλαθάκι της)
 
 
λαζαρίνες,λαζαρόξυλα και καλάθια στολισμένα.....στον Παλαμά!!!!
παντού κοριτσίστικες φωνούλες το απόγευμα..... ξεχύθηκαν στους κήπους να μαζέψουν λουλούδια,...τα καλάθια στολισμένα με μπλέ κρίνους,πορτοκαλιές μαντζουράνες,κίτρινα κρινάκια,κόκκινες νεραγκούλες,πασχαλιές,μαργαρίτες πρασινάδα....έτοιμα όλα για αύριο να τραγουδήσουν τα "κάλαντα του Λάζαρου"

Φωτο Χρ Gkiompris,

"Οι Λαζαρίνες του Παλαμά"
Πέμπτη πρωί τραγούδησαν στις γειτονιές μας με τα λαζαριάτικα καλάθια και το λαζαρόξυλο στο χέρι....τα αυγουλάκια και τα χρήματα ένα φιλοδώρημα για τα κάλαντα του Λαζάρου......και το μεσημέρι τραγούδησαν στο Δήμαρχο,όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ακολούθησε η βράβευση από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαμά.... από Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο,τα αναμνηστικά, ήταν βιβλία για τις Λαζαρίνες ...... και του χρόνου με υγεία....καλό Πάσχα και να τιμάτε πάντα την παράδοση και να συνεχίζετε με μεράκι τα έθιμα του τόπου μας!!!!!!
(φωτο
Ειρήνη Τζιώτα,ευχαριστώ πολύ
 
 
 



 

 






 







 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget